SGK (SSK) erken emeklilikte hizmet tespiti detayı! Erken emeklilik için yeni formül gün yüzüne çıktı! Kimse bilmiyordu!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde çalışan ve eksik ya da işveren tarafından bildirilmeyen primler hedefiyle vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi sağlanıyor. Yasalarda da yer bulan hizmet belirlenmesi davası açılarak vatandaşların bu süreleri de primlerine ekletmesi mümkün hale geliyor. İş mahkemesine açılacak dava ile belirli tarihlerde sigortasız çalışmasından doğan mağduriyetin belirlenmesi hedefiyle SGK'ya karşı söz konusu sürelerin tespit edilmesini sağlayabilecekler.

Giriş Tarihi 26 Şubat 2022, 08:51 Güncelleme 26 Şubat 2022, 08:51
SGK SSK erken emeklilikte hizmet tespiti detayı! Erken emeklilik için yeni formül gün yüzüne çıktı! Kimse bilmiyordu!

İÇİNDEKİLER

İlk işe giriş tarihi bilhassa emeklilik amacıyla öneme alınan en esas unsurlardan biri olarak değerlendirilmektedir. Yasalarda oluşturulan düzenlemeler nedeniyle prim ve yaş şartları da değişiklik gösteriyor. Genellikle primleri geç bildirilenlerin emeklilik hakkı amacıyla alakalı kurumlara başvuru ederek eksik primlerinin teşhis edilecek haklarını almaları olası duruma getirilmiştir.

Borçlanma Yoluyla Eksik Primler Tamamlanabilecek

Hizmet belirlenmesi kapsamında emeklilik amacıyla ilaveten bayan ve erkek sigortalı çalışanlar amacıyla değişik tip uygulamalar da yapılmaktadır. Askerlik, doğum ya da vatan dışında hayata sürelerinin borçlanma tekniği ile primlere eklenmesi yardımıyla erken emeklilik hakkı elde edilebiliyor. Mevcut sürelerin teşhis edilmesinin sonrasında güncel asgari ücret üzerinden yapılacak hesaplamalar kapsamında borçlanma oranlar da belirleniyor.
Vatandaşların emekli olması amacıyla lüzumlu primlerinin bildirilmemesi ya da eksik olması halinde çoğu formül uygulanabiliyor.

Bu formüller arasında hizmet belirlenmesi davası ile vatandaşlar hukuki yollara müracaat yaparak bildirilmeyen prim süreleri amacıyla hak talep edebiliyorlar. Öte yandan eksik prim borçları amacıyla doğum ve askerlik borçlanmaları gibi yöntemler kullanılarak erken emeklilik hakkı elde edilmesi de sağlanıyor. Söz hususu haklardan SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı kapsamında yer alan bütün SGK alakalı sigorta kollarındaki çalışanlar yararlanabiliyorlar.

SGK Hizmet Tespiti Davası Hangi Durumlarda Açılır?

Hizmet belirlenmesi davası, bir işveren doğrultusundan çalışanın sigortalılık bildiriminin SGK'ya yapılmaması ya da eksik bildirilmesi hallerinde açılabilir. Söz hususu dava kapsamında işverenler amacıyla ciddi oranda zarar tazmin edilmesi mümkündür. Çalıştığı durumda sigorta primi bildirilmeyen bireylerin hali fark etmeleri halinde başvurabilecekleri hukuki teknik ile hizmet belirlenmesi yapılarak alakalı mahkemece, çalışanın mağduriyetleri giderilebiliyor.

Hem de vefat eden bireyin yakınları doğrultusundan da aylık bağlanmasına yönelik söz hususu davalar açılabilir. Hizmet belirlenmesinin çalışanın lehine sonuç vermesi halinde yaşanan mağduriyet giderilmektedir. Davayı kazanan sigortalı amacıyla söz hususu eksik ya da bildirilmeyen primler işveren doğrultusundan tamamlanarak SGK'ya ödenir. Hem de geride bıraktığımız süreler amacıyla meşru faizlerde uygulanacaktır.