ZEYTİNYAĞLI PİŞİRİRKEN
Zeytinyağlı yemekleri hiç su eklemeden veya çok az suyla ve kısık ateşte pişirin. Zeytinyağlılara ekleyeceğiniz şeker ve sarmısak lezzetini arttırır. Yemeğe koyacağınız zeytinyağının yarısını pişirirken kullanın. Kalan yarısını ocaktan aldıktan sonra üzerine gezdirin. Zeytinyağlıları bir gün dinlendirdikten sonra tüketin.
SAĞLIK ZEYTİNYAĞINDA
Zeytinyağı E, A, K ve D vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve çinko içerir. Sağlık için çok önemli olan linoleik asit oranı yüksektir. Anne sütüne en yakın besleyici özelliğe sahiptir.
TÜRKİYE'NİN GÜVENDİĞİ TARİFLERİN ADRESİ SOFRA DERGİSİ'NDEN RAMAZAN MENÜSÜ
ELMA DOLMASI 4 KİŞİLİK
Zeytinyağını bir tavaya alıp, kıyma ve ince doğradığınız soğanı hafifçe kavurun. Kıyma pişip, soğanın rengi dönünce şekerin yarısını ve tuzu ilave edin. Ocağın altını kapatıp bulgur, tarçın, karanfil ve karabiberi ekleyin. Elmaları soyup varsa saplarını kopartın. Sap kısmı alta gelecek şekilde çevirip üstten bir kapak kesin. Elmanın çekirdek kısmını nazikçe ve dibini delmeden boşaltıp bir fırın kabına oturtun. Hazırladığınız karışımla sıkıca doldurun ve kapaklarını kapatın. Elmaların yarısına gelecek kadar sıcak su koyun. Suya kalan 1 tatlı kaşığı şeker ve pekmezi karıştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirip, sıcak servis yapın.
İMAMBAYILDI 4 KİŞİLİK
Patlıcanları alacalı soyun. Sap kısmının bir parmak altından başlayarak, tam ortasından dikine ve yukardan aşağıya doğru, alt kısmından da 1 parmak bırakacak şekilde, patlıcanı ayırmadan kesin. Diğer tarafını çevirip yine aynı şekilde tam ortasından, yukardan ve aşağıdan birer parmak bırakarak kesin. Dörde bölünmüş ancak uçları kesilmemiş bir patlıcan hazırlayın. Kalan patlıcanlara da aynı işlemi uygulayın. Soğanları piyazlık doğrayıp bir çay kaşığı tuzla hafifçe öldürecek şekilde ovun. Üzerine küp doğramış domates, ince kıyılmış maydanoz ve sarmısak katın. Karabiber ekleyin ve harmanlayın. Hazırladığınız patlıcanların kesik kısımlarına bu harçtan koyun ve tencereye yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su, yarım su bardağı zeytinyağı ve kesmeşeker ekleyin. Ocağa oturtup, önce 10 dakika harlı, sonra 20 dakika kısık ateşte pişirin. Soğuk ya da ılık olarak servis yapın.
TANDIR ÇORBASI 4-8 KİŞİLİK
ÜZERİ İÇİN: DEREOTU
NOHUT ve kurufasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün sularını süzün ve ayrı tencerede yarı yarıya yumuşayana kadar haşlayın. Sularını süzdükten sonra ocakta kullanıma uygun kapaklı bir güvece alın. Üzerine eritilmiş tereyağı, yemeklik doğranmış soğan, kıyma, bulgur, mercimek, salça, tuz, karabiber, pulbiber ve suyu ilave edin. Kapağını kapatın ve kontrol ederek malzeme yumuşayana dek pişirin. Kıyılmış dereotu ile süsleyip servis yapın.
BADEMLİ KARIŞIK KOMPOSTO 6 KİŞİLİK
Bademleri küçük bir kaba alıp üzerine su ekleyin. Su kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Soğuk sudan geçirip kabuklarını soyun. Yapışmaz yüzeyli bir tavada kavurun. Meyvelerin hepsini küçük dilimler halinde doğrayıp bir tencereye alın. Üzerine tozşeker, tarçın, karanfil ve su ilave edin. Ocağa oturtup meyveler hafif diri kalacak şekilde pişirin. Ilındıktan sonra buzdolabına alın. İyice soğutup, üzerine kavrulmuş badem ekleyerek servis yapın.
NOHUTLU TAVUKLU PİLAV 4-6 KİŞİLİK
Pirinci tuz eklenmiş ılık suda yarım saat bekletin. Süzüp sudan geçirin. Diğer taraftan tavuk etini tencereye alıp üzerine tuz ve 3 su bardağı su ekleyip yumuşayana dek haşlayın. Sudan alıp ılınmaya bırakın. Didikledikten sonra karabiber ve pulbiberle tatlandırın. Tereyağını bir tencereye alıp eritin. Üzerine zeytinyağı ve iki buçuk su bardağı tavuk suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca pirinci katın ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu yarı yarıya çekince nohudu ekleyip suyunu tamamen çekene dek pişirin. Tencerenin üzerine kağıt havlu kapatıp 10 dakika demlendirin. Küçük bir kaseyi hafifçe ıslatıp tabanına biraz tavuk eti koyun. Üzerine pilav ekleyip şekil alması için bastırın. Ters çevirerek servis tabağına çıkarın. Kalan tavuk ve pilavı da aynı şekilde hazırlayıp servis yapın.
HAZIRLAYAN: Sofra Dergisi Yazı İşleri Müdürü İlknur Mine Nartop