CHP'nin şaibeli kurultayına ilişkin ceza davasında kritik gün | "Mutlak bölünme!"

CHP’de 38. Olağan Kurultay’a ilişkin "mutlak butlan" davası istinafta sürerken aralarında Ekrem İmamoğlu ve Özgür Çelik’in de bulunduğu 12 sanığın "oylamaya hile karıştırma" suçundan yargılandığı kritik ceza davasının 4. duruşması bugün görülüyor. Mahkemeden çıkacak hile veya iptal kararı sonrası Kemal Kılıçdaroğlu’nun geri dönüş planına karşı, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu cephesinin "B planı" olarak partiden kopup yeni bir oluşuma gideceği konuşuluyor.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
CHP'nin şaibeli kurultayına ilişkin ceza davasında kritik gün | "Mutlak bölünme!"
ai haber özet Hızlı Özet Göster
  • CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin oylamaya hile karıştırma suçundan Ekrem İmamoğlu, Özgür Çelik ve 10 kişi hakkında Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 4. duruşması bugün yapılıyor.
  • Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesinde sanıkların delegelere para, iş ve adaylık vaadi vererek Özgür Özel lehine oy kullandırdıkları iddia ediliyor.
  • Sanıklar hakkında Siyasi Partiler Kanunu'nun 112. maddesi uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
  • Kemal Kılıçdaroğlu olası mutlak butlan kararında göreve dönme hazırlığı yaparken, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu cephesinin partiden kopup yeni oluşuma gidebileceği konuşuluyor.
  • CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın'ın bir gelişme beklediklerini söylemesi siyasi çevrelerde yeni parti ilanı olarak yorumlandı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin geleceğini belirleyecek 38. Olağan Kurultay'a ilişkin "mutlak butlan" davası istinaf sürecinde tüm hızıyla devam ederken paralel olarak Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nde de delegelere para ve iş vaadiyle "oylamaya hile karıştırma" suçundan açılan davanın kritik 4. duruşması bugün görülüyor.

12 SANIK İÇİN 1 YILDAN 3 YILA CEZA İSTENİYOR
Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada aralarında Ekrem İmamoğlu ve Özgür Çelik'in de bulunduğu 12 sanık 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

MUTLAK BÖLÜNME KAPIDA
CHP'de davanın sonucu ne olursa olsun "mutlak bir bölünme" senaryosu kulisleri sallıyor.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu (Fotoğraflar TAKVİM Fotoğraf Arşivi'nden kullanılmıştır)

Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Partiyi kayyuma bırakamam" diyerek olası bir "mutlak butlan" kararında göreve dönme hazırlığı yaptığı bilinirken Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu cephesinin "B planı" olarak partiden kopup yeni bir oluşuma gideceği konuşuluyor.

CHP'nin şaibeli kurultayına ilişkin ceza davasında kritik gün | "Mutlak bölünme!"-2

Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın'ın "Bir gelişme bekliyoruz, hazırlıklıyız" çıkışı, siyasi çevrelerde "Ekremci yeni parti" ilanı şeklinde yorumlanarak CHP tarihinin en büyük parçalanma eşiğini tescilledi.

İDDİANAMEDE KILIÇDAROĞLU MAĞDUR İMAMOĞLU ŞÜPHELİ
Peki dava süreci nasıl gelişti, neler yaşandı, kimler neyle suçlanıyor?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 Haziran'da, CHP'nin 4-5 Kasım 2023'te yapılan 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin Siyasi Partiler Kanunu'nun 112. maddesi ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yürüttüğü soruşturmasını tamamlayarak iddianame hazırladı.

HANGİ İSİMLER LİSTEDE?
İddianamede, yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile Baki Aydöner, Erkan Aydın, Hüseyin Yaşar, Mehmet Kılınçaslan, Metin Güzelkaya, Özgen Nama, Özgür Çelik, Rıza Akpolat ve Serhat Can Eş hakkında, Siyasi Partiler Kanunu'nun 112. maddesinde yer alan "oylamaya hile karıştırma" suçundan 1 yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası istendi.

İMAMOĞLU ORGANİZASYONUNDA MÜŞTEREK ŞAİBE

İddianamede, Ekrem İmamoğlu'nun, partinin 38. Olağan Kurultayında "Divan Başkanı" olarak görev yaptığı, İmamoğlu'nun organizesinde diğer şüphelilerin de iştirak halinde hareket ettiği belirtildi.

DELEGE İRADESİNİ SAKATLADILAR

Şüphelilerin birlikte hareket ederek atılı suçu işlediklerine işaret edilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"4-5 Kasım 2023 tarihinde Ankara Spor Salonu'nda yapılan Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kurultayında oy kullanan bir kısım kurultay delegelerine, genel başkan adayı Özgür Özel lehine oy kullanmaları için; bir kısım delegeye para verdikleri, bir kısmına değişik il ve ilçelerde belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği adaylığı teklif ve taahhüt ettikleri, bir kısım delege ve yakınlarını CHP'li belediyeler ile bu belediyelere bağlı şirket ve iştiraklerinde işe yerleştirdikleri, bir kısım delege ve yakınlarına çok sayıda market alışveriş kartları dağıttıkları, kurultayda oy kullanan bu delegelerden kullandıkları oyların fotoğrafını cep telefonlarıyla çekerek kendilerine göndermelerini istedikleri, kurultay salonunda 1. tur oylama sonucunda 2. tur oylamaya geçilmesini geciktirerek Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylıktan çekildiğine yönelik gerçeğe aykırı açıklamalarda bulundukları, bu şekilde kurultay delegelerinin iradelerini fesada uğratarak, genel başkan adayı Özgür Özel'in genel başkanlık seçimini kazanmasına yönelik faaliyet yaptıkları belirtilmiştir."


Başsavcılığın iddianamesinde, kurultay süreci ve sonrasında bir kısım sosyal medya hesaplarında, bazı yazılı ve görsel medya organlarında, kurultay sırasında Kılıçdaroğlu'nu destekleyen delegelerin "Özel'i desteklemeleri için birtakım menfaatler verildiği ve bazı vaatlerde bulunulduğu", söz konusu iddiaların partililerce gündeme getirildiği kaydedildi.

Söz konusu iddialar üzerine bazı milletvekilleri hakkında da soruşturma yürütüldüğü aktarılan iddianamede, bu soruşturmanın ise mevcut dosyadan tefrik edildiği aktarıldı.

İddianame, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler