Gözler yeni kabinede! Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Şimşek'le görüştü... İşte ilk adım

Milli irade sandıkta tecelli etti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu'na fark atarak seçimi kazandı. Gözler yeni kurulacak kabineye çevrilmişken önemli bir görüşme gerçekleşti. Başkan Erdoğan, ekonomiden sorumlu eski bakan Mehmet Şimşek'le bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapılmadı. İlerleyen günlerde kabinenin açıklanması beklenirken sürecin detaylarını Takvim.com.tr sizler için derledi. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 30 Mayıs 2023, 02:02 Güncelleme 30 Mayıs 2023, 22:35
Gözler yeni kabinede! Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Şimşek’le görüştü... İşte ilk adım

İÇİNDEKİLER

Türkiye Yüzyılı için en kritik virajlardan biri olarak görülen 2023 seçimlerini Başkan Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Erdoğan %52.18 oranında oy alırken 8'li koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise %47.82 oranında oy aldı.


Bu sorunun yanıtı merakla beklenirken Ankara'da önemli bir görüşme gerçekleşti.



MEHMET ŞİMŞEK'LE BİR ARAYA GELDİ
Başkan Erdoğan, Ekonomiden Sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'le bir araya geldi. Görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yeni dönemde merak edilen konuların başında yeni ekonomi kadroları geliyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışmalara destek verdiğini duyurduğu ve Batman mitingine katılan eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminde etkin bir isim olması bekleniyor. Sabah'taki habere görer AK Parti'nin ekonomi kurmayları arasında üç dönem kuralı nedeniyle Meclis dışında kalan Cevdet Yılmaz, Mustafa Elitaş, Vedat Demiröz'ün de yeni dönemde etkin olması bekleniyor. Bakanlık için seçim beyannamesinin hazırlanmasında rol alan eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın da adı geçiyor.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI AYRILIYOR MU?
Yeni dönemde Mehmet Şimşek'in ekonomiden sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olabileceği konuşulurken, eski Bakan Lütfü Elvan ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz'ın da içinde yer alacağı güçlü bir ekbinin kurulacağı ifade ediliyor. Bu durumda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da ayrılması gündeme geldi. Yeni Kabine'de ayrıca bir AFET Bakanlığı kurulması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber'e özel açıklamalarda bulunmuş, Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarına katkı vereceğini ifade etmişti.

Kalın, "Türkiye Yüzyılı'na yakışır genç dinamik bir Kabine kuracağını Cumhurbaşkanımız söylemişti. Şimşek bu sürece makamdan ayrı her zaman destek vereceğini söyledi. Önümüzdeki günlerde daha da şekillenir. Kabine de olur olmaz ama Mehmet Bey bizim ekonomi politikalarımıza katkı vermeye devam edecek" demişti.

YENİ KABİNE NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
YSK'nın Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını bugün açıklayacağından hareketle yapılan planlamaya göre, milletvekilleri 2 Haziran Cuma günü Meclis Genel Kurulu'nda yemin edecek ve Meclis Başkanı seçimi için 5 günlük adaylık süreci başlayacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı yemini için ise iki farklı taslak program hazırlandı.




KABİNE'DE KİMLER OLACAK? VİDEO İZLE

Buna göre, Erdoğan ya 2 Haziran Cuma günü milletvekili yeminlerinin ardından TBMM'de Cumhurbaşkanı andını içerek göreve başlayacak ya da 6 Haziran Salı günü yemin edip, hemen ardından yeni kabinesini açıklayacak.

BUGÜN AÇIKLAYACAK
Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminin ardından gözler, TBMM'deki yemin töreni ve yeni kabine oluşumuna çevrildi. YSK, dün öğlen saatlerinde İYİ Parti'nin, 14 Mayıs'ta AK Parti'nin yurt dışı oylarıyla bir milletvekilliği daha kazandığı Isparta'yla ilgili olağanüstü itirazını görüştü. YSK'nın itirazı karara bağlamasının ardından 28. Dönem Milletvekili seçimi kesin sonuçlarını bugün açıklaması bekleniyor. Ardından Meclis'te milletvekillerinin yemin süreci, TBMM Başkanı seçimi ve komisyonların oluşturulması takvimi işlemeye başlayacak. TBMM Başkanlığı, YSK'nın milletvekili kesin resmi sonuçlarını bugün açıklayacağından hareketle 2 Haziran Cuma günü yemin yapılacak şekilde planlamasını yaptı.

BEŞTEPE'DE GÖREVE BAŞLAMA TÖRENİ DÜZENLENECEK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Fahrettin Koca ve Mehmet Nuri Ersoy dışında tüm kabine üyeleri milletvekili oldu. Parlamentoya giren isimlere yeni kabinede görev verilip verilmeyeceği de Başkan Erdoğan'ın açıklaması ile belli olacak.

GELENEK BOZULMAYACAK
Başkan Erdoğan, yeni dönemde ilk yurt dışı ziyaretlerini de Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapacak.