İstanbul Alibeyköy'de İETT otobüsü ile tramvay çarpıştı! Çok sayıda yaralı var

Son dakika haberi! CHP'li İBB'nin ulaşım rezaleti İstanbulluları isyan ettirmeye devam ediyor. Haftanın ilk iş günü Alibeyköy'deki tramvay yolunda İETT otobüsü ile sefer halindeki tramvay çarpıştı. Kazada 33 kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerasınca kaydedildi. Kazayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılırken otobüs şoförünün alkol ve uyuşturucu testinin temiz çıktığı, vatmanın ise test işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Tedavi gördüğü hastanede kazayı anlatan İETT şoförü Ünal Koçkesen, "Kamera kayıtlarına da zaten bakıldı. Tramvayın kırmızıda geçtiği görülüyor. Yeşil yandığı için ben normal güzergahımda seyir halindeydim, tramvayla işim olmadığı için bakmadım." dedi. İfadesi tamamlanan Koçkesen, savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Giriş Tarihi 05 Aralık 2022, 09:24 Güncelleme 05 Aralık 2022, 17:42
İstanbul Alibeyköy’de İETT otobüsü ile tramvay çarpıştı! Çok sayıda yaralı var

İÇİNDEKİLER

CHP'li İBB'nin ulaşım rezaleti İstanbulluları isyan ettirmeye devam ediyor.

4'Ü AĞIR 33 KİŞİ YARALANDI
Eyüpsultan'da tramvay ile İETT otobüsünün çarpıştığı kazada 4'ü ağır 33 kişi yaralandı.

İETT OTOBÜSÜ İLE TRAMVAY ÇARPIŞTI | VİDEO İZLE

Kaza, saat 09.00 sıralarında Alibeyköy'de Namık Kemal Caddesi'nde meydana geldi. Taksim- Cebeci seferi yapan 36T hatlı otobüs, Taksim'den Cebeci'ye gidiyordu.

Normal güzergahında ilerleyen otobüs, Namık Kemal Caddesi'nde rayların üstünden geçtiği sırada Alibeyköy Metro İstasyonu istikametinden gelen tramvay ile çarpıştı.

KAZA ANI KAMERADA | VİDEO İZLE

Çarpmanın etkisiyle sürüklenen otobüs park halindeki 2 otomobile ve bir güvenlik kulübesine çarptıktan sonra durabildi. Tramvayın ikiye böldüğü otobüsün içindeki yaralılara ilk müdahaleyi çevrede bulunanlar yaptı. İhbar verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda, ambulans, itfaiye ve polis ekibi sevk edildi.

Yaralılar, olay yerine gelen ambulans ile çevre hastanelere sevk edilirken, otobüs içinde sıkışan bir yolcu itfaiyenin çalışmasının ardından çıkartılarak hastaneye gönderildi.

Saatler süren çalışmaların ardından ikiye bölünen İETT otobüsü ile tramvay olay yerinden kaldırıldı.

Belediye ekiplerinin ise temizlik çalışmaları devam ediyor.

Metro İstanbul'un sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "T5 Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay Hattımızda geçici bir süre için seferlerimiz Cibali-Üniversite istasyonları arasında yapılmaktadır." ifadeleri kullanıldı. Paylaşımda, "Sefer yapılamayan Alibeyköy Cep Otogarı-Üniversite istasyonları arasında ücretsiz İETT otobüsleri ile ring seferi yapılmaktadır." denildi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada, "Bu sabah Alibeyköy Tramvay Durağı'nda meydana gelen trafik kazasında maalesef 33 hemşehrimiz yaralandı. Tedavileri devam eden hemşehrilerimize Allah'tan acil şifalar diliyorum." dedi.

ŞOFÖR SERBEST BIRAKILDI
Alibeyköy'de tramvayın çarptığı İETT şoförü Ünal Koçkesen, tedbiren götürüldüğü hastanede yapılan muayenenin ardından ifade vermek üzere Alibeyköy Şehit Atıf Ödül Polis Merkez amirliğine götürüldü. Burada ifadesi tamamlanan Koçkesen, savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

İfadesinde kural ihlali yapmadığını söyleyen Koçkesen'in "Bana yeşil ışık yanıyordu. Otobüsün yarısı geçmişti zaten. Kullandığım otobüse arkadan vurdu. Kural ihlali yapmadım, görüntülerde de mevcut" dediği öğrenildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Kazayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. İncelemelerde, otobüs şoförünün alkol ve uyuşturucu testinin temiz çıktığı belirtildi.

Tramvay sürücüsünün ise test işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Kazaya karışan tramvay sürücüsü ve otobüs şoförünün tedavilerinin tamamlanmasının ardından ifadelerinin alınacağı öğrenildi. Kazada yaralanan bir kişinin tedavisinin ardından alınan ilk ifadesinde şikayetçi olmadığı öğrenildi.

Güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntüde, tramvay ile çarpışan otobüsün savrularak yakınındaki bir araç ile otoparkta bulunan güvenlik kulübesine çarpması yer aldı.

Çarpmanın etkisiyle güvenlik kulübesinin devrilmesi ve içinden otopark görevlisinin aniden dışarı çıkması görüntüye yansıdı.

"KURALLARA TAMAMEN UYDUM
Otobüs şoförü Ünal Koçkesen, tedavi gördüğü hastanede kazayı anlattı. Koçkesen, "Normal güzergahımda gidiyordum. Yeşil ışıkta geçiyordum, otobüsümün yarısından fazlası zaten geçmişti. Geçişimi tamamlamadan tramvay otobüsün arka tarafından vurdu. Tramvayın şoförü olup olmadığını göremedim" dedi.

"Kurallara tamamen uydum" diyen Koçkesen, "Kamera kayıtlarına da zaten bakıldı. Tramvayın kırmızıda geçtiği görülüyor. Yeşil yandığı için ben normal güzergahımda seyir halindeydim, tramvayla işim olmadığı için bakmadım. Şu ana kadar maddi hasarlı bile bir kazam yok, ilk defa kaza yaşadım. Korktum" dedi. Koçkesen sağlık durumunun ise iyi olduğunu belirtti.



GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI
Alibeyköy'de tramvayın çarptığı İETT otobüsünün güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

KIRMIZI IŞIKTA KİM GEÇTİ? KAMERA KAYITLARI ORTAYA ÇIKTI | VİDEO İZLE

Görüntülerde İETT otobüsünün yeşil ışıkta geçerek yoluna devam ettiği sırada tramvayın çarptığı görülüyor

"BİZ KULÜBEDEN ZOR ÇIKTIK"
Otopark görevlisi Selahattin Şahin, basın mensuplarına, tramvayın otobüsü ortadan ikiye böldüğünü gördüğünü söyledi.

Kaza sırasında kulübede olduklarını ve kendi canlarını zor kurtardıklarını ifade eden Şahin, "Biz kulübeden zor çıktık. Allah bizi korudu." diye konuştu.

Görgü tanıklarından Melih Kartal ise çalışırken bir anda büyük bir ses geldiğini söyledi.

DEPREM OLUYOR SANDIK
Deprem oluyor korkusuyla dışarı çıktıklarını ifade eden Kartal, "Geldiğimizde tramvay tam körük noktasından otobüse çarpıtmıştı. Yaralılar vardı. Hemen acil olarak ambulans ve itfaiyeyi aradık. Her iki araçta da yolcular vardı. Tramvay şoförü de yaralıydı." dedi.

ŞANS ESERİ KURTULAN İSİM KONUŞTU
Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde otobüsün sürüklenen çarptığı kulübeden şans eseri kurtulan Selahattin Şahin açıklamalarda bulundu.

Sürüklenen otobüsün çarptığı güvenlik kulübeside kıl payı kurtulan Selahattin Şahin, "Biz kulübedeydik, bir anda sesi duyunca deprem oluyor sandık. Baktık, tramvay otobüsü ortadan ikiye bölmüş.

Kulübeden zor çıktık Allah korudu yani. Biz dışarı çıktığımızda, otobüs ikiye bölünmüş, arabalar hasarlı ve kulübe devrilmişti. Yaralılar var ölü yok. Biz otoparkta görevliyiz" dedi.

"SİNYALİZASYON SÜREKLİ BOZULUYOR"
Kaza bölgesinde esnaflık yaptığını belirten Bülent Kahveci de olaydan hemen sonra olay yerine geldiğini söyledi.

Otobüsün arkasında sıkışan bir vatandaşı itfaiyenin çıkarttığını dile getiren Kahveci, şunları kaydetti:

"Buranın böyle olacağı belliydi. Yaklaşık 10 gündür bu ışıklarda problem var, sürekli tamire geliyorlar. İstanbul'un en yoğun trafiğinin olduğu yerde ışıklı sistemle tramvay çalıştırılıyor. Burada tramvay geçiş yapacak, arabalar sıkışıyor. Arabaya yeşil yanıyor, tramvaya yeşil yanıyor. İki, üç günde bir ışıkları tamire geliyorlar. (Sinyalizasyon) Sürekli bozuluyor, son 10 gündür çok daha bozuk. Hatta İBB'nin kayıtlarında da vardır. Buranın sinyalizasyon arızalarına bakabilirler. Biz, burada oturan insanlarız. Gözümüzle gördüğümüz şeyler bunlar."

SEFERLER NORMALE DÖNDÜ
Eyüpsultan'da tramvay ile İETT otobüsünün çarpıştığı ve 33 kişinin yaralandığı kaza nedeniyle geçici olarak durdurulan Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı tramvay hattında seferlerin normale döndüğü bildirildi.

Metro İstanbul'un sosyal medya hesabından, kazaya karışan araçların olay yerinden kaldırılmasının ardından yapılan paylaşımda, "T5 Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı tramvay hattımızda seferlerimiz normale dönmüştür." denildi.

Alibeyköy Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'ndeki kazanın ardından T5 Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı tramvay hattındaki seferlerin geçici olarak Cibali-Üniversite istasyonları arasında yapıldığı duyurulmuştu. Alibeyköy Cep Otogarı-Üniversite istasyonları arasında ise İETT otobüsleri ile ücretsiz ring seferi yapılmıştı.

GALATA KÖPRÜSÜ'NDE 2 KİŞİ YARALANMIŞTI
Geçtiğimiz günlerde Galata Köprüsü üzerinde İETT otobüsünün kaza yapması sonucu bir yolcu ile balık tutan iki kişi yaralanmıştı.

CHP'NİN 'ARIZALI' BELEDİYECİLİĞİ
CHP'li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin beceriksizliğinin ceremesini İstabullu çekiyor.

İETT otobüsleri, metrobüsler, metrolar ve metro duraklarındaki arızalar her gün katlanarak büyürken, bu duruma somut bir önlem alınmaması ise İBB yönetimine tepkileri artırıyor.

Önceden geç de olsa gelen belediye otobüsleri kimi zaman hiç gelmiyor, gelen otobüslerin de tıklım tıklım olmasından kaynaklı birçok kişi binemiyor.

Yandaşa verilen ihale kıyaklarının sonucu ise yeterli bakım görmeyen otobüsler adeta dökülüyor.



KADIKÖY'DE METROBÜS, ÜSKÜDAR'DA OTOBÜS...
Geride bıraktığımız ay Kadıköy'de sürücüsünün kontrolünden çıkan metrobüs, bariyerleri aşarak Kadıköy Belediyesi'nin duvarına çarptı. Aracın gaz pedalının takılı kaldığı iddia edildi.

Üsküdar'da aynı gün (17 Kasım 2022) kontrolden çıkan İETT otobüsü elektrik direğine çarparak durabilidi. Kazada şans eseri yolcular yara almadan kurtuldu.


HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLUYOR MU?
Sefaköy'de arıza yapan araç nedeniyle metrobüs sistemi adeta çöktü. Duraklarda insan yığınları oluştu. Üst geçitlerde adım atacak yer kalmadı. İstanbullular isyan bayrağı çekip CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na tepki göstererek, "Her şey çok güzel oluyor mu? Ne metroya binebiliyoruz ne de metrobüse..." ifadelerini kullanmıştı.



YANDAŞA İHALE FACİA GETİRDİ!
Avcılar'da dört metrobüsün karşıtığı kaza sonucu ortalık adeta savaş alanına dönmüştü. Kaza 99 kişi yaralanmış, olayın akabinde Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.




METROLAR DA ARIZA FURYASINDAN NASİBİNİ ALDI
CHP'li İBB'nin arıza yapan belediyeceliğinden metrolar da nasibini alıyor.

İstanbul'un önemli bir kesminin kullandığı Yenikapı-Atatürk Havalimanı/Kirazlı metro hattında teknik bir arıza meydana geldi.

Gecikmeli olarak yapılan seferler sonucu Aksaray ve diğer metro duraklarında yoğunluk yaşandı.




Geride bıraktığımız gün de İstanbul'un ulaşım hattının kritik ayaklarından biri olan Kabataş - Bağcılar tramvayında arıza meydana gelmiş, vatandaşlar mağdur olmuştu.

Bu arızalar İstanbullunun canını sıkarken, CHP'li İBB'nin yandaşa verdiği ihaleler ise dikkatlerden kaçmıyor;

YANDAŞA VERİLEN İHALELER TOPLU TAŞIMAYI BİTİRDİ
CHP'li İBB yönetiminin 2019, 2020 ve 2021 yıllarında İETT tarafından yapılan otobüs alım, bakım ve onarım ihalelerini tek firma olarak CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'ın mali müşavirliğini yaptığı Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş'ye verdi.

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742441532.jpeg (616×291)

3 YILDA 2 MİLYARLIK İHALE

İEET nin yaptığı ihalelerde, hukuka uygun olmayan gerekçeler yazılarak açık ihale yönteminin terk edilip, "pazarlık usulü" ile ihaleye çıkan yönetim, otobüslerin bakım ihalelerinde dahi otobüs firmasını 'yetersiz' bularak ihaleden çıkarttı

3 yılda yapılan bakım ihalelerinden toplam 2 milyar 114 milyon liralık 15 ihale, CHP milletvekilinin mali müşaviri olduğu Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş'ye verildi.

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742438425.jpeg (616×347)

İhalelerin Karabat'ın mali müşaviri olduğu firmaya verilmesinin ardından İstanbul toplu taşıma sistemi alarm vermeye başladı. Her gün onlarca metrobüs ve otobüs aracı yanma, kaza ve yolda kalma olaylarıyla gündeme geldi.

İETT Araç Alım ve Bakım İşleri İnceleme ve Araştırma Komisyonu Raporu'nda 177 otobüsün hurdaya çıktığı, bakım ve onarımı yapılan 638 araçtan 378'inin sadece 1 ayda arıza sebebiyle garaja döndüğü tespit edildi. Sabah'ta yer alan habere göre, İBB yönetiminin ise yolda kalan, bozulan araçları yoldan çekmek için sadece 2022 yılında yaklaşık 11 milyon TL ödediği ortaya çıktı.

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742433391.jpg (616×321)

2 MİLYARLIK İHALE

CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Özgür Karabat'ın mali müşavirliğini yaptığı Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş.'nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 14 ihale aldığı ve söz konusu ihalenin yaklaşık bedelinin 2 milyar TL olduğu görülmüştü.

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742439981.jpg (616×660)

KARABAT, SEÇİMDEN SONRA ŞİRKETİN MALİ MÜŞAVİRİ OLDU

Ekrem İmamoğlu'nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmeden önce Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş.'nin mali müşavirinin Sema Yay olduğu öğrenilirken, Ekrem İmamoğlu'nun, 23 Haziran 2019 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Özgür Karabat şirketin mali müşaviri olduğu bildirildi.

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742432624.jpg (616×321)

Ticaret Sicil Gazetesi'nin; 25 Eylül 2020 tarihli sayısında Özgür Karabat'ın Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş.'nin mali müşaviri olduğu açıkça gözüküyor.Ticaret Sicil Gazetesi'nin; 18 Aralık 2020 tarihli sayısında Özgür Karabat'ın Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş.'nin mali müşaviri olduğu gözüküyor. Şirketin sermaye artımının Özgür Karabat'ın raporuyla tespit edildiğine dikkat çekiliyor.

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742435776.jpg (616×321)

İŞTE O 14 İHALE

Özgür Karabat'ın mali müşavirliğini yaptığı Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş.'nin Ekrem İmamoğlu döneminde 20 Eylül 2019-16 Haziran 2021 tarihleri arasında 14 ayrı ihale aldığı bildirildi.

Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş.'nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde aldığı ihalelerin tarihleri şöyle:

20 Eylül 2019- 531 Adet Otokar Kent 290LF Model Otobüsün Bakımı, Arıza ve Hasar Onarımı, Servise Hazırlanması, Yol Yardımı ve Garaj İşletimi) (Pazarlık Usulü İhale)

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742435414.jpg (616×321)

23 Eylül 2019- 385 Adet Citaro Solo Otobüsün Bakımı, Arıza ve Hasar Onarımı, Servise Hazırlanması (Pazarlık Usulü İhale)

20 Kasım 2019- 24.258.000 Kilometre Otobüs, Bakım ve Onarımı (Açık İhale)

21 Kasım 2019- 23.427.00 Kilometre Otobüs Bakım Onarımı (Açık İhale)

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742440669.jpg (616×321)

27 Aralık 2019- 2.639.000 Kilometre 139 Adet Karsan 74 Adet Connectog Otobüslerin Bakım Onarımı (Pazarlık Usulü İhale) 23 Aralık 2020-1.938.750 Kilometre Otobüs Bakım ve Onarımı (Pazarlık Usulü İhale)

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742439130.jpg (616×321)

23 Aralık 2020- 1.890.600 Kilometre Otobüs Bakım ve Onarımı (Pazarlık Usulü İhale)

22 Ocak 2021- 3.740.300 Kilometre Otobüs Bakım ve Onarımı (Pazarlık Usulü İhale)

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742445502.jpg (616×321)

22 Ocak 2021- 3.781.200 Kilometre Otobüs Bakım ve Onarımı (Pazarlık Usulü İhale)

9 Şubat 2021- Ayazağa Garajı İşlettirme (Açık İhale) 9 Mart 2021- 40.689.000 Kilometre Otobüs Bakım ve Onarım (Açık İhale)

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742434078.jpg (616×321)

11 Mart 2021- 137.621.000 Kilometre Otobüs Bakım ve Onarımı (Açık İhale)

11 Mart 2021- 37.191.00 Kilometre Otobüs Bakım ve Onarımı (Açık İhale)

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742438233.jpg (616×321)

16 Haziran 2021- BMC Procity Model Ağır Hasarlı Aracın Onarımı (Açık İhale)

yandasa-ihale-facia-getirdi-istanbulda-iki-metrobus-kafa-kafa-carpisti-4-kisi-yaralandi-1662742440102.jpg (616×321)

MERCEDES-BENZ OTOMOBİL TAMİR İÇİN YETERLİ OLMADIĞI GEREKÇESİYLE İHALEDEN ELENDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin; otobüsü imal eden Mercedes-Benz firmasını tamir için yeterli olmadığı gerekçesiyle ihaleden elediği ifade edildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN