'Ölüm yolu' kabusu İstiklal Tüneli'yle son buldu! 40 yıl bahane ürettiler, Başkan Erdoğan bitirdi

130 yıl boyunca kışın soğuk şartlarının yol verdiği Ilgaz Dağı, artık kavuşmanın rotası oldu. 40 yıl boyunca bahanelerle bitirilemeyen tünel, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın hizmeti önceleyen siyaset anlayışla 3 yılda bitirildi. Sürücülerin 'ölüm yolu' olarak adlandırdığı bölgede artık rahat yolculuğun keyfi var.

Giriş Tarihi 28 Temmuz 2022, 09:05 Güncelleme 28 Temmuz 2022, 11:42
’Ölüm yolu’ kabusu İstiklal Tüneli’yle son buldu! 40 yıl bahane ürettiler, Başkan Erdoğan bitirdi

İÇİNDEKİLER

Kış aylarında aileleri ve sürüleri ayıran Ilgaz Dağı yolu, artık ayrılıkların değil, kavuşmanın rotası oldu. Sürücüler, 15 Temmuz İstiklal Tüneli'yle rahat nefes aldı.

ŞOFÖR VE YOLCULARIN KABUSU OLDU
Şairin "Ilgaz Anadolu'nun sen yüce bir dağısın" dizeleriyle büyüklüğünü anlattığı, yüceliği şarkılara da konu olan Ilgaz Dağı, zorlu coğrafyası ile canlar yaktı, ocaklar söndürdü. Yağan kar, Ilgaz'ı bir tablo kadar güzel kılsa da, o kar Ilgaz'ı aşmak isteyen şoför ve yolcuların kâbusu oldu.

Her an kayıp yamaca yuvarlanma endişesi ile Ilgaz'ı aşan yolların emekçileri, artık hiçbir endişe yaşamadan 15 Temmuz İstiklal Tüneli'ni kullanıyor.

ANILARI ESKİYECEK GİBİ GÖRÜNMÜYOR
Uzun yıllar Ilgaz'ın derin yamaçlarına paralel direksiyon sallayan şoförler, 2016'da Ilgaz'ı yaran İstiklal Tüneli ile korku ve endişelerini bir kenara bıraktı ancak dağ yolunun anıları eskiyecek gibi görünmüyor. Tünelin yapılmasıyla rahat bir nefes alan vatandaşlar, SABAH'a konuştu.

ERDOĞAN 3 SENEDE BİTİRDİ
Yıllarca kamyon şoförlüğü yapmış şimdi ise taksi şoförü olan Menderes Uyar, yüklü arabanın zincir takmayınca Ilgaz Dağı'nı çıkmasının mümkün olmadığını söyledi. Uyar, "Çok kazalar oldu bu dağda. Otobüsler devrildi, taksiler uçtu, kamyonlar devrildi. İnsanlar saatlerce yollarda mahsur kalırdı" dedi.

Tünelin açılmasının bu coğrafya için bir velinimet olduğunu belirten Uyar, "Zamanında bu tüneli yapmak istediklerinde 'Altında su var bu suyu nereye çıkaracağız' bahaneleriyle bir türlü yapamadılar ama Erdoğan gelince bu tüneli 3 senede bitirdi. Şimdi ikinci tünel de bitmek üzere. Tam Kastamonu Havaalanı'na çıkacak. 40 senedir 'yapılacak, yapılacak' dediler ama maalesef yapamadılar. Ölçtüler, biçtiler nedenini bilmem ama yapamadılar. Ama Recep Tayyip Erdoğan, Binali Yıldırım bu dağları delerek Kastamonu'yu 20 dakikaya düşürdüler. Allah yapanlardan razı olsun, kim olursa olsun" diye konuştu.

ŞARAMPOLE YUVARLANMA RİSKİ VAR
Kastamonu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi (TAŞIKO) Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, önceden Kastamonu'ya Çankırı'ya bağlayan aksta Ilgaz Dağı'nı tırmanıp inmenin büyük bir çile olduğunu söyledi. 30 yıl boyunca o dağ yolunda direksiyon sallayan Sarıahmetoğlu, özellikle kış dönemlerinde yaşadıkları sıkıntıların tarifsiz olduğunu anlatıyor.

Sarıahmetoğlu, "Araçların hem çekici hem de ön lastiklerine zincir takmak zorunda kalırdık, ayrıca greyderlere haber vererek yolları açtırmak için uğraşırdık. Kastamonu'dan giderken Beşdeğirmenleri geçtiğiniz zaman orada daha rampaya başlamadan önce araçların zincirlerini bağlamaya başlardık. Çünkü rampada duran zincirsiz bir aracın kaymama şansı yok. Mutlaka şarampole ya da dereye yuvarlanma riski var. Bunun için zincirleri dağın eteğinde takardık. Öbür tarafta ise tünele gelmeden Yenice köyü bölgesinde bir köy kahvesi vardı, onun önünde zincirleri takardık çünkü tepede kar olduğunu bilirdik" dedi.

HER GÜN ARAÇLARIMIZDAN BİRİ ŞARAMPOLE DÜŞERDİ
Sarıahmetoğlu şöyle devam etti: "Biz o yolda çalışırken hemen her gün bir aracımız şarampole kayardı, bazı araçlarımız dereye de uçardı, bunların malını aktarmak, yanına başka bir araç yaklaştırmak, o uçan aracı dereden çıkarmak ayrı bir zorluktu. Eskiden bu kadar ekipman da olmadığı için İnebolu'dan, Cide'den ırgat dediğimiz kişilerden yardım alırdık, motoru yola çiviler onunla devrilen araçları çıkarırdık."

5 SAATTEN ÖNCE HASTAMIZI ULAŞTIRAMAZDIK
Tünelin açılmasıyla büyük bir rahatlık yaşadıklarını sözlerine ekleyen Sarıahmetoğlu, "Şu anda o tünel olmamış olsa bu bölgenin mallarını pazara indirmek için Ilgaz Dağı'ndan biz bu sevkiyatları yapamayız. Tünelden önce Ilgaz'ı 2 buçuk 3 saatten aşağı aşamazdık. O da büyük zorluklarla olurdu. Ancak şimdi 45 dakikada Samsun- İstanbul yoluna karışıyoruz. Bunun yanında yakıttan büyük zararımız olurdu, araçlarımız yıpranırdı. Tünel yapıldıktan sonra çok rahatladık. Buranın yapımında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ankara'ya hasta sevklerimiz olurdu, ambulans bile 5 saatten önce Ankara'ya ulaşamazdı, tünelden sonra ise 2 buçuk saatte Ankara'ya ulaşabiliyoruz. Bu da ayrıca bizim için büyük bir hizmettir" diye konuştu.

YOLLAR DÜZELDİ AMA BİZ BİZDEN GEÇTİK
32 yıldır direksiyon başında ömür tüketen TIR şoförü Emin Halimoğlu, ise eski dağ yolunda yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle anlattı: Bizim mesleğimiz zor bir meslektir, bilen bilir, bilmeyene de kolay gibi gelir. Şu anda yollar düzeldi, eskiden çok daha zordu bu işler. Yollar çok kötüydü. Ilgaz'ın zorlu coğrafyası hava şartlarıyla da birleşince yollarda kalırdık, Ilgaz'da yatardık, Çankırı'da beklerdik.

Şimdi yollar düzeldi, Ilgaz'a tünel yapıldı, bizim için büyük bir velinimet. Bunlar oldu ama biz de bizden geçtik, çok çile çektik. Ilgaz Tüneli'nin yapılmasından biz çok memnunuz, kardı, kıştı, zincirdi düşünmüyoruz. Ne kadar da kar yağsa endişelenmeden gelebiliyoruz. Eski yol az bir kar yağdı mı mutlaka kapanırdı, araçlarımız Ilgaz'ı zincirli de çıkmazdı, araçlarımızı bırakıp gelirdik. Allah devletimizden sebep olanlardan razı olsun. Allah devletimize güç kuvvet versin, sadece Ilgaz olarak, Türkiye olarak yollara çok büyük önem verildi. Çok memnunuz. Bilhassa Ilgaz Tüneli bizim için bir velinimet oldu.

KASIM AYI GELİNCE TELAŞ BAŞLARDI
TIR şoförü Celal Kındı da 40 yıldır yollarda olduğunu söyleyerek yaşanan değişimi bizzat yaşayarak görenlerden. Kındı, Ilgaz'daki değişimi şöyle anlattı: "Eskiden yollarda çok zahmet çekiyorduk, şimdi o sıkıntılar yok. Ilgaz Tüneli bizim için çok faydalı oldu. Hem maddi hem de manevi karımız var. Arabalarımız yollarda kalmıyor. Bunun için yapanlardan, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Eskiden kasım ayı geldiği zaman zincir takıp zincir sökmekle uğraşırdık. Bazen zincirle bile çıkamıyor, oralarda kalıyorduk, çok zahmet çekiyorduk. Şu anda çok şükür öyle şeyler yok."

YOL KAPANACAK MI ENDİŞEŞİYLE YOLA ÇIKARDIK
Otobüs şoförü Raşit Taştan da 17 yıldır söz konusu yolda otobüsçülük yaptığını söyleyerek "Çekirdekten yetiştim. Muavinlikle başladım, şimdi şoförlük yapıyorum ve bu yolda gidip geliyorum. Eski yolda dağdan gidip geliyorduk. Gece 2 sabah 5 servislerinde acaba yol kapanacak mı, TIR ya da kamyon kaydı mı diye düşünüyorduk, biz de araçlarımıza bu yolda zincir vurmak zorunda kalıyorduk, şu anda tünel bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Tünel sayesinde daha güvenli ve konforlu yolculuk yapıyoruz. Tüneli yapanlardan, emeği geçenlerden Allah razı olsun. Kastamonu, Çankırı ve Ankara için çok güzel oldu" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN