Emekliye bayram ikramiyesi zammı var mı? İşte son açıklama

Bayram ikramiyesiyle ilgili gelişmeler milyonlarca emekli tarafından yakından takip ediliyor. Bu bağlamda SGK SSK ve Bağkur emekli maaşı ikramiye oranlarına zam yapılacak mı? Sorusu hakkında cevap aranıyor. İkramiye artışının bir kurala bağlanmasını isteyen emekliler, özellikle enflasyon güncellemesi beklentisi taşıyor. Bu talep hayata geçerse; emeklilerin, dul ve yetim aylığı alanların bayram ikramiyelerine her yıl bir önceki yıl gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılabilecek. Konuya ilişkin gelişmeler ve zam durumu ise haberin devamında yer almaktadır. İlgili bayram ikramiyesi ödemesi maaş katsayısındaki artışlardan veya TÜFE oranlarındaki artışlardan etkilenmemektedir.

Giriş Tarihi 24 Ocak 2020, 18:07 Güncelleme 24 Ocak 2020, 18:10
Emekliye bayram ikramiyesi zammı var mı? İşte son açıklama

İÇİNDEKİLER

2020 yılı itibari ile emekli,dul ve yetimler için verilen bayram ikramiyesinde son gelişmeler nelerdir ? Bayram ikramiyesine zam geldi mi ? Haberin detayları sitemizdedir. 2020 bayram ikramiyelerinin ne kadar olduğu şimdiden merak konusu oldu. Emekli, dul ve yetim olmak üzere birçok vatandaşın yararlandığı bayram ikramiye ödemelerinin 2020 yılında ne kadar olacağı tartışılmaktaydı. Emeklilerin yanı sıra 12 Milyondan fazla kişiye yapılacak ödemelerde yetim, dul ve emekli vatandaşlara ödenecek olan ikramiyelerde SGK'dan emekli, yaşlılık, vazife malullüğü aylığı, ölüm aylığı ve sürekli iş göremezlik geliri, ölü geliri alan vatandaşlar da bu ödemeden yararlanmaktadır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

2020 YILINDA BAYRAM İKRAMİYESİ ZAMMI OLACAK MI?

İlgili bayram ikramiyesi ödemesi sabit olduğundan dolayı maaş katsayısındaki artışlardan veya TÜFE oranlarındaki artışlardan etkilenmemektedir. Yani yeni bir kanuni düzenleme yapılmadığı sürece 1000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi sabit kalmaktadır. Bu noktada özellikle enflasyon artışı sonunda ödemelerin de değer kaybı yaşadığı ifade edilebilir.

İlgili ödeme 5510 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesinde yer almakta olup "Kurumca bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartıyla, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda 1.000'er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir" şeklinde ifade edilmiştir. Bu noktada tutar da sabit olarak belirtilmiştir.

KİMLER BAYRAM İKRAMİYESİ ALIYOR?

Emeklilerin yanı sıra 12 Milyondan fazla kişiye yapılacak ödemelerde yetim, dul ve emekli vatandaşlara ödenecek olan ikramiyelerde SGK'dan emekli, yaşlılık, vazife malullüğü aylığı, ölüm aylığı ve sürekli iş göremezlik geliri, ölü geliri alan vatandaşlar da bu ödemden yararlanmaktadır. Emeklilere geçtiğimiz yıl ödenen ilk bayram ikramiyesi, Ramazan Bayramı öncesinde 31 Mayıs'ta hesaplara yatırılmıştı. Geçtiğimiz yılın ikinci ikramiyesi ise ağustos ayında hesaplara yatırılmış olup vatandaşlara 1000 ₺ Kurban Bayramı ikramiyesi ödenmişti.

2020 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı'nın arefesi 23 Mayıs Cumartesi gününe denk geliyor. Ramazan Bayramı'nın 1. günü 24 Mayıs Pazar günü başlayacak. Üç gün sürecek bayram 26 Mayıs Salı günü sona erecek.

2020 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Diyanet'in yayımladığı dini günler takvimine göre, 2020 yılı Kurban Bayramı arefesi 30 Temmuz Perşembe gününe denk geliyor. Kurban Bayramı'nın 1. günü 31 Temmuz Cuma günü başlayacak. 4 gün sürecek Kurban Bayramı 3 Ağustos Perşembe günü sona erecek.

RAMAZAN BAYRAMI ANLAMI NEDİR?

Arapça kökenli kelimenin Türkçe karşılığı "iftar bayramı" demektir. Yani Arap ülkelerinde Ramazan Bayramı aslında İftar Bayramı olarak kutlanır. Sebebi ise 30 gün boyunca tutulan oruçlar için son kez iftar yapacak olmalarıdır.Seneler geçtikçe İftar Bayramı, Şükür bayramına dönüştüğü için Türkçe'ye de şükür, "şeker" olarak geçerek ''Şeker Bayramı'' olarak anılmaya başlanmıştır.

KURBAN BAYRAMI NEDİR?

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.