Emekli maaşı ne kadar olacak? SSK, SGK, Bağkur emekli, işçi ve memur maaşı enflasyon zammı kaç para?

SSK, SGK, Bağkur emekli maaşı ve memur zammının kaç para olacağı milyonlar tarafından oldukça merak ediliyor. 2020 yılının ocak ayı yaklaşırken milyonlarca memur 2020 yılında yapılacak yeni zamlara kilitlendi. Enflasyon rakamlarına göre Memur ve memur emeklilerine ise yüzde 4'lük normal zamma ilave olarak yüzde 0.71 oranında enflasyon farkı verilecek. Peki 2020 yılında en düşük memur ve emekli maaşları kaç para olacak? Kasım ve Aralık aylarında enflasyonda herhangi bir değişiklik (artış veya azalış) olmaması durumunda, emekli maaşlarına 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olarak toplam %4,31 oranında artış yapılmış olacak.

Giriş Tarihi :10 Aralık 2019 , 09:23 Güncelleme Tarihi :10 Aralık 2019 , 09:23
Emekli maaşı ne kadar olacak? SSK, SGK, Bağkur emekli, işçi ve memur maaşı enflasyon zammı kaç para?

İÇİNDEKİLER

SSK, SGK, Bağkur emekli, işçi ve memur maaşı enflasyon zammı oranları Ocak ayına artık sayılı günler kala araştırılmaya devam ediyor.
2020 yılında memurlara yüzde 4'lük zammın yanı sıra enflasyon zammı da yapılacak. 2020 yılında en düşük memur zammı 193 lira olacak. En düşük işçi emeklisi zammı 79 lira, esnaf emeklisi 96 lira, çiftçi emeklisi ise 90 lira alacak. TÜİK'in açıkladığı Kasım ayı enflasyon verileri milyonlarca memur ve emeklinin önümüzdeki yıl alacağı zam ve enflasyon farkının büyük ölçüde ortaya çıkmasını sağladı. Devlet memuru emekliliklerinin maaşına %5'ten fazla olan kısmı kadar artış yapılacak.

EMEKLİ, MEMUR VE İŞÇİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memur ve memur emeklilerine ise yüzde 4'lük normal zamma ilave olarak yüzde 0.71 oranında enflasyon farkı verilecek. TÜFE aralık ayında son 10 yılın ortalaması olan yüzde 0.33 oranında artması halinde emeklilere yüzde 6.06 zam, memur ve memur emeklilerine yüzde 4 zam artı yüzde 1.06 enflasyon farkı ödenecek.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ

Merkez Bankası'nın tahmin ettiği gibi yılın sonunda enflasyonun yüzde 12 olması içinse Aralık ayında TÜFE'nin en az yüzde 0.89 artması gerekiyor. Bu da emeklilere yüzde 6.65 zam, memur ve memur emeklilerine yüzde 1.65 enflasyon farkı verileceği anlamına geliyor.

1 OCAK 2020 MEMUR, EMEKLİ VE İŞÇİ ZAMMI

En düşük memur zammı yılbaşında 193 lira olacak. Memur emeklisi ise 137 lira zam alacak. En düşük işçi emeklisi zammı 79 lira, esnaf emeklisi 96 lira, çiftçi emeklisi ise 90 lira alacak.

Buna göre, Kasım ve Aralık aylarında enflasyonda herhangi bir değişiklik (artış veya azalış) olmaması durumunda, emekli maaşlarına 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olarak toplam %4,31 oranında artış yapılmış olacak. 2020 yılının ilk yarısında bazı emekli maaşları (Kasım ve Aralık aylarında enflasyon artış oranı '%0' olursa, emekli maaşının %4,31 oranında artmış hali)

MEMURA ŞİMDİDEN ENFLASYON ZAMMI %0,21 OLDU

Yılın son 2 ayı (, Kasım ve Aralık) için açıklanan enflasyon + (Pozitif) gelirse memur ve memur emeklileri geçen kısmı için enflasyon farkı alacaklar.

İŞÇİ EMEKLİSİNE 56 TL

İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin alacağı zam da belli oldu. Bu gruptaki emekliler yüzde 5.01 zam alacak. En düşük işçi emeklisinin aylığı sadece 56 lira artarak bin 186 liraya, en düşük esnaf emeklisinin aylığı 69 lira artışla bin 445 liraya, en düşük çiftçi emeklisinin aylığı da 65 lira artışla bin 363 liraya çıkacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI

Halen 2 bin 522 lira olan en düşük memur emekli aylığı da 2020 Ocak'ta 2 bin 623 lira olacak.

EMEKLİ MAAŞI NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?

Emekli maaşınız çalıştığınız süre, ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanmakta. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların görece daha fazla maaş aldığını gözlemlemekteyiz. Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre yılda iki kez zamlanan emekli maaşları hak sahibinin istediği herhangi bir banka şubesine yatırılabiliyor.

4A (SSK) çalışanları için emeklilik aylığı hesaplama:

Öncelikle bunun için aşağıda vermiş olduğumuz linke tıklamanız gerekmektedir. Ardından açılan sayfada T.C. kimlik numaranızı, SSK sicil numaranızı, Baba adınızı, Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve son olarak doğum tarihinizi giriniz. Daha sonra Sorgula butonuna basarak emeklilik aylığı hesaplama işlemini tamamlayınız.

4B (BAĞ-KUR) çalışanları için emeklilik aylığı:

Vermiş olduğumuz linke tıklayın. Açılan sayfada Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklayın. Daha sonra T.C. kimlik numaranız ile E-Devlet şifrenizi giriniz. Yönlendirildiğiniz sayfada Kurumu kısmından esnaf mısınız yoksa tarımla mı uğraşıyorsunuz onu seçin. Daha sonra Sorgula seçeneğine tıklayarak işleminizi tamamlayınız

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Emeklilik aylığı sorgulama işlemleri, 4A, 4B ve 4C sigorta koluna göre değişiklik göstermektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemleri için belirtilen detaylar şu şekilde sıralanabilir: Emekli maaşı sorgulaması yapmak için e-devlet sistemi kullanılmalıdır. www.turkiye.gov.tr bağlantısı üzerinden sistemin sayfası açıldıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme giriş yapılması gerekir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sekmesine tıklanarak 4A, 4B ya da 4C emekli maaşı sorgulaması yapılabilir.

Emekli maaşı sorgulama sayfasının kullanılması ve sistem üzerinden bilgiye erişilmesi için emekli olma hakkının bulunması gerekir. Emeklilik hakkı elde etmemiş kişilerin sorgulama sayfasında herhangi bir bilgiye yer verilmemektedir.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLARKEN DİKKATE ALINMASI GEREKENLER

Emekli aylığı hesaplaması esnasında değerlendirmeye alınan bilgiler şunlardır:

Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigorta için ödenen prim gün sayısı değerlendirmeye alınır.

Kişilerin sigortalı olarak çalıştıkları süre, emekli maaşını doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesidir.

Sigorta başlangıcının yapıldığı ilk tarihe göre, kişilerin emekli maaşlarının ne kadar olacağı belirlenmektedir.

Emekli olmak için hak kazanılan ilk tarihe göre, emekli maaşı limitinde artış yaşanacaktır.

YÜKSEK MAAŞ ALMANIN YOLLARI

1-) Prim Günü: Prim günü emekli olduğunuzda maaşınıza önemli derecede etki yapmaktadır. Buna göre işe oldukça erken başlamaya çalışın ve sigortalı olarak iş aramayı unutmayınız.

2-) Priminizi Artırın: İş vereniniz sigortanızı aldığınız brüt maaştan yatırmaktadır. Bu yüzden her sene brüt maaşınızı yüksek göstermenizi tavsiye etmekteyiz. Prim ödemenizi yüksek tutarda yaparsanız emekli olduğunuzda daha çok maaş alırsınız.

3-) Çift Sigorta: Aynı anda ikinci bir sigorta daha başlatabilirsiniz. Bu sizin prim gününüze asla etki etmez ancak emekli olduğunuz da daha yüksek maaş alırsınız.

4-) Ek Ücretleri Unutmayın: Pek çok iş veren brüt maaşı düşük göstermeye çalışmaktadır. Ancak bu duurmun kesinlikle önüne geçmeli ve brüt maaşınıza eklenen ek ücretleri de sigortanıza yansıtmak istediğinizi iş vereninize söylemeyi unutmayın.

5-) SSK'yı Tercih Etmek: Günümüzde pek çok kişi emekli olmak için Bağ-Kur'u tercih etmektedir. Ancak SSK'yı tercih etmek size daha fazla maaş kazandıracaktır.

6-) Ek-5 tarım sigortası ya da tarım bağkuru gibi kapsamlarda prim ödememeye çalışın ya da ödemeniz gerekiyorsa da prim tutarınızı biraz yükseltin. Bu sigorta kolları ortalama prime esas kazancınızı düşürerek düşük emekli maaşı almanıza neden olacaktır.