EYT ve kıdem tazminatı son dakika çıktı mı, Meclis'e geldi mi? SSK Bağkur emekli ve memur maaşı enflasyon zammı...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıtlarında bulunan emekli Bağ-Kur'lulara verilen maaşlarda sehven oluşan eksiklikleri gidermek için düğmeye bastı. Bu kapsamda, emeklilerin maaş dosyalarının yeniden tarandığı öğrenildi. Türkiye'de emekli maaşı hesabında 3 ayrı formül bulunuyor. En yüksek aylık bağlama oranı 2000 yılına kadar olan çalışmalar için uygulanıyor. Onu, 2000- Eylül 2008 arası izliyor. En düşük aylık bağlama oranı ise Ekim 2008'den sonrası için uygulanıyor. Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor. Peki eksik bağlanan emekli maaşları nasıl artacak işte başvuru şartları

Giriş Tarihi 28 Haziran 2019, 09:05 Güncelleme 28 Haziran 2019, 09:05
EYT ve kıdem tazminatı son dakika çıktı mı, Meclis’e geldi mi? SSK Bağkur emekli ve memur maaşı enflasyon zammı...

İÇİNDEKİLER

Milyonların gözü Meclis'te olacak. Bu bağlamda EYT ve kıdem tazminatı ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Ayrıca SSK, Bağkur ve memurlarda Temmuz ayını bekliyor. Bu önemli konularla ilgili son dakika gelişmelerini haberimizde derledik. 12.5 milyon emekli, 3 milyon memur ile binlerce yaşlı, engelli ve hastasına bakanın gelirleri temmuzda artacak. SSK ve Bağ-Kur'lular enflasyon zammı alırken, memur ve memur emeklilerine fark da yansıtılacak. EYT için Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda konu üzerinde çalışıldığını belirten uzmanlar, "Finlandiya Modeli" olarak bilinen yöntemle, Emeklilikle Yaşa Takılanlar meselesinin önemli ölçüde çözüme kavuşturulabileceğini ifade ettiler.

MAKAS KAPANACAK

Türkiye'de emekli maaşı hesabında 3 ayrı formül bulunuyor. En yüksek aylık bağlama oranı 2000 yılına kadar olan çalışmalar için uygulanıyor. Onu, 2000- Eylül 2008 arası izliyor. En düşük aylık bağlama oranı ise Ekim 2008'den sonrası için uygulanıyor.

Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor. Şimdi bu karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde.

DÜŞMEYECEK, ARTACAK

Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek. 2000 yılı öncesinde emekli olanlarda en düşük SSK emekli aylığı 1.389 lira seviyesinde bulunuyor.

2000 yılı ve sonrasında emekli olanlarda ise en düşük maaş 1.020 lira. Tek hesaplama sistemiyle bu tablo değişecek. 2008 sonrasında çalışılan dönem uzadıkça maaş düşmeyecek. 2000 öncesi ve sonrası arasındaki makas kapanacak.

EŞİT HESAP TEKLİFİ MECLİS'TE

Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis'i göstermiş, kararın ardından aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi için Meclis'e birçok kez teklif sunulmuştu.

Bu tasarılar hakkında bilgi veren Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı ve SGK Müşaviri Ali Duman, teklifin 1999 ve 2008 yıllarındaki aylık bağlama oranlarını düşüren yasaların yeniden düzenlenmesine yönelik olduğunu söyledi.

Duman,"Bilhassa asgari ücret düzeyinde çalışanların günümüz itibarıyla emekliye ayrıldıklarında 1999 yılı öncesine kıyasla, aylıklarında yüzde 40'a varan bir kayıp oluşmasının önlenmesi ve fazla çalışmaları sebebiyle emekli maaşlarının yükseltilmesi gerektiği halde düşmesine yol açan yasa maddelerinin düzenlenmesi isteniyor" dedi.

AK PARTİ'DEN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada, "EYT meselesi ben de her gün, mübalağa etmiyorum. Bir tweet attığınız zaman arkasından çok sayıda kardeşimiz EYT ile ilgili yazılar yazıyor. Hakikaten dinlediğimiz zaman biz de onların meselelerine daha yakından vakıf oluyoruz ama biz de şunu söylüyoruz." ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'nin şartları var. Bu Türkiye'de artık erken emeklilik diyebileceğimiz erken yaşlardaki emekliliği kaldırabilecek bir sosyal güvenlik yapımız yok. Popülist bir politika izlemek durumunda değiliz.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN MODEL

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda konu üzerinde çalışıldığını belirten uzmanlar, "Finlandiya Modeli" olarak bilinen yöntemle, Emeklilikle Yaşa Takılanlar meselesinin önemli ölçüde çözüme kavuşturulabileceğini ifade ettiler.

EMEKLİ VE MEMUR ZAM ORANLARI TEMMUZ'DA NE KADAR OLACAK?

12.5 milyon emekli, 3 milyon memur ile binlerce yaşlı, engelli ve hastasına bakanın gelirleri temmuzda artacak. SSK ve Bağ-Kur'lular enflasyon zammı alırken, memur ve memur emeklilerine fark da yansıtılacak. Temmuzda açıklanacak enflasyonla birlikte emekli ve memurların geliri artacak.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ilk 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Memurlara ve memur emeklilerine ise yüzde 5 zam ve ilk 6 aylık enflasyon yüzde 4'ü aşarsa fark yansıtılacak. 5 aylık enflasyon verisine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı 4.99, memurların ve memur emeklilerininki ise yüzde 5+0.99 olacak.

Merkez Bankası'nın son beklenti anketindeki yüzde 5.94'lük enflasyon tahminine göre ise SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 5.94, memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 5+1.94 zam alabilecek.

Maaşlar şöyle hesaplanacak:

EMEKLİLER: En düşük maaş, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 5 aylık enflasyona göre bin 908, enflasyon tahminine göre bin 926 liraya ulaşacak. 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarda ise taban aylık bin 192 liraya çıkabilecek. En düşük memur emeklisi aylığı da 2 bin 544 lira olabilecek.

MEMURA 3 ZAM: Memurların maaşlarıyla zam ve enflasyon farkı yansıtılırken, aile yardımları da artacak. Eşi çalışmayan, 0-6 yaş arası 2 çocuğu olan memur aylık 409.29 lira alıyorken, temmuzdan itibaren 437.69 lira alabilecek.

DOKTORLARA EK ÖDEME: Emekli Sandığı kapsamındaki emekli doktor ve diş hekimlerine ocakta başlayan ek ödeme artacak.
Uzmanların aylık ek ödemesi 2.220 TL'den 2 bin 374 TL'ye, uzman olmayanların da bin 697 TL'den 1.815 liraya ulaşabilecek.

YAŞLI AYLIĞI: Halen 601.57 lira olan 65 yaş aylığı, 643.32 liraya yükselebilecek.

EVDE BAKIM PARASI: Evde bakıma muhtaç yaşlı ve engelli yakınına bakanlara ödenen bin 305 lira tutarındaki aylık, tahmini zamma göre bin 396 liraya çıkacak.

ENGELLİ AYLIĞI: Yüzde 40-69 engeli olanların aylığı 480.21 liradan 513.54 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 720.32 liradan 770.31 TL'ye ulaşabilecek.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen ya da emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda bulunan işçiye, çalıştığı süreye göre, işyerince topluca ödenen para.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Kıdem tazminatı, çalıştığı her 1 yıl için 30 günlük brüt ücreti kadardır. 1 yıllık kıdemi olan işçi 1 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı alabilmektedir. 1 yılın altındaki süreler için orantılı olarak hesaplama işlemi gerçekleştirilir. İşçinin brüt ücreti hesaplanırken sürekli olarak yapılan yardım ve primler de dahil olur. Bu sebeple, kasa tazminatı, yemek yardımı, çocuk zammı gibi ödemeler de işçinin brüt ücretine dahil edilir ve bu ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır.