Taşeron zirvesi sabahlattı

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla yapılan taşeron zirvesi, 7 saat sürdü. Sabah 4'te biten toplantıda, asıl işi taşeronun yapmasının yolunu açan madde kaldırıldı. İşçilere sendika yolu da açıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Haziran 2014 Güncelleme 06 Haziran 2014, 00:00
Taşeron zirvesi sabahlattı

İÇİNDEKİLER

Taşeron zirvesinden önemli kararlar çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği ile kurulan komisyonun dün sabah 04.00'e kadar süren 7 saatlik toplantısında, 2 can alıcı maddede uzlaşıldı. Devletten iş alan taşerona Kamu İşveren Sendikası'na üye olma zorunluluğu getirildi. Böylece taşeron işçi de sendikalı olabilecek, toplu sözleşme olanağına kavuşacak. Sendikaların, "Asıl iş taşerona verilecek hale gelecek" diyerek itiraz ettiği maddenin tasarıdan çıkarılması konusunda da uzlaşma sağlandı. Toplantıdan çıkan sonuçların Başbakan Erdoğan'a sunulması bekleniyor. Onayı alındıktan sonra da, TBMM'ye getirilmesi planlanıyor.

SERT TARTIŞMALAR YAŞANDI
Başbakan Erdoğan, önceki gün Türk-İş, Hak-İş ve DİSK başkanları ile bir araya geldi. Sendikalar, taşeron düzenlemesine ilişkin itirazlarını anlattı. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla AK Parti Başkanvekili Nurettin Canikli, Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ile Çalışma Bakanlığı uzmanlarının da yer aldığı bir komisyon kuruldu. Önceki akşam saat 21.00'de Meclis'te Canikli'nin odasında bir araya gelen taraflar, dün sabah 04.00'e kadar çalıştı. Kıyasıya pazarlığın yaşandığı toplantıda zaman zaman tansiyon yükselirken, orta yol bulundu. Sendikalar, İş Yasası'nın 8'inci maddesindeki değişiklikle kamu ve özel sektörde asıl işin de taşerona verilecek hale geleceğini belirterek, bunu kabul etmeyeceklerini bildirdi. Sendikaların tasarının en can alıcı maddesi olarak nitelendirdiği bu maddenin çıkarılması konusunda uzlaşı sağlandı.

İŞ MÜFETTİŞİ İTİRAZI
2 konfederasyonun alt işverenlere yönelik müfettiş denetiminin kaldırılmaması yönündeki talebi ise karşılık bulmadı. Sendikalar kamuda taşerona verilecek işlerin Bakanlar Kurulu'nca belirlenmesine de karşı çıkıyor.

TORBA iÇiN 3 iSTEK
Hükümet, çalışma hayatına ve devlete olan borçlara yönelik önemli düzenlemeleri Meclis'e sevk ederken; 3 talebin daha torba yasa tasarısına eklenmesi isteniyor. İşte bu istekler: Yıl ve yaş şartını tamamlayıp, prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayanlar, kendilerine emeklilik yolunu açacak çalışmanın Meclis'teki torba tasarıya eklenmesini istiyor. Yaklaşık 100 bin kişi, kendilerine geriye dönük borçlanma imkanı tanınmasını bekliyor. Torba tasarıda doğum borçlanmasının kapsamı genişletiliyor, borçlanma yapılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkıyor. Ancak kadınların sigortadan önceki doğumlar için de borçlanma imkanı talepleri var. Vergi kaydı olup da Bağ- Kur'a hiç uğramamış olanlar, bu süreleri borçlanarak ve ödeyerek emekliliklerinden saydırmak istiyor. Binlerce kişi, bu konunun da torba tasarı görüşmelerinde gündeme gelmesini bekliyor.

İŞ KOLU BARAJINA YÜZDE 1 AYARI
Başbakan Tayyip Erdoğan, yüzde 3'lük işyeri barajı nedeniyle 6.5 milyon işçinin sendikasız kalmasından şikayet eden sendikaların talebine destek oldu, Çalışma Bakanlığı'na yüzde 1 talimatı verdi. Hakİş Başkanı Mahmut Arslan, "Sendika Yasası'na göre iş kolunda yüzde 3 barajı kademeli olarak inecekti. Yüzde 1 olmasını istedik. Sayın Başbakan bu konuda da çalışma yapılmasını söyledi. Çalışma Bakanlığı olumlu bakıyor. Böylece sendikaların yetkisinin kalkma riski de sona erer" dedi.

Hazal ATEŞ