2020 yılı ÖSYM sınavları LGS, YKS, DGS, KPSS, ALES, TUS, YDS iptal mi edildi, ertelendi mi? Sınavlar iptal mi?

Türkiye'de Koronavirüs vakalarının görülmesi sonrasında bir dizi önlem alındı. İlk olarak okullar ve üniversiteler tatil edildi. Sosyal medyada yayılan iddialar ise gündeme bomba gibi düştü. 2020 yılı ÖSYM sınavları LGS, YKS, DGS, KPSS, ALES, TUS, YDS iptal mi edildi, ertelendi mi? Soruları peş peşe sorulmaya başlandı. Bu konuda ÖSYM 'nin resmi bir açıklaması yok. Sınavın iptal edilmesi ya da ertelenmesi için henüz bir karar yapılmadı bir açıklama olmadı. Takvim.com.tr olarak yakından takip ediyoruz.

Giriş Tarihi 13 Mart 2020, 11:17 Güncelleme 21 Mart 2020, 02:38
2020 yılı ÖSYM sınavları LGS, YKS, DGS, KPSS, ALES, TUS, YDS iptal mi edildi, ertelendi mi? Sınavlar iptal mi?

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir açıklama yaptı ve korona virüs vakasının Türkiye'de görüldüğünü söyledi. Bu açıklama sonrası tüm kurumlar teyakkuza geçti ve geniş güvenlik önlemleri alındı. Bu açıklama sonrası sosyal medya üzerinde, yapılması planlanan LGS, YKS, DGS, KPSS, ALES, TUS, YDS sınavlarının ertelenebileceği iddiaları dolaşmaya başladı. ÖSYM, yüksek öğretim programlarında okumak isteyen öğrencilerin bilgi düzeylerini ve okumak istedikleri yüksek öğretim programına yeterliliklerini ölçen sınavları hazırlayan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir kurumudur

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

LGS, YKS, DGS, KPSS, ALES, TUS, YDS SINAVLARI İPTAL Mİ EDİLECEK?

Bu açıklama sonrası sosyal medya üzerinde, Haziran ayında yapılması planlanan YKS 'nin ertelenebileceği iddiaları dolaşmaya başladı.

Bu konuda ÖSYM 'nin resmi bir açıklaması yok. Sınavın iptal edilmesi ya da ertelenmesi için henüz bir karar yapılmadı bir açıklama olmadı. Açıklama alınmaması karar bildirilmemesi , sınavn normal (takvim.com.tr) zamanında yapılacağını gösteriyor.

TÜRKİYE'DE İKİNCİ KORONA VİRÜS VAKASI GÖRÜLDÜ

Geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir açıklama yaptı ve korona virüs vakasının Türkiye'de görüldüğünü söyledi. Bu açıklama sonrası tüm kurumlar teyakkuza geçti ve geniş güvenlik önlemleri alındı.

OKULLAR ERKEN TATİL EDİLDİ

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ilköğretim, ortaokul ve liselerin 1 hafta tatil edildiğini , tarilin 16 Mart günü başlayacağını söyledi. İlkokul, ortaokul ve liselerde 1 hafta eğitimler uzaktan yapılacak.

YKS NE ZAMAN?

ÖSYM'nin açıkladığı "2020 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi"ne göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 20-21 Haziran 2020'de yapılacak. Başvuruları 6 Şubat-3 Mart'ta alınacak sınavın sonuçları 23 Temmuz'da açıklanacak.

DGS SINAV TARİHİ

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ise 5 Temmuz'da yapılacak, sonuçları 29 Temmuz'da duyurulacak.

KPSS BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 19 Temmuz'da, Alan Bilgisi 1. gün oturumları 25 Temmuz'da, 2. gün oturumları 26 Temmuz'da yapılacak. KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 9 Ağustos'ta düzenlenecek. KPSS sonuçları ise 10 Eylül'de duyurulacak.

ALES NE ZAMAN?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES-1) 3 Mayıs'ta yapılacak, sonuçları ise 28 Mayıs'ta açıklanacak. 20 Eylül'de gerçekleştirilecek ALES/2'nin sonuçları 15 Ekim'de, 29 Kasım'da düzenlenecek ALES/3'ün sonuçları da 24 Aralık'ta ilan edilecek.

ÖSYM NEDİR?

ÖSYM, yüksek öğretim programlarında okumak isteyen öğrencilerin bilgi düzeylerini ve okumak istedikleri yüksek öğretim programına yeterliliklerini ölçen sınavları hazırlayan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir kurumudur. ÖSYM; Yüksek öğretim Kuruluna bağlı okulların seçme ve yerleştirme işlemlerini yürütür. Yüksek öğretim Kuruluna bağlı olarak çalışan bir kuruluştur. 19 Kasım 1974'de kurulmuştur.

ÖSYM NE İŞE YARAR?

Yüksek öğretimde okumak isteyen öğrenciler ÖSYM tarafından hazırlanan Yüksek Öğretime Geçiş ve Lisans Yerleştirme Sınavlarına girerek istedikleri yüksek öğretim bölümünde okuyabilirler. ÖSYM ne iş yapar sorusunun cevabı Yüksek öğretim Kanunun 10. Maddesinde belirtilmiştir. Yüksek öğretim kurulunun istediği şartlar içerisinde yüksek öğretim kurumlarına öğrenci alınması ile ilgili sınavları hazırlamak, yapmak ve bu sınavların sonuçları neticesinde öğrenci yerleştirme işlerini yapmak olarak belirtilmiştir. Yüksek öğretime geçiş sınavı (YGS), lisans yerleştirme sınavı (LYS) , akademik lisansüstü eğitimi giriş sınavı (ALES), yabancı dil sınavı (YDS) ve kamu personeli seçme sınavı (KPSS) gibi sınavları hazırlama ve yapma yetkisi vardır.