eba.gov.tr: EBA öğrenci girişi online eğitim nasıl yapılır? EBA hangi sınıflar katılabilir?

eba.gov.tr üzerinden öğrenciler uzaktan eğitim programına katılacaklar. Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk corona virüsü nedeniyle uzaktan eğitim noktasında, Eba gov tr üzerinden ders verileceğini açıkladı. EBA üzerinden ücretsiz destek eğitimi alabilecekleri bilgisini paylaşan Selçuk, platform üzerinden öğrencilerin öğretmenler ile iletişim kurmaya devam edebileceğini belirtti. Önemli açıklamanın ardından uzaktan eğitim için de kullanılabilen EBA sistemine nasıl giriş yapılacağı ve Eba gov tr'nin nasıl kullanılacağı veli ve öğrencilerin araştırdığı konulardan oldu. Peki, Eba gov tr nedir ve nasıl girilir? EBA hangi sınıflar için geçerli?

Giriş Tarihi 13 Mart 2020, 10:55 Güncelleme 21 Mart 2020, 02:37
eba.gov.tr: EBA öğrenci girişi online eğitim nasıl yapılır? EBA hangi sınıflar katılabilir?

İÇİNDEKİLER

eba.gov.tr: Koronavirüs olayının ardından okullar 16 Mart'ta zorunlu tatili girecek. Daha sonra 23 Mart'tan itibaren online yani EBA'dan eğitim devam edecek. Peki EBA nedir, online eğitim nasıl yapılacak? İlkokul 1. sınıftan lise 12. sınıfa kadar tüm eğitim kademesindeki öğrenci EBA imkanından yararlanacak. EBA 'nın amaçladığı konu; okul veya ev ortamında bilgiye ihtiyaç duyulan her an bilgi teknolojilerinden yararlanarak, eğitim sistemine uyumlu şekilde katkı sağlamaktır. Yapılan çalışmalar ile her sınıf seviyesine uygun içerikleri bilgi ağında oluşturmayı ve geliştirmeyi hedefleyen bir sistemdir. Uzaktan eğitim sisteminde dersler sanal sınıf ortamında gerçekleştiriliyor. Akademisyen ve öğrenciler internet bağlantısı sağlanan her ortamdan sisteme bağlanarak sınıf ortamında derse katılabiliyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

3 GB İNTERNET PAKETİ

Bakan Selçuk açıklamasında "Eğitim bilişim ağında ücretsiz 3 GB internet paketi hizmeti sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin teknik imkan ve tercih konusunda seçeceği ortak ve TRT'den farklı kanallardan kendi derslerini alabilme imkanları olacaktır. Velilerimiz ve öğrencilerimiz iletişim portalından tüm bilgileri alabileceklerdir." şeklinde konuştu.

EBA 3 GB ÜCRETSİZ İNTERNET NASIL ALINIR?

Türkiye'nin GSM operatörleriyle yapılan anlaşma gereği EBA içeriklerine aylık 3 GB'a kadar ücretsiz erişim imkânı 07.05.2019 itibarıyla hizmete sunuldu. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile üç GSM operatörü arasında 13 Mart 2019'da bir protokol imzalanarak EBA'ya ulaşımı daha da kolaylaştırma kararı alındı. Bu kapsamda Türkiye'deki operatörlerden Vodafone, Türk Telekom ve Turkcell mobil internet bağlantısını kullanan EBA kullanıcıları içeriklere her ay 3 GB'a kadar ücretsiz erişim sağlayacak.

Bu kapsamda, Vodafone abonelerinin bu anlaşmadan faydalanabilmeleri için gerekli sistem tanımlamaları Vodafone tarafından otomatik yapıldı. Bu GSM operatöründe herhangi ek bir başvuru sürecine ihtiyaç duyulmadan EBA'ya 3 GB ücretsiz erişim gerçekleşecek. Türk Telekom aboneleri EBA yazıp 5555'e SMS göndererek başvuru sürecini başlatabilecekler. Turkcell aboneleri ise "BİP" uygulamasındaki "Keşfet" menüsü altında bulunan "EBA" kanalını takip edip mesaj gönder ekranında yer alan "Hemen Kazan" seçeneği üzerinden başvuru yaparak bu hizmetten faydalanabilecek.

EBA NEDİR: Eğitim Bilişim Ağı (EBA), Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bir platformdur.

EBA 'nın amaçladığı konu; okul veya ev ortamında bilgiye ihtiyaç duyulan her an bilgi teknolojilerinden yararlanarak, eğitim sistemine uyumlu şekilde katkı sağlamaktır. Yapılan çalışmalar ile her sınıf seviyesine uygun içerikleri bilgi ağında oluşturmayı ve geliştirmeyi hedefleyen bir sistemdir.

Milli Eğitim Bakanlığı ve gönüllü içerik paylaşımcıları tarafından hazırlanan birçok dijital bilgi ve kaynak EBA' da yayınlanmaktadır. Öğretmenler ve öğrenciler de bu sistemin parçası olarak içeriklerden faydalanabilirler.

EBA' da veliler sistem üzerinde çocukların eğitimini sürekli takip edebilecekler. Ayrıca eğitimin iyileştirilmesi ve katkı sağlanması aşamasında da veliler artık aktif rol alabilecekler.

EBA'YA HANGİ SINIFLAR KATILABİLİR: Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk EBA sistemi ile ilgili bilgileri paylaştı. Bakan Selçuk'un açıklamasından öne çıkan notlar şöyle;

Elazığ depremi sonrasında depremzede öğrencilerimizin telafi eğitiminde büyük kolaylıklar sunan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) tümüyle yenilenen yüzüyle bu süreçte de önemli bir rol üstlenerek ders ortamını evlere taşıyacak ve bu konuda öğrencilerimizin eğitiminin uzaktan eğitimle sürmesini sağlayacak.

Bu kapsamda, ilk ve orta dereceli tüm okullarımızda haftalık ders programları yeniden yapılandırılarak EBA ile internet üzerinden ve TRT aracılığıyla da televizyon ekranlarından gerekli telafi eğitimi desteği sunulacak. Bununla ilgili olarak hangi teknolojiyle hangi içeriği hangi şekilde vereceğimize ilişkin bir altyapı hazırladık. Öğretim kademelerine göre hangi araç, internet mi, televizyon mu, diğer kanallar mı, tam gün mü, yarın gün mü, 24 saat mi, senkron mu, asenkron mu olacak bunlarla ilgili de tüm altyapı hazırlıklarımız tamamlanmış vaziyette. Bunu sizlerle de paylaşacağız.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına hazırlanan öğrencilerimiz, EBA Akademik Destek platformu üzerinden, Liselere Geçiş Sistemi kapsamında merkezi sınava hazırlanan öğrencilerimiz de yine EBA üzerinden sunduğumuz ücretsiz destek aracılığıyla hazırlıklarına devam edebileceklerdir. EBA kullanımında bütün operatörlerden ücretsiz 3 GB internet erişimi imkanı sağlandığını buradan bir kez daha hatırlatmak isteriz.

İlkokul 1. sınıftan lise 12. sınıfa kadar tüm eğitim kademesindeki öğrencilerimiz için uzaktan eğitim içeriklerimiz hazırlanmıştır. Öğrencilerimiz normal eğitim temposunda teknik imkan ve tercihleri doğrultusunda isterlerse gerek televizyonlardan gerekse de internet bağlantılı mobil cihaz veya bilgisayarlarından derslerine devam edebilirler. TRT kanallarındaki ders anlatım programlarıyla ilgili tüm detaylar "eba.gov.tr" internet adreslerinden ayrıca duyurulacaktır. İnternet ortamında ise EBA Platformumuzdan tüm öğrencilerimiz hizmet almaya, kendi öğretmenleri ve sınıf grupları ile iletişim kurmaya devam edebilecekler.

EBA ÖĞRETMEN GİRİŞİ NASIL YAPILIR: EBA öğretmen girişi için eğer daha önceden şifrenizi almadıysanız önce www.eba.gov.tr adresine giriş yapıp sağ üst köşede bulunan giriş linkine tıklıyoruz. Açılan sayfada mebbis bölümüne tıklayıp ekrandaki mebbis kodunu, T.C. Kimlik Numaranızı ve mebbis şifrenizi girdikten sonra mebbis sistemine giriş yapıyoruz. Eğer bilgilerimizi doğru olarak girdiysek karşımıza şifre oluşturma bölümü gelecek. Bu kısma, bundan sonra kullanacağınız bir giriş şifresi belirleyip yazıyoruz sonra aynı giriş şifresini alt kısma tekrar yazıp şifre oluştur botonuna tıklayıp giriş şifremizi oluşturuyoruz. Artık şifremizi oluşturduğumuza göre eğitim bilişim ağına girip tüm özelliklerden sınırsızca yararlanabilirsiniz.

EBA ÖĞRENCİ GİRİŞİ NASIL YAPILIR: Ebaya giriş yapmanız için nasıl bir yöntem izleyeceğimizi açıklıyoruz. Sisteme giriş yapabilmemiz için bir şifreye ihtiyacımız var. Şifresinizi öğretmeninizden alabilirsiniz. Giriş yapmak için internet bağlantılı bir masaüstü bilgisayar, tablet veya akıllı cep telefonunuzun olması yeterlidir. Eğitim Bilişim Ağı sistemine giriş yapmak için aşağıdaki linkten ilgili sayfaya gidebilirsiniz. Açılan web sitesinde sağ üst köşede bulunan Giriş linkine tıklıyoruz. Daha sonra giriş bölümünden kullanıcı adı kısmına TC Kimlik numaramızı, şifre kısmına da öğretmeninizden aldığınız öğrenci giriş şifrenizi girdikten sonra giriş butonuna tıklayıp sisteme giriş yapıyoruz.

UZAKTAN EĞİTİM NASIL YAPILIR?

Uzaktan eğitim sisteminde dersler sanal sınıf ortamında gerçekleştiriliyor. Akademisyen ve öğrenciler internet bağlantısı sağlanan her ortamdan sisteme bağlanarak sınıf ortamında derse katılabiliyor. Sanal sınıf ortamında gerçekleşen eş zamanlı derslerde akademisyenler, görüntülü ve sesli olarak dersi anlatabiliyor, yazı tahtası kullanabiliyor ve hatta bilgisayarında kayıtlı uygulamaları öğrencilerle paylaşabiliyor. Öğrenciler de derse görüntülü ve sesli olarak bağlanabiliyor, ders içerisinde soru sorabiliyor, dosya paylaşımları yapabiliyorlar. Eş zamanlı yapılan dersler kayıt altına alınıyor ve daha sonra tüm öğrenciler, bu kayıtlar sayesinde istedikleri her an o dersi tekrar takip edebiliyor.

UZAKTAN EĞİTİM NEDİR?

Uzaktan eğitim öğrenenlerin zaman ve mekan bağlamında birbirlerinden ve öğrenme kaynaklarından uzak olduğu eğitim modelidir. Uzaktan eğitimin gelişim evreleri incelendiğinde geçmişinin sanıldığından daha eskiye dayandığı; içeriğin sunumu ve kullanılan teknolojilere beş ana döneme ayrıldığı görülmektedir.