Karabağ'da antiterör operasyonunda ateşkes! Aliyev açıkladı: "Ermenilere ait kanunsuz birlikler Karabağ'dan çıkarıldı"

Son dakika haberleri... Ermenilerce gerçekleştirilen provokasyonlar sonrası Azerbaycan harekete geçti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla 19 Eylül'de antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Operasyondan 24 saat geçmeden Ermeniler geri adım atarak silah bırakma kararı aldı. Azerbaycan'dan yapılan açıklamada, "Karabağ'daki silahlı oluşumlarının dağıtılması ve tamamen silahsızlandırılması konusunda anlaşmaya varıldı." denildi. Ateşkes ilanından saatler sonra açıklamalarda bulunan Rusya Savunma Bakanlığı ise bölgede bulunan Rus Barış Gücü'ne saldırı yapıldığını duyurdu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Operasyonla Ermenistan'a gerekli cevaplar verildi. Ermenilere ait kanunsuz birlikler Karabağ'dan çıkarıldı." dedi.

Giriş Tarihi 19 Eylül 2023, 12:35 Güncelleme 21 Eylül 2023, 09:47
Karabağ’da antiterör operasyonunda ateşkes! Aliyev açıkladı: Ermenilere ait kanunsuz birlikler Karabağ’dan çıkarıldı

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan Savunma Bakanlığı 19 Eylül'de Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı güçlerin, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmasının, arazilere mayın döşemeyi sürdürmesinin, istihkam ve mevzi çalışmalarında bulunmasının gerilimin artmasına neden olduğu belirtildi.

SAVAŞA HAZIRLIK YAPTILAR
Ermeni güçlerinin mevzilerini personel, zırhlı araçlar, topçu teçhizatları ve diğer araçlarla güçlendirdiklerinin, birimlerini yüksek düzeyde savaşa hazır hale getirdiklerinin, takviye birimler oluşturduklarının, Azerbaycan ordusuna karşı istihbarat faaliyetlerini genişlettiklerinin, mayınlardan temizlenen arazilere yeniden mayın döşenmesi gibi eylemlerde bulunduklarının tespit edildiği aktarıldı.

Açıklamada, Ermeni güçlerinin, Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yoluna döşediği mayınların patlaması sonucu sivillerin ve polis memurlarının yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

"SİVİLLER VE ALTYAPI TESİSLERİ HEDEF ALINMAMAKTA"
Ermeni silahlı kuvvetlerinin, 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildirinin hükümlerinin aksine Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesinin, bölgesel barış ve istikrara ciddi tehdit oluşturduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi:

"Üçlü bildirinin hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çıkarılması, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara dönen sivil halkın güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla antiterör operasyonu başlatılmıştır."

Bu kapsamda Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ön cephede ve cephenin derinliğindeki mevzileri ile uzun süreli ateş noktalarının yanı sıra savaş araçları ve askeri tesisleri yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak devre dışı bırakılmaktadır. Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmamakta, yalnızca meşru askeri hedefler yok edilmektedir."

TÜRKİYE VE RUSYA'NIN HABERİ VAR
Açıklamada, "Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine alınan tedbirler hakkında bilgi verilmiştir." ifadesi kullanıldı.

TESLİM OLUN ÇAĞRISI
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerine silahlarını bırakmaları ve teslim olmaları çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bir kez daha Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerine silahlarını bırakmaları ve teslim olmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu durumda antiterör tedbirleri durdurulacaktır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bakanlığın, Azerbaycan topraklarında geçici olarak konuşlandırılan Rus Barış Gücü ile fiili temas halinde bulunduğu ve onların görevlerini yerine getirebilmeleri için her türlü koşulun oluşturulduğu kaydedildi.

OPERASYON HANGİ BÖLGEYE YAPILIYOR?
Azerbaycan'ın gerçekleştirdiği operasyon hangi noktalara yapılıyor? A News Yayın Koordinatörü Orhan Sali A Haber'de harita üzerinde o noktaları gösterdi.

HANKENDİ KRİTİK
Sali, operasyonun Hankendi'de yoğunlaştığını belirterek, Ermenistan'ın provokasyonlarına dikkat çekti.

24 SAATE ERMENİLER GERİ ADIM ATTI
Azerbaycan Savunma Bakanlığı başlatılan operasyonun üzerinden 24 saat geçmeden Karabağ'daki Ermeni grupların silah bıraktığını, Azerbaycan ordusunun antiterör operasyonunun durdurulduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Karabağ'ın Ermeni nüfusunun temsilcilerinin Rus Barış Gücü aracılığıyla yaptığı başvurusu dikkate alınarak lokal nitelikli antiterör operasyonunun durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Açıklamada anlaşmaya ilişkin şu maddeler yer aldı:

- Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermenistan silahlı birlikleri ve yasa dışı Ermeni silahlı grupları silah bırakıyor, savaş mevzilerini ve istihkamlarını terk ederek tamamen silahsızlandırılıyor. Ermenistan silahlı birlikleri Azerbaycan topraklarından çekiliyor, yasa dışı Ermeni silahlı grupları feshediliyor.

- Paralel olarak tüm silah, mühimmat ve ağır araçlar teslim ediliyor.

- Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus Barış Gücü ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresinden yapılan açıklamada ise yarın Yevlah şehrinde Karabağ'daki Ermeni nüfusunun temsilcileri ile yeninden entegrasyon konularının müzakere edileceği toplantı yapılacağı bildirildi.

DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR
Öte yandan bölgeden sıcak bilgiler akmaya da devam ediyor. İşte dakika dakika yaşananlar...

22.04 Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da Rus Barış Gücünü taşıyan araca ateş açılması sonucu araçtaki askerlerin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Canyatak yerleşim birimi yakınlarında Rusya Barış Gücüne ait UAZ Patriot aracına ateş açıldığı belirtildi. Açıklamada, ateş sonucu arabadaki askerlerin yaşamlarını yitirdiği kaydedildi.

Olayın açığa kavuşturulması için Azerbaycan ve Rusya'nın soruşturma makamlarının bölgede işbirliği içerisinde çalıştığı belirtilen açıklamada, Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığına, Rus Barış Gücü komutanlığına, ölen askerlerin aile ve yakınlarına Azerbaycan'ın taziyeleri iletildi.

Açıklamada, ölen asker sayısı ve ateşin kimin tarafından açıldığı hususunda bilgi paylaşılmadı.

19.30 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın Karabağ'da kendi egemenliğini yeniden sağladığını belirterek "Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusunun yakında daha iyiye doğru bir değişim göreceğinden eminim. Çünkü niyetimiz barışa, karşılıklı anlayışa ve saygıya dayalı bir yaşamı birlikte inşa etmektir." dedi.

Aliyev, Azerbaycan ordusunun Karabağ'da düzenlediği ve ateşkesle sonuçlanan antiterör operasyonu sonrasında halka seslendi.

İkisi sivil 6 Azerbaycan vatandaşının dün Ermeni silahlı güçlerce döşenen mayınların patlaması nedeniyle hayatının kaybettiğini hatırlatan Aliyev, 2. Karabağ Savaşı sonrasında 300'den fazla Azerbaycan vatandaşının mayın terörünün kurbanı olduğunu bildirdi.

"ERMENİSTAN'A GEREKLİ CEVAP VERİLDİ" I VİDEO İZLE

Aliyev, Laçın'da sınır kontrol noktası kurulana kadar Ermenistan'dan Karabağ'a mayınlar getirildiğini ve çeşitli yerlere döşendiğini belirterek "Bu mayınlar 2021 Ermenistan üretimiydi. Bu da mayınların 2. Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan'a karşı terör eylemleri gerçekleştirmek amacıyla getirildiğini ortaya koyuyor. Azerbaycan, derhal gerekli adımları atarak düşmanı hak ettiği şekilde cezalandırdı. Lokal nitelikli antiterör tedbirlerine başlanıldı ve sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi, teröristler cezalandırıldı. Azerbaycan kendi egemenliğini yeniden sağladı." ifadelerini kullandı.

Antiterör operasyonunda Azerbaycan askerlerinin büyük kahramanlık sergilediğini vurgulayan İlham Aliyev, "Kısa sürede tüm istikametlerde ehemmiyetli askeri başarılar elde edildi. Ermenistan devletinin Azerbaycan arazilerinde yasa dışı yerleştirdiği ve Ermenistan devletinin yükümlülüklerine rağmen bugüne kadar çıkarılmayan ordunun büyük kısmı tamamen imha edildi." diye konuştu.

Aliyev, operasyon öncesinde tüm birliklere Karabağ'daki Ermeni nüfusun zarar görmemesi için ciddi talimat verdiğini bildirerek "Biz yüksek hassasiyetli silahlar kullanarak bunu başardık. Ordumuzun profesyonelliği sayesinde siviller kendilerini tamamen sigortalanmış gibi hissetti. Sivil altyapıya da ateş edilmemesi talimatı verilmişti. Ordumuzun profesyonelliği ve teknik olanakları bize bu görevi onurla yerine getirmeye olanak sağladı." dedi.

Antiterör operasyonunda Azerbaycan ordusunun şehitler verdiğini belirten Aliyev, "Onlar vatan yolunda, hak adalet yolunda, Azerbaycan'ın egemenliği yolunda kendi canlarını feda etti. Onların aziz hatırası daima kalbimizde yaşayacaktır." ifadesini kullandı.

İlham Aliyev, operasyonun durması için Ermeni güçlerin silah bırakması, silahsızlanması ve Azerbaycan topraklarından çıkması şartını koyduklarını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Sabah saatlerinde şartlarımızı kabul ettiklerini bildirdiler. Şartlarımız kabul edilirse askeri operasyonların durdurulacağını bildirdim ve bugün saat 13.00'te ateşkes ilan edildi."

Ateşkesin ilanından sonra da birtakım ihlallerin yaşandığına dikkati çeken Aliyev, "Artık yasa dışı Ermeni silahlı grupların mevzilerinden çıkıp, silahlarını teslim etme süreci başlamıştır." dedi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olmasını Ermenistan yönetimi de dahil tüm dünyanın bildiğini belirterek "Bir zamanlar 'Karabağ Ermenistan'dır ve nokta' diyordu, şimdi 'Karabağ Azerbaycan'dır' diyor. Ermenistan Karabağ'ı Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olarak tanıdıktan sonra, 30 yıldır Karabağ'da at koşturan cunta rejimi hangi statüden bahsedebilir." değerlendirmesini yaptı.

"NİYETİMİZ BARIŞA, KARŞILIKLI ANLAYIŞA VE SAYGIYA DAYALI BİR YAŞAMI BİRLİKTE İNŞA ETMEKTİR"
Bölgede yeni bir durumun ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Aliyev, şunları kaydetti:

"Çünkü cani cunta rejiminin teslim olmasından sonra bu gerilim kaynağı, bu zehir yuvası tarihte kalacak, Karabağ'daki Ermeni ahali de artık rahat nefes alabilecek. Onlar bizim vatandaşımızdır. Ermeni halkı ile hiçbir düşmanlığımız yok. Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusunun yakında daha iyiye doğru bir değişim göreceğinden eminim. Çünkü niyetimiz barışa, karşılıklı anlayışa ve saygıya dayalı bir yaşamı birlikte inşa etmektir. Tüm adaletsizliklere, cani rejiminin işlediği tüm suçlara rağmen biz bu suçlardan dolayı hiçbir zaman Ermeni halkını suçlamadık. Hocalı soykırımından, şehirlerimizin, köylerimizin yıkılmasından, mezarların kazılmasından Ermeni halkını suçlamadık. Cunta rejiminin unsurlarını, başındakileri suçladık. Onları adalet önüne çıkaracağız. Kimisi zaten hak ettiği cezayı aldı, kimisi de alacak."

Aliyev, Karabağ Ermenilerinin eğitim, kültürel, dini, belediye seçimi gibi tüm haklarının güvence altına alınacağını belirterek "Azerbaycan'da dini ve milli ayrımcılık yoktur ve olmayacaktır. Çeşitli sosyal programları uygulamaya hazırız. Tüm Karabağ ve Doğu Zengezur'u yeniden kuruyoruz, cennete dönüştürüyoruz. Aynı ortamı Hankendi'nde, Ağdere'de, Hocavent'te oluşturacağız. Karabağ'da yaşayan sade Ermeni vatandaşlar için yeni şans doğdu. Bu şansı kaçırmasınlar." ifadelerini kullandı.

"DÜNYANIN DİĞER KÖŞESİNDE OTURUP BİZİ ELEŞTİRENLER BİZİ RAHAT BIRAKSIN"
Erivan yönetiminin, Azerbaycan'ın Karabağ'daki operasyonuna yönelik tutumuna da değinen Aliyev, şunları söyledi:

"Ermenistan dün, bugün beklenmedik şekilde siyasi yeterlilik sergiledi. Biz bunu takdir ediyoruz ve önemli etken olarak görüyoruz. Bugün yaşananlar Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış sürecine de olumlu etki edecektir. Attığımız adımların ve terörle mücadele tedbirlerinin sonuçlarının, barış müzakerelerinin önündeki engelin nihayet ortadan kaldırılmasına olanak sağlayacağını umuyorum. Bu, Güney Kafkasya'da yeni bir gerçeklik ve uzun vadeli bir barış yaratacaktır. Biz karşı tarafın intikamcı düşüncelerle yaşamadığına emin olmalıyız onlar da bizim onların topraklarında gözümüzün olmamasından emin olmalılar. Biz onların toprak bütünlüğünü tanıyoruz ve bunu ilan ettik. Biz, Güney Kafkasya ülkelerinin geleceğinin barış, huzur ve kalkınmaya dayanması gerektiğini öneriyoruz. Dünyanın diğer köşesinde oturup bizi eleştirenler bizi rahat bıraksın. Bıraksınlar da Güney Kafkasya rahat nefes alsın."

RUS BARIŞ GÜCÜNE SALDIRI
19.05
Ateşkes ilanından saatler sonra açıklamalarda bulunan Rusya Savunma Bakanlığı bölgede bulunan Rus Barış Gücü'ne saldırı yapıldığını duyurdu.

17.00 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın önerdiği Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan formatı ile bölgesel konuların çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığında, Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanının Özel Görevler Temsilcisi Elçin Emirbeyov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Fariz Rzayev'in katılımıyla ülkede akredite diplomatik temsilcilere brifing verildi.

Hacıyev, toplantıda, Azerbaycan devletinin Karabağ'daki Ermeni nüfus için geniş kapsamlı sosyal ve entegrasyon planı hazırladığını söyledi.

Azerbaycan devletinin Karabağ'daki sözde rejime entegrasyon konularını görüşmek üzere daha önceleri davetler gönderdiğini fakat bu davetlerin geri çevrildiğini hatırlatan Hacıyev, "Azerbaycan'ın gündemi Karabağ'daki Ermenilerin barışçıl şekilde entegrasyonunu sağlamaktır. Bölgeye barışı getirmek istiyoruz." dedi.

Hacıyev, Karabağ'daki sayıları 10 bini bulan silahlı güçlerin bölge barışına tehdit oluşturduğunu her zaman dile getirdiklerini vurgulayarak, "Dün mayın patlamasında sivil vatandaşlarımız ve polis memurlarımız yaşamını yitirdi. Bu da bizi lokal antiterör tedbirleri hayata geçirmeye zorladı. Hiçbir şekilde sivil yapılar hedef alınmadı. Sivillere ateş açılmadı. Azerbaycan, Karabağ'daki yasa dışı grupların silahı bırakma güvencesini almıştır. Onlara Azerbaycan tarafından güvenli çıkış sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.

Yarın Yevlah kentinde Karabağ'daki Ermeni nüfusun temsilcileri ile Azerbaycan devlet yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleştirileceğini anlatan Hacıyev, "Azerbaycan sorunsuz yeniden entegrasyon sürecine hazır olduğunu bir kez daha ilan ediyor. Halkın insani taleplerini karşılamaya hazırız. Kısa sürede bölgede istikrar ve güvenliği sağlamaya hazırız." diye konuştu.

Hacıyev, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin (BMGK) yarın Karabağ gündemiyle yapacağı toplantının bölgedeki kırılgan duruma zarar verebileceğini belirterek, "Böyle bir toplantıya gerek yoktu. Azerbaycan istendiği zaman operasyonun gerekçelerini anlatabilir." dedi.

"AZERBAYCAN, BÖLGESEL KONULARIN BÖLGESEL DÜZEYDE ÇÖZÜMÜNDEN YANADIR"
Brifing sonrasında basın mensuplarına Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi hususunda açıklamalarda bulunan Hacıyev, "Azerbaycan, bölgesel konuların bölgesel düzeyde çözümünden yanadır. Bu hususta Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan formatını önerdi. Bu formatta bölgesel konuları çözüme kavuşturabiliriz. Azerbaycan aynı zamanda 3+3 formatının da destekçisidir. Fakat maalesef Ermenistan bölge sorunlarını bölge dışındaki güçlerle çözmeye çalışıyor. Bu da bölgemiz için faydalı değildir. Bazı ülkeler kendi jeopolitik ve iç sorunlarını bizim bölgemize ihraç etmek istiyor." ifadelerini kullandı.

ERMENİLER SİLAH BIRAKACAK
12.00 Azerbaycan'dan yapılan açıklamada, "Karabağ'daki silahlı oluşumlarının dağıtılması ve tamamen silahsızlandırılması konusunda anlaşmaya varıldı" ifadelerine yer verildi.


11.55 Rus basını Ermenilerin silah bırakacağını ve yarın Azerbaycan ile görüşeceklerini açıkladı.

AZERBAYCAN'DAN ÇAĞRI
08:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken arasındaki telefon görüşmesine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamaya göre Aliyev, Blinken ile görüşmesinde Karabağ'da Azerbaycan ordusunca başlatılan antiterör tedbirlerinin gerekçelerini aktardı.

Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerden ve son aylarda artan provokasyonlarından, sözde rejimin "cumhurbaşkanı seçimi" yapmasından bahseden Aliyev, provokatif eylemleri önlemek için bölgede yerel nitelikte antiterör tedbirlerine başlamak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Aliyev, Azerbaycan ordusunun sivilleri ve altyapı tesislerini hedef almadığını, yalnızca meşru askeri hedefleri imha ettiğini vurguladı.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin temsilcilerinin, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi tarafından yeniden entegrasyon konularını görüşmek üzere defalarca diyaloga davet edildiğini fakat bu davetlerin reddedildiğini hatırlatan Aliyev, antiterör tedbirleri devam ederken de diyalog davetini yinelediklerini ifade etti.

Aliyev, Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması durumunda terörle mücadele tedbirlerinin durdurulacağını belirtti.

ABD'DEN SKANDAL AÇIKLAMA
02:01 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonda görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller, görüşmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, Blinken, Aliyev ile görüşmesinde "askeri faaliyetlerin" acilen durdurulması ve itidal çağrısı yaptı.

Askeri bir çözümün mümkün olmadığına işaret eden Blinken, Bakü'ye, Karabağ'daki Ermenilerle sorunların diyalog yoluyla çözülmesi yönünde çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Aliyev'in "askeri faaliyetleri durdurmaya hazır olduğunu" not eden Blinken, tarafların bir araya gelmesi gerektiğini bildirdi.

Blinken, Paşinyan ile telefon görüşmesinde ise "Dağlık Karabağ'daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz." dedi.

Azerbaycan'a diyalog çağrısı yaptığını ifade eden Blinken, "ABD, Ermenistan'ın egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü destekliyor." mesajı verdi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki askeri eylemlerinden derin endişe duyuyor. Azerbaycan'ı, insani durumu daha da kötüleştiren bu çatışmaları derhal sonlandırmaya ve Dağlık Karabağ halkının temsilcileriyle diyalog kurmaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verdi.


22:50 KKTC Başbakanı Üstel'den Azerbaycan'ın Karabağ'daki antiterör operasyonuna destek
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Azerbaycan'ın Karabağ'daki antiterör operasyonuna destek verdi.

Başbakan Üstel, sosyal medya hesabından Azerbaycan ordusunun Karabağ'da yürüttüğü askeri operasyona dair açıklama yaptı.

Operasyona desteğini bildiren Üstel, "Tek millet üç devlet olarak gördüğümüz kardeş Azerbaycan'ın, egemenlik sınırları içerisinde vatandaşlarına yönelik saldırgan tutumu ve dayatılmaya çalışılan yeni statüleri ortadan kaldırmak üzere yürüttüğü haklı mücadelesini destekliyoruz. Bilinmelidir ki Karabağ Azerbaycan'dır ve Kıbrıs Türk Halkı Azerbaycan'ın bu haklı mücadelesinde kayıtsız ve şartsız yanındadır." ifadelerini kullandı.

19.50 Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Terörle mücadele operasyonları sırasında 60'tan fazla muharebe mevzisi Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolüne geçti" denildi.

18:50 Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı: "Operasyonların durması için Karabağ'daki yasadışı Ermeni silahlı güçler teslim olmalI"
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'daki terörle mücadele operasyonun sona ermesini tek yolunun, Karabağ'daki yasadışı Ermeni silahlı güçlerin teslim olması ve Karabağ'daki sözde rejimin feshedilmesi olduğu bildirildi.

Azerbaycan ordusu, Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonu devam ederken, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı operasyonun sona ermesi için şartlarını açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin temsilcilerini defalarca Azerbaycan tarafından diyaloğa davet edilmesine rağmen her seferinde bu tekliflerin reddedildiği vurgulanarak, Azerbaycan yönetiminin, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin temsilcileriyle Yevlah'da buluşmaya hazır olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Ancak terörle mücadele operasyonlarının sona ermesi için yasadışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin teslim olmaları, tüm silahları teslim etmesi ve yasadışı rejimin kendisini feshetmesi gerekiyor. Aksi takdirde terörle mücadele tedbirleri sonuna kadar devam edecek" denildi.


18.08 Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Karabağ'da başlatılan antiterör tedbirlerinin durdurulması için yasa dışı Ermeni silahlı gruplarının teslim olarak silah bırakması ve yasa dışı rejimin kendini feshetmesi gerektiğini, aksi takdirde tedbirlerin sonuna kadar sürdürüleceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarında kurduğu ve desteklediği yasa dışı rejimin "müzakere" çağrısında bulunduğu bildirilerek, Karabağ'da yaşayan Ermeni sakinlerinin temsilcilerinin yeniden entegrasyon konularını görüşmek üzere defalarca diyaloga davet edildiği, onların her seferinde bu davetleri geri çevirdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi, ülkemizin Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni vatandaşların temsilcileriyle Yevlah şehrinde görüşmeye hazır olduğunu beyan ediyor. Ancak terörle mücadele tedbirlerinin durdurulması için yasa dışı Ermeni silahlı gruplarının beyaz bayrak çekmesi, tüm silahlarını teslim etmesi ve yasa dışı rejimin kendini feshetmesi gerekiyor. Aksi takdirde terörle mücadele tedbirleri sonuna kadar sürdürülecektir." ifadeleri yer aldı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak Azerbaycan topraklarından çıkarmak amacıyla lokal antiterör önlemleri başlatıldığını duyurmuştu.

AZERBAYCAN, KARABAĞ'DAKİ TELSİZ KULESİNİ VE TOPÇU BATARYALARINI VURDU
18.04 Azerbaycan ordusu Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonu kapsamında Karabağ bölgesinde konuşlu Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan telsiz kulesini ve topçu bataryalarını imha etti.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA
17.48 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karabağ ile ilgili daha önce Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında varılan üçlü anlaşmalara uyulması gerektiğini belirterek, "Herkesi bu belgelerin hükümlerine, yeni gerçekleri de dikkate alarak uymaya çağırıyoruz." dedi.

Peskov, başkent Moskova'da, Azerbaycan'ın Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek üzere başlattığı antiterör operasyonuyla ilgili olarak gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Karabağ'daki durumdan ötürü endişe duyduklarını aktaran Peskov, "Gerilimin keskin bir şekilde artmasından ve askeri harekatın başlamasından endişe duyuyoruz." ifadesini kullandı.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın, Rusya ile birlikte imzalanan üçlü anlaşmalara uymaları gerektiğini belirten Peskov, "Tek esaslı dayanak, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında imzalanan üçlü belgelerdir. Herkesi bu belgelerin hükümlerine, gerçekleri de dikkate alarak uymaya çağırıyoruz. Ermeni tarafının Azerbaycan'ın 1991 itibarıyla topraklarını tanıdığı gerçeğini kastediyoruz." dedi.

Peskov, bölgedeki durumun diplomatik çözümü için Bakü ve Erivan'la temasları sürdürdüklerini kaydetti.

AK PARTİ'DEN ANTİTERÖR OPERASYONUNA DESTEK
17.30 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, Karabağ bölgesinde Azerbaycan'ın başlattığı antiterör harekatına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Karabağ Zaferi'nin, Türkiye ve Azerbaycan'ın "tek millet, iki devlet" anlayışının dünyaya ilanı olduğunu belirten Sırakaya, "Karabağ ve Azerbaycan topraklarının haksız, hukuksuz, işgali karşısında 30 yıl boyunca suskun kalanlara karşı necip milletimiz, kadim devletimiz ve hükûmetimiz tüm imkanlarıyla can Azerbaycan'ın, Azerbaycanlı gardaşlarının yanında olmuştur ve bundan sonra da olmaya devam edecektir." ifadesini kullandı. Zafer Sırakaya, paylaşımında, Abdurrahim Karakoç'un "Karabağ'a Mektup" şiirinden dizelere de yer verdi.

16.36 Azerbaycan Başsavcılığı, Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin Şuşa'ya düzenlediği havan topu saldırısında 1 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

KUKLA REJİMİ FESHEDİLMELİ
16.24
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Karabağ'daki Ermeni asıllı sivillerin haklarının ve güvenliklerinin tesis edileceğini belirterek "Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yasa dışı bölücü kukla rejim kendini feshetmeli, Ermeni silahlı güçleri silahsızlandırılmalıdır." ifadesini kullandı.

Hacıyev, yaptığı yazılı açıklamada, Azerbaycan'ın Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek üzere başlattığı antiterör operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan ordusunun, Karabağ'da yüksek hassasiyetli silahlarla meşru askeri hedefleri vurduğunu aktaran Hacıyev, sivillere yönelik zararların da önlendiğini belirtti.

Hacıyev, açıklamasında şunları kaydetti:

"Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yasa dışı bölücü kukla rejim kendini feshetmeli, Ermeni silahlı güçleri silahsızlandırılmalıdır. Karabağ'daki Ermeni asıllı sivillerin hakları ve güvenlikleri, Azerbaycan Anayasası ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde sağlanacaktır. Lağvedilin ve silahsızlanın." ifadesine yer verdi.

OPERASYONUN ANA HEDEFLERİ TAMAMLANDI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hacıyev, "Operasyonun ana hedefleri neredeyse tamamlandı." dedi.

16.10 Azerbaycan İçişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü bölgede patlayıcı maddelerin bulunduğunu açıkladı.

15.53 Azerbaycan'ın Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla başlattığı antiterör operasyonuna ilişkin Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Anar Eyvazov açıklama yaptı.

Eyvazov, "Mayın saldırıları Ermenilerin terör siyasetinin sürdüğünün göstergesidir" dedi.


OPERASYONDAN YENİ GÖRÜNTÜLER
15.44 Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklere ait radar istasyonu imha edildiğini bildirdi.


14.47 Azerbaycan, Karabağ operasyonundan yeni görüntüleri yayınladı.



TÜRKİYE'DEN TAM DESTEK
14.13 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hasanov, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yerel terörle mücadele önlemleri hakkında bilgi verdi. Güler, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyledi.

SİVİLLER İÇİN KORİDOR OLUŞTURULDU
14.00
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki sivil Ermeni nüfusunun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçın yolu üzerinde ve diğer istikametlerde insani koridor ve kabul noktaları oluşturulduğunu duyurdu.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan ordusunun Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yürüttüğü yerel antiterör tedbirlerinin devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, tedbirler kapsamında siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği ifade edildi.

Karabağ'daki sivil Ermenilere, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin askeri tesislerinin bulunduğu mekanlardan uzak durma ve onlara destek olmama çağrısı yapılan açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Bununla ilgili olarak mobil SMS servisi aracılığıyla Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin Ermeni sakinlerine bilgi gönderilmiştir. Aynı zamanda hoparlörlerle halk uyarılmakta ve bilgilendirme broşürleri dağıtılmaktadır. Azerbaycan Cumhuriyeti kanunları ve uluslararası insani hukuk normlarına uygun olarak güvenliği garanti edilen kamu, sosyal, eğitim, sağlık, dini ve diğer tesislerin korunması ve savunması sağlanacaktır. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, bedensel engelliler ve hastalara gerekli tıbbi ve diğer yardımlar sağlanacak, içme suyu ve yiyecek ihtiyaçları karşılanacaktır. Nüfusun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçın yolu üzerinde ve diğer istikametlerde insani koridor ve kabul noktaları oluşturulmuştur."

Bakanlık, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak Azerbaycan topraklarından çıkarmak amacıyla yerel antiterör önlemleri başlatıldığını duyurmuştu.

13.43 AĞDAM İSTİKAMETİNDEKİ MEVZİLERE ATEŞ AÇILDI
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan topraklarındaki Ermenistan silahlı güçlerinin Azerbaycan ordusunun Ağdam ili istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığını duyurdu.

13.28 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Azerbaycan'ın Karabağ'da antierör operasyonu başlatmasıyla ilgili "Rus tarafı, ısrarla çatışmanın taraflarını kan dökülmesini durdurmaya çağırıyor." dedi.

Zaharova, düzenlediği haftalık basın toplantısında, Azerbaycan'ın Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek üzere başlattığı antiterör operasyonu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Karabağ'daki durumun aniden gerginleşmesinden ötürü Moskova'nın endişeli olduğunu belirten Zaharova, "Rus tarafı, ısrarla çatışmanın taraflarını kan dökülmesini durdurmaya, hızla askeri eylemleri sona erdirmeye, siyasi ve diplomatik çözüm yoluna dönmeye çağırıyor." ifadesini kullandı.

Karabağ sorununun çözümüyle ilgili bütün adımların Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin üçlü bildirisinde yazılı olduğunu kaydeden Zaharova, son zamanlarda Rusya ve uluslararası aracıların bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak için çabalar ortaya koyduğunu vurguladı.

Zaharova, bölgedeki Rus askeri güçlerinin "barış gücü" görevini yerine getirdiğini söyleyerek, bu güçlerin komutanlarının sürekli taraflarla temas halinde olduğunu bildirdi.

ERMENİSTAN'IN PROVOKASYONLARI ARTMIŞTI
Temmuzda Ermenistan-Azerbaycan şartlı sınırında ve Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Ermenilerce gerçekleştirilen 28 provokasyon kayıtlara geçerken, ağustosta bu rakam 45'e, eylülde ise 61'e yükseldi.

Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri, sabotaj girişimleri, quadcopter ve İHA kullanımı gibi tüm provokasyonlar Azerbaycan ordusunun müdahalesiyle engellendi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN