Başkan Erdoğan’ın BM konuşması dünya gündeminde: Türkiye güçlü bir şekilde Azerbaycan’ın yanında

Başkan Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’nda yaptığı tarihi konuşma dünya basınına damga vurdu. Azerbaycan’ın Karabağ’da başlattığı terör operasyonu, dünyanın Kıbrıs konusundaki tutumu gibi konuları BM kürsüsünde ele alan Başkan Erdoğan’ın sözleri uluslararası basında manşetlerde yer aldı.

Giriş Tarihi 20 Eylül 2023, 10:03 Güncelleme 20 Eylül 2023, 10:46
Başkan Erdoğan’ın BM konuşması dünya gündeminde: Türkiye güçlü bir şekilde Azerbaycan’ın yanında

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler 78. Zirvesi'nde tarihi bir konuşmaya daha imza attı. BM kürsüsünde bir kez daha "Dünya beşten büyüktür" ve "Daha adil bir dünya mümkündür" doktrinini tekrarlayan Başkan Erdoğan, Azerbaycan'ın dün Karabağ'da başlattığı terör operasyonu, dünyanın Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusundaki tutumu, LGBT terörü ve ABD'nin Suriye'de DEAŞ'ı bahane ederek açıkça terör örgütü YPG/PKK'yı silahlandırması hakkında kritik bir konuşma yaptı.

Dünya basını ise Başkan Erdoğan'ın konuşmasını manşetten gördü.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN AZERBAYCAN'A TAM DESTEK

Wahington merkezli Al-Monitor "Erdoğan Azerbaycan'ın Karabağ saldırısını desteklerken ABD ve Rusya'ya itidal çağrısında bulundu" başlıklı haberde Başkan Erdoğan'ın Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu söylediğini vurguladı.

Al Monitor Başkan Erdoğan'ın "Tek millet iki devlet sloganıyla birlikte hareket ettiğimiz Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü savunmak için attığı adımları destekliyoruz." ve "Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki müzakere sürecini başından beri destekledik ancak Ermenistan'ın bu tarihi fırsatı değerlendirmediğini görüyoruz. Ermenistan'ın verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz." şeklindeki ifadelerine dikkat çekti.

AP: TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE AZERBAYCAN'IN YANINDA

AP ise BM kürsüsünden yaptığı canlı takipte Başkan Erdoğan'ın Karabağ'da yeniden başlayan çatışmalara değindiğini belirtti. Başkan Erdoğan yeniden başlayan çatışmaların hızlı bir şekilde sona ermesi için çağrıda bulunsa da müttefiki Azerbaycan'ın yanında güçlü bir şekilde yer aldığını vurguladı.

UNITED NATIONS: ERDOĞAN'DAN UKRAYNA SAVAŞI'NI SONA ERDİRME SÖZÜ

United Nation News ise "'Barışın kaybedeni yoktur' diyen Erdoğan Ukrayna'daki savaşı sona erdirme çabalarını hızlandırma sözü verdi" başlıklı haberde Başkan Erdoğan'ın Ukrayna Savaşı'ndaki tutumunun yanı sıra "Dünya beşten büyüktür sözünü ve BM Güvenlik Konseyi'nde reform yapılması gerektiğine yönelik sözlerini vurguladı.

ERDOĞAN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ

Reuters Başkan Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Benjamin Netahyahu ile yaptığı görüşmeye dikkat çekti ve görüşmenin iki ülkenin gerilen bağlarını yeniden iyileştirmeye başladığı bir dönemde dönüm noktası olduğunu belirtti.

İsrail gazetesi Jerusalem Post ise "Türk medyası Netanyahu-Erdoğan görüşmesini görmezden geliyor" başlıklı haberde Erdoğan-Netanyahu görüşmesinin Türk medyasında geniş yer bulmadığını belirtti.

KATHİMERİNİ: TÜRKİYE ABD'YE BOYU EĞMEYECEK

Yunan gazetesi Kathimerini ise Başkan Erdoğan'ın pazartesi günü BM Genel Kurulu oturum aralarında verdiği röportajı ele aldı ve Başkan'ın Ankara'nın F-16 satışı konusunda herhangi bir ABD'li yetkiliye boyun eğmeyeceğini söylediğine dikkat çekti.

Greet City Times ise Başkan Erdoğan'ın Ankara'nın F-16 satışı dolayısıyla ABD'nin herhangi bir baskısına boyun eğmeyeceğini açıkça belirttiğini yazdı.