Gıdadaki hileler vatandaşı hayrete düşürürken, dikkatli alışverişin önemini de ortaya koyuyor. Sadece fiyat odaklı alışveriş tehlikeler barındırıyor. Ederinin altında satılan ürünlere mesafeli yaklaşılması, bilinen markaların seçilmesi, ambalajların iyi okunması önem taşıyor. Bazı hileler sağlığımız için büyük tehlike oluşturuyor. Uzmanlar, hilelerden bazılarını şöyle sıralıyor:
KİMYASAL TEHLİKE!
Henüz rengini almamış zeytinlerin havuzuna paslı demir ya da tekstil boyası atılarak rengi karartılıyor.
Zeytinin salamurasında gıda tuzu yerine sanayi tuzu kullanılıyor.
Çikolataya soya tozu, leblebi tozu ve fındık zarı katılıyor.
Süt tozuna tebeşir tozu ve pudra şekeri ilave ediliyor.
Küflü çaylar yenileriyle harmanlanıp paketleniyor.
GÖZ BOYANIYOR
Kalitesiz bulgur boyanıyor.
Kırmızı bibere kiremit tozu ya da boya atılıyor.
Ufalanmış peynir, jel ile birleştirilip kalıp peynir olarak yeniden satışa sunuluyor.
Son kullanma tarihi geçmiş peynirler karıştırılarak labneye dönüştürülüyor.
TEPKİ YAĞIYOR
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Totoş: Taklit ve
tağşişi bu seviyede
acımasız yapanların
taammüden cinayetten
yargılanması gerekir.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin: Sahte bal satan
firmaların ticaretten
men edilmesi, hapis
cezaları getirilmesi lazım.
Bizim arıcılarımızın
ekmeğiyle oynadıkları
gibi, insan sağlığını da
tehdit ediyorlar.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı: Kırmızı et ve et ürünlerinde
hile yapanlar
meslekten de men
edilse, en büyük para
cezası da verilse yine az.
Halkın gıdasına kimse
hile katmamalı.