SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 27 Ağustos 2010

Halit Kıvanç ve fanatizm

Meslektaşım ve dostum Nebil Özgentürk'ün evinde yemek yedik geçen gece. Masanın onur konukları Halit Kıvanç ustamızla sevgili eşi Bülbün Abla'ydı.O kadar güzel bir sohbet oldu ki Nebil'in Adana'daki Ahmet Ağabeyi ve yengesinin yapıp gönderdiği enfes yemeklere rakip oldu o muhabbetimiz. 85 yaşındaki duayen sunucu Halit Kıvanç kah eski devir futbolu, futbolcusu, idarecisi ve müsabakalarından anılar devşirip sundu kah yaşanmışlıkların imbiğinden süzdüğü muhteşem anları paylaştı bizimle. Söz bir ara fanatizmden açıldı. İşte o zaman ders gibi bir konuşmasını dinledik huşu içinde.

Metin Oktay için

Dedi ki, "Fanatizmin her türü kötüdür. Kitleler halinde seyredilen bir futbol olayında fanatizm gaddarlığın doruklarına da çıkarabilir insanları. Ömrüm boyunca fanatiklikten kaçtım.
Bilenler bilir ki ben doğma büyüme Fenerbahçe'liyim.
Lakin Galatasaray'lı Metin Oktay için şarkı sözü bile yazdım."
O dakika duramadım ve atıldım.
- Ben biliyorum o şarkıyı abi Halit Abi şaşırdı ve sordu:
- O şarkı yazılıp plak olarak dağıtıldığında sen el kadar çocuktun Savaş oğlum.
- Evet çok küçüktüm. O vakitler babamın Üsküdar Toptaşı'nda plakçı dükkanı vardı. O mal almaya gittiğinde ben okuldan gelip dükkanda otururdum.
Masadaki pikapta da en çok o şarkıyı çalardım. Ezberime bile aldıydım o zamanlar.
- Hatırla bakalım biraz - Sen biraz hatırlat abi.
Başını söyle gerisini getireyim
- Meşin topun kralı. Goller...
Aptalın zekası

Daha fazla söyletmeden kestim sözünü ve tamamladım - Meşin topun kralı/ Goller goller sıralı/Ağlar bile delindi/ Metin Topa vuralı./ Kafayı öyle çakar/Tam da doksana takar/ Uçan kaleci yerde/Ağdaki topa bakar/Metin sağ Metin sol/ Metin Kafa Metin gol Metin Gol...
- Aferin sana evlat. Muazzam bir hafıza.
- Eee, aptalın zekası hafızasıdır abi.(kahkahalar)

Ayıp ve kayıp

Sonra yine anti fanatizm üzerine konuşmaya devam etti Halit Abi. Son dönemlerde ekranda görünmeyen bu her devrin kralı sunucu belli etmemeye çalışsa da vefasızlık ve ilgisizlikten yana kırgındı belli ki. Hemen hemen her yaş kuşağının yüreğine anlattığı maçlarla, sunduğu programlarla bir başka türlü kazınmış, klasikleşmiş olan büyük üstat Halit Kıvanç haksız da değildi hani. İki lafı bir araya getiremeyenlerin boy gösterdiği ekranda bir konuşma ustası bir Türkçe sevdalısı Halit Abi'nin olmaması kimin kaybı kimin ayıbı dersiniz?