Nöri Kantar Londra'da

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2013 Güncelleme 13 Şubat 2013, 03:15
Nöri Kantar Londra’da

İÇİNDEKİLER

Tekin Akmansoy'la giderek aile dostuğuna sonra da ağabey kardeşliğe dönüşen tanışıklığımız 1981 yılında, Londra'da başlamıştı. O zamanlarda ben Tercüman ve Bulvar gazeteleriyle, Yankı Dergisi ve Akdeniz Haber Ajansı'nın (AK Ajans) İngiltere temsilcisi genç bir gazeteciydim. Günlerden bir gün, medya gurubumuzun sahibi merhum Kemal Ilıcak telefon açıp; "Sevgili Savaş. Kaynanalar dizisinin meşhur Nöri Kantar'ı Tekin Akmansoy karısı ve kızıyla Londra'ya geliyor. Aman ilgilen, Nazlı'yla (Ilıcak) ikimizin çok iyi ahbaplarımızdır" diye direktif vermişti.

ZOR GÜNLERE İLAÇ
O vakitlerde ben de eşim ve 2.5 yaşındaki oğlum Ulaş'la zor bir yaşam içindeydim Londra gurbetinde. Henüz 4-5 aydır ülkedeydim, zaman ve maddiyat açısından oldukça dar hallerdeydim açıkçası. Hem ürktüm hem de sıkıldım diyebilirim. Ne zaman ki Heathrow Havalimanı'nda Akmansoy Ailesi'ni karşıladım; rahata kavuştum. Çünkü başta Tekin abim olmak üzere tüm aile inanılmaz canayakın, şakacı, pozitifti. Günler geceler boyu kentin altını üstüne getirdik. Saraydan, kalelere, müzelerden ünlü caddelere ve lokallere kadar girip çıkmadığımız yer kalmadı. Mütevazı evimizde kuru fasulyeye kaşık sallayıp, köhne bağlamam eşliğinde türküler çığırdığımız da oldu.

VEHBİ KOÇ FİLOZOFTU
Dirhemle konuşan, bilge tavırlı, alçak gönüllü ve öğretir gibi yapmadan insanın aklına da yüreğine de çok şey katan adam olarak devleşti kalbimde. En iyi dostunun iş dünyasının bir numarası merhum Vehbi Koç olduğunu söyler; "Vehbi Bey öncelikle bir filozoftur. Ecevit'in bile yüzüne karşı 'Bülent Bey iyi çocuksunuz hoş çocuksunuz ama çok çocuksunuz' diyebilmiş adamdır Vehbi Bey. Hem de kırmadan, yıkmadan, karşılığında teşekkür alarak" derdi mesela. Ayhan Işık'ın gelmiş geçmiş en yakışıklı dünya jönü olduğunu ama oyuncu olarak figüranlar kadar bile yeteneği olmadığını anlatır, ezberlerimizi bozardı Tekin Abi...

BİR SANAT KAŞİFİ
Bana anlatmasa ben de herkes gibi bilemezdim elbet. Neyi mi? Merhum kankalar Kamil Sönmez ve Osman Yağmurdereli'yi keşfedip, sahne dünyasını ilk adımlarını kendi yönettiği tiyatrolardan attırdığını. En büyük gururu Büyük Millet Mecisi'nden 'Üstün İnsan' ödülü alabilmiş yegane devlet sanatçısı oluşuyla, sevgili kızı Arzu Akmansoy'un yetkin bir yönetmen olmasıydı. Yaşı 30'un altındaki gençler için ne Nöri Kantar ne onun daha 55 gün önce yitirdiğimiz eşi rolündeki Leman Çıdamlı (Nöriye) ne Kaynanalar dizisi fazla bir şey ifade etmez doğaldır ki. Ama bizim kuşaklar için hem o dizi hem de Tekin Akmansoy ustanın canlandırdığı uyanık Kayseri tüccarı Nöri Kantar tüm dizilerin, kompozisyon sanatçılarının ana pınarı, kaynağı, ayazması gibi. Güle güle Tekin Abi. Bıraktığın boşluğu da, acısını da tartacak 'Kantar' yok yüreğimizde inan ola...

* * *
CENAZESİ YARIN
1924 yılında Denizli'de doğan Tekin Akmansoy, zatürree teşhisiyle kaldırıldığı hastanede dün vefat etti. Merhum sanatçı için yarın saat 10.00'da Şişli Kent Kültür Merkezi'nde tören düzenlenecek. Akmansoy'un cenazesi; Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.