Tarihi 2 Haziran 2009

Kent State Koleji, eğitimde yeni açılım

Geçenlerde CNN-Türk'te Sait Gürsoy'uncanlı yayın konuğu oldum. Ülkemizdeki yabancı okulların eski önemini yitirdiklerini, yerini yeni projelerin almaya başladığını, buna en güzel örneğin de Avrupa Kent State Koleji olduğunu söylemiştim.
Beni doğrulayan pek çok olumlu tepkinin yanında, az da olsa sitem edenler de oldu.
Yüz yılı aşkın bir süre eğitimimize hizmet veren bu kurumları, bir anda nasıl silebilirsin, diyorlar.
Ben yabancı özel okulları silmiyorum. Geçmişin hatırına hak etmedikleri itibarı görmelerinden rahatsızım. BuTürk kolejlerine de haksızlık oluyor. Eğitim geçmişe göre değil, geleceği görerek planlanmalıdır.
***

Tanzimat döneminde açılıp da, 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat'ı kabul etmeyerek kapanan yüzlerce yabancı okulu burada söz konusu yapmak istemem. Zaten onların vitrin arkasında farklı misyonları olduğu biliniyor. Kalan 15 okul MEB kanunlarını kabul ederek yoluna devam etti. İyi eğitim verip, başarılı insanlar yetiştirdiler.
Ancak 1997 yılında çıkan '8 yıllık eğitim' uygulamasıyla, bu okullar ortaokulbölümleri kapanınca, sadece lise seviyesinde eğitim verebildiler. Önceden 8 yıllık süre içerisinde, bir yabancı dili ve bağlı oldukları ülkenin ekolünü verebilme olanakları vardı. 4-5 yıllık lise olunca durum değişti.
Lisenin son iki yılında öğrencinin sınav telaşı içerisinde olduğu göz önüne alınırsa, kalan sürede ne öğrenebilecekler? Yabancı dil mi ekol mü?
Bu nedenle eğitim kalitesi düştü. Kontenjanlarını dolduramaz oldular.
Zaten bana sitem edenler genelde bu okullardan mezun olanlardı. Yani duygusal bir tepki diyebiliriz. Ya da çocuğu halen bu okullarda okuyanların kendini haklı çıkarma dürtüleri.
***

Öte yandan Türk kolejleri gerçekten çok büyük gelişmeler kaydetti.
İstanbul'daki Avrupa Kent State Koleji'ni örnek verdim. Bu okul Avrupa Eğitim Vakfı ile Amerika'daki Kent State Üniversitesi'nin işbirliğiyle 5 yıl önce kurulmuş.
Anaokulu, ilk ve ortaöğretimde MEB ve Ohio müfredatının sentezini uyguluyor. Sınıf düzeni ve diğer fiziki yapısı Amerikalı eğitimcilerin katkısıyla oluşturulmuş. Bu eğitmenler her ay bu okula gelip çalışmaları izliyor. Öğretmenler Kent State Üniversitesi tarafından akredite edilmişler.
Mezun olan öğrenciler, MEB diplomasıyla birlikte ABD'de geçerli olan yeterlilik diploması da alıyor. Okulun ilk mezunları ABD diplomasını Kent State Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dan Mahony'den aldılar.
Prof. Mahony yaptığı konuşmada, "Bu diplomayla Kent State Üniversite'nde okuma önceliğine sahipsiniz. ABD'de başka okullarda okumak isterseniz, sizin için geçerli bir referans olacaktır" dedi.
***

Bunları topladığımızda, Türkiye'deki en gerçekçi ve verimli Amerikan okulunun Avrupa Kent State Koleji olduğu görülüyor. Umarım bu projelerin sayısı artar.
Artık 'Amerikan, Alman ve Fransız okulu' kavramları değişti. Okul kayıtlarının sürdüğü bu günlerde, eski alışkanlıklardan ziyade eğitimde yeni açılımları doğru değerlendirmeliyiz.