Haberler


AYLİN YILMAZ

Sıcak havada beslenme

Yazın güneş çarpması, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıklar da artış gözlenir. Sadece güneş değil yanlış beslenme tarzı da yaz aylarında bizi hasta eden nedenlerin başında geliyor. Güneş çarpmalarının yanı sıra özellikle gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıklara bu aylarda dikkat edilmelidir.
Yaz boyunca bedeninizi yorgun düşürmemek için, az ve sık beslenmeli ve öğün atlamamalısınız. Sıcaklar nedeniyle oluşan iştahsızlığın önüne geçmek ve sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla hafif ve su oranı yüksek besinler sıklıkla tercih edilmelidir. Sofralardan salatalar, zeytinyağlı sebze yemekleri ve meyveler eksik olmamalıdır.
Özellikle sıcak havalarda açıkta satılan gıdalardan uzak durulmalıdır. Hazırlanan besinler soğutucuda muhafaza edilmeli, açıkta bekletilmemelidir. Sıcakta kısa sürede bozulan besinler zehirlenmelere neden olabilir.
Bu dönemlerde artan sıcaklıklar özellikle bebek, çocuk, yaşlı ve hamileler ile tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişilerde sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Dolayısıyla beslenme durumu daha da önemli bir hal alır.
Sıcak yaz aylarında besinler seçilirken hafif ve sulu gıdaların tercih edilmesini yapılması gereken en pratik çözümdür.
Vücut direncini artırmak, vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için, her gün birkaç porsiyon sebze tüketilmelidir. Ayrıca, mercimek, nohut gibi besinlere sofrada yer verilmeli, fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleriyle hazırlanan besinler tercih edilmelidir.
Karpuz ve kavun vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olurken diğer yandan şeftali cilt sağlığını koruma görevini üstlenir. Kiraz, vişne ve kırmızı erik gibi meyvelerin ise içerdikleri biyoaktif öğeler ile kansere yakalanma riskini azaltıcı etkisi vardır.
Artan terleme nedeni ile su ihtiyacı diğer mevsimlere oranla yaklaşık iki katına yani 2,5- 3 litreye ulaşır. Bu nedenle yazın daha fazla ve sıkça su tüketilmelidir. Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla beraber, sodyum, potasyum gibi mineraller de atıldığı için bu durum halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol açabilmektedir. Sıvı kaybını önlemek için günde en az 2,5-3 litre su içmeye özen gösterin.
Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çaylarının tercih edilmesi daha faydalı olacaktır.
DİĞER YAZILAR İLERİ
DİĞER
Kenan İmirzalıoğlu paylaştı! Ezel ekibi yeniden bir arada! Yıllar sonra duygulandıran kare
Benzetilmek mutlu ediyor
157 yıl yaşayan Zaro Ağa'nın sırrı! Dünyanın en uzun yaşayan insanı bunu yiyerek...
Marjinal Ne Demek? Marjinal Kelimesi TDK Sözlük Anlamı Nedir?
İstanbul'dan girdi 15 ili kaplayacak! Uzmanlardan kritik uyarı! Adana, Edirne, Van, Ağrı, Hatay, Kars, Mardin, Siirt, Tekirdağ...
Beşiktaş Rizespor MAÇ SONUCU 3-2 || ÖZET
HIDIRELLLEZ RİTÜELLERİ! Hıdırellez'de ne yapılır, ne zaman dilek dilenir? Gül ağacı, dilek tutma, gelecekteki eşi görme, enerji temizleme...
GÜNÜN MANŞETLERİ
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.