Yavuz Karaman

YAVUZ KARAMAN

Tarihi 30 Eylül 2017

Konut almak için doğru zaman mı?

Konut almak artık bir barınma ihtiyacının ötesinde, geleceğimizi garanti altına alacağımız bir yatırım aracı olarak görülüyor.
Birçoğumuz 'bir evim olsun ama ileride ne olur ne olmaz sattığım zaman da değer kazansın' diyoruz. Bu da gayrimenkulü talep gören bir yatırım aracı haline getiriyor.
Son yıllarda prim oranlarında belli bir düşüş olsa da sektör yeni fırsatlar sunmaya devam ediyor. Peki nedir bu fırsatlar?

ALICI PİYASASI
İnşaat maliyetlerinin yükselmesine rağmen konut fiyatları son dönemde yükselmiyor. Arsa değerlerinin artmasına rağmen yükselmesi gereken konut fiyatları hâlâ durağan seyrediyor.
Fiyatların bu seviyede olması alıcıların işine geliyor. Şu sıralar adeta alıcı piyasası yaşanıyor. Yani piyasadaki fiyatları alıcılar belirliyor. Pazarlık gücü alıcılara geçmiş durumda.
Peşinatı verecek ve aylık taksitleri ödeyebilecek durumda olanlar, iyi bir pazarlıkla çok uygun fiyatlardan konut sahibi olabilir.

KAMPANYA DÖNEMİ
Bir de kampanyalar devreye girince hem ihtiyaç hem de yatırım için ev almak kolaylaşıyor. Kampanyalar çok cazip hale geldi. Temelden bir projeden ev alanlar hem kira hem de kredi taksiti ödemekte zorluk çekebiliyordu. Firmalar buna da çözüm buldu. Özellikle Emlak Konut'un başını çektiği bu dönemdeki kampanyalarla taksitler teslime kadar erteleniyor.
Konut sahipleri evi teslim alınca taksit ödemelerine başlıyor. Bu da kirada oturanlar için yeni bir ev almanın önünü açıyor.

FAİZLER DÜŞMELİ
Şu sıralar ev alanlar, önümüzdeki zamanlarda piyasanın yükselişe geçtiği dönemlerde yüksek oranlarda prim elde edebilir.
Fiyatların yükselişe geçmesi için ise faiz oranları kritik önem taşıyor.
Faizlerde yaşanacak düşüşle birlikte talep artacak ve fiyatlar yükselmeye başlayacaktır.