TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 8 Eylül 2017

Mardinizade’ye son görev

Prof. Dr. Şerif Mardin, sosyolog ve siyaset bilimciydi... 90 yaşında hayatını kaybetti. Dün toprağa verildi...
Bir asra yakın bu ömrün kökleri ise Osmanlı'da çok sayıda din alimi ve hukukçu çıkaran ünlü Mardinizade Ailesi'ne gitmekteydi...


Tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında vefat eden sosyolog ve siyaset bilimci Prof. Dr. Şerif Mardin, dün son yolculuğuna uğurlandı.
Mardin'in cenazesi, Kilyos Mezarlığı'nda defnedildi. Mardin toprağa verilirken ondan geriye tarihi bir hayat kaldı.
Şerif Arif Mardin, Reya ve Büyükelçi Şemseddin Arif Mardin'in tek çocuğu olarak 1927'de İstanbul'da doğdu. Osmanlı'da çok sayıda din alimi ve hukukçu çıkaran ünlü Mardinizade Ailesi'ne mensuptu. Dedesi Suriye Valisi Mehmet Arif Bey, babaannesi ise Hariciye Nazırı Mısırlı Halil Şerif Paşa'nın kızı Leyla Şerife Hanım'dı.
Şerif Mardin, büyükelçi olan babasının görevi nedeniyle küçük yaştan itibaren farklı ülkelerde bulundu.
Galatasaray Lisesi'nden sonra ABD'de okudu. Lisans eğitimini Stanford Üniversitesi'nde siyaset bilimi dalında, yüksek lisansı yine aynı alanda John Hopkins Üniversitesi'nde yaptı.
1954'te girdiği Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 1969'da profesör oldu. Boğaziçi, American University, Sabancı ve Şehir Üniversiteleri'nde öğretim üyeliği yapıp;
Columbia, Kaliforniya ve Oxford'da misafir akademisyen olarak ders verdi. Şerif Mardin'in Osman Arif Mardin isimli bir oğlu vardır.
Mardinizadeler'in bir kolu 19. Yüzyıl'da Mısır'a yerleştiği için ailenin bir ayağı da hep Mısır'da oldu. Vali Mehmet Arif Bey, Sultan Abdülhamid muhalifi olduğu için İstanbul'dan kaçarak II. Meşrutiyet ilan edilene kadar Mısır ve Korfu'da yaşadı.
Baba Şemseddin Arif Bey, Büyükada'da şimdi Büyük Kulüp olan binada doğdu.
Büyük amcası Muhiddin Arif Mardin, Türk ve Marmara Petrol'ün kurucularından olup, küçük amcası Yahya Arif Mardin ise annelerinden kalan emlakı idare etmek için 1933'te Mısır'a yerleşti.
Yahya Arif Bey, halkla ilişkilerin kurucusu sayılan Betül Mardin'in ile dünyaca ünlü müzisyen merhum Arif Mardin'in babasıydı.
Şerif Mardin'in halası merhume Fatma Şerife İlmen, Kadıköy'de bulunan ünlü plaj, senatoryum ve sinemaya adını veren Süreyya Paşa'nın oğlu Atıf İlmen'le evliydi. Süreyya-Adalet İlmen çiftinin diğer çocukları da Uşakizade Latife Hanım'ın kızkardeşlerinin çocuklarıyla, torunu da 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün eşi Emel Korutürk'ün yeğeniyle evlenmiştir.