Top havada dönmediği zaman yüzeyindeki her noktaya hava akımı eşit olarak gelir. Top dönerek yani falsolu gittiği zaman ise topun ön ve arkasındaki basınç farklı olur.
Topun ön ve arka yüzünde dönüş hızı farklıdır. Bu da topa gelen yükleri dengesiz dağıtır.
EN İYİSİ BİLAL KISA
Buna fizikte "Magnus Etkisi" denir. Bu sayede top daha fazla havada kalır ve daha uzağa gider. Roberto Carlos'un müthiş frikikleri başta olmak üzere. Sosa'nın frikik maharetinin de kaynağı budur. Türkiye'de en iyi serbest vuruş kullanan oyuncu Bilal Kısa. Mersinli Vederson da ondan sonra geliyor. Fenerbahçe'de Fernandao'nun kaçırdığı gollerin yanında dikkati çekmeyen özellikle sol kanattan orta sorunu var. Hasan Ali çok yumuşak kesiyor, kafa vurulsa bile sert gitmiyor. Caner ise Magnus Kuvveti'ni kullanmıyor veya yanlış kullanıyor. Caner orta yaparken topu ya döndürmüyor ya da soldan sağa yani yatay değil de yukarıdan aşağıya yani düşey eksende döndürüyor. Bu şekilde topun nereye düşeceğini, özellikle iniş noktasını santrafor kestiremiyor. Üstelik sert olsa bile dönüş yönü nedeniyle kafa vurulunca sert gitmiyor.
Hem Sosa hem de Quaresma yandan serbest vuruş kullandığı zaman Bilal gibi sert kesme vurmadıkları için rakip defans topu kolaylıkla uzaklaştırıyor. Serbest vuruşları bu iki oyuncu yerine Oğuzhan veya İsmail kullanmalı.
Peki Gomez neden beklendiği kadar kafa golü atamıyor ve Beck'in Gomez'in bu performans düşüklüğündeki rolü ne?
KAFA VURUŞU
Sağ ayağını kullanan futbolcular sol bacağına yüklenerek sıçrar. Bu yüzden kafalarının sol tarafını daha iyi kullanır.
Bu yüzden sağ taraftan top geldiği zaman daha etkili olurlar. Gomez sağ taraftan ancak serbest vuruş olunca, o da Beck vurmadığı için etkili olabiliyor. Beşiktaş defansının hava topu zaafiyeti Marcelo oynayınca kısmen kapanıyor. Eskiden uzun tek santrafora karşı uzun tek stoper mücadeleleri olurdu. Mesela rahmetli Jilet Yılmaz (Şen)- Gökmen Özdenak.
Defansın göbeğindeki diğer oyuncu daha kısa olurdu ve en geride libero oynardı.
LİBERO DEVRİ BİTTİ
Artık libero yok, çünkü bu kadar az enerjiyle az iş yapan oyuncu devri bitti. Dünyada insanların boyu uzadı, futbolcuların da öyle. Alexis fiziğindeki stoperler artık büyük takımlarda oynayamıyor.
Uzun olmadan hava toplarında iyi olmanın istisnası yok mu? Var mesela Serdar Aziz. Bursasporlu Serdar Aziz, boyu fazla uzun olmamasına rağmen hava toplarında çok başarılı. Neden? Çünkü herkesten önce sıçrıyor ve havada "asılı" kalıyor. Bunu başarmasının nedeni klasik futbolcu sıçramasını yaptıktan sonra (bu sıçramayı anlatacağım) baldırlarını kırarak kalçasına yaklaştırması. Böyle yaptığı için vücudunun ağırlık merkezi daha üste kayıyor. Bu sayede havada daha uzun süre kalabiliyor.
Havada asılı kaldı denir ya, onun nedeni budur. Herkesten önce sıçrayarak havada en iyi yeri kapıyor ve düşmesinden daha fazla havada kalabilmek.
MESELA RONALDO
Bunu dünyada en iyi yapan futbolcu Ronaldo, o yüzden NBA oyuncuları kadar yükseğe sıçrayabiliyor.
İyi sıçramanın pek çok nedeni var. Sıçrama esnasında pek çok kas çalışıyor ama asıl belirleyici olan bacağın üst ön kası olan quadricepsin gücü. Bu kas ne kadar güçlüyse o kadar iyi dikey ve yatay sıçrama yapılır. Tek adım atarak dikine sıçrama yaptığınız an vücut ağırlığının yaklaşık 5 katı kadar bir kuvvet sıçramada kullanılan bacağa biner.