SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 10 Nisan 2012

Meral öldü kavuştular

Meral ve Yaman Okay...
Yaklaşık 35 yıllık dostlarım onlar. Önce Yaman ağabeyi, şimdi de Meral'ı kaybettik heyhaat. Biraz daha eksik, biraz daha yalnız hissediyorum, hissediyoruz fena gidiş bu.
Yaman Okay okuldan, Bilir Kolej'den ağabeyimdi. Aksaray'da mukim binamızda şimdinin ünlü perkisyoncusu müzisyen Orhan Topçuoğlu, eski milli futbolcu Engin Verel falan bir arkadaş grubuyduk. Eski mezunlardan Yaman Abi bize tiyatro kursu verirdi. Sonra ben gazeteci oldum o gün geçtikçe ünlenen bir aktör. Yıllar boyu onunla hiç ayrılmadığımız gibi, önce sevdiceği sonra eşi olan Meral'le de tanışıp kanka olmuştuk. Zaten meslektaşımızdı Meral.
Günaydın Gazetesi'nde çalışıyordu ve sohbetlerimiz hep Babıali üzerine yoğunlaşıyordu.

Sevdalı kız

Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaristi diye geçen muhteşem kadını iyi tanırdım yani. Meral Okay'ın, geçen yılın ortalarında yakalandığı kanserle savaşını da yakından biliyorum.
Yaman Abi'nin boyunu posunu, yakışıklılığını gören 41 kere Maşallah çekerdi ama ne yazık ki tam 41 yaşında kaybetmiştik onu. İşte o günden bu yana 'bir ölüye aşık' yaşıyordu kendi ifadesiyle. Yani 'Yaman' bir sevdaydı çektiği.

Sezen faktörü

Anımsayanlar vardır. 1996'da A Takımı programım sırasında Beyaz Tebeşir adlı bir eğitim kampanyası açmıştık. Kampanyanın marşı sayılacak şarkının sözlerini Meral yazmış, Sezen Aksu besteleyip okumuştu. Yazları Bodrum Torba'da hep beraberdik. Ben hastalandıktan sonra Sezen'le ikisi çok ilgilendiler. Bana bitkisel ilaçlar getirirlerdi.
Ne hazindir ki geçen yıl ortalarında ceviz büyüklüğünde bir bezeyle beliren hastalık ipucu kısa sürede çözülmez bir yün yumağı gibi oldu, sardı vücudunu. Muhteşem Yüzyıl'ıın senaryosunu da yazan bu muhteşem kadın müthiş bir mücadele verdi. Son ana kadar direncini yitirmedi Meral. Teşhis sonrasında yine Sezen Aksu el koydu duruma. Özel bir hastanede seçkin doktorlardan oluşan bir ekip kurdu ama tıbben yapacak fazla bir şey yoktu ve sadece yaşam kalitesini yüksek tutabilmeyi başarabildiler.

Tatil yapmadılar

Bir defasında "Kanser hastalığına yabancı değilim ki. Ne kadar sevdiğim varsa bu hastalığa kurban verdim. Zaten o nedenle doktorları şaşırtacak kadar hızlı yanıt verdi bedenim tedaviye. Tek sıkıntı enerjimi sömürmesi. Ben 24 saatte 25 saat çalışmak isteyen bir insanken şimdi 10-12 saatte yorgunluk basıyor. Elbette tedaviye konsantre olmak isterim ama 'Muhteşem Yüzyıl' devam ettiği için yeni bölümleri planlamak , yazmak zorunluğu var. Çevrem çok yardımcı.
Mesela Sezen Aksu, ilk günden beri koordinasyonu sağlıyor tedavide. Emel ona keza.
Benim yüzümden tatil bile yapmayıp, yanımdan ayrılmıyorlar hiç" demişti.