ÜNAL ÖZÜAK

ÜNAL ÖZÜAK

ozuak@hotmail.com
Tarihi 1 Kasım 2012

Ceza çeken ayaklar!

* Drenaj ve çim konusunda uzmansınız.
Arena Stadı'nda yaşanan skandal için ne diyorsunuz?
Cluj maçında yaşanan zemin rezaleti G.Saray'a milyonlarca euro zarara verdi. Ancak G.Saray yönetiminin ipliği tv programlarında pazara çıktı. Kaygan zeminde oynamaya, birbirlerinin ayaklarını kaydırmaya bayılır monşerler.
Zemin rezaletinden sonra yaptıkları açıklamalar, konuyu çarptırmaya çalışmaları" yok artık" dedirtecek cinsten:
Efendim "stad zemini oturmadığından çatı kapamasını "kasmasın diye" ya da "kuvvetli lodosta otoyola uçmasın" diye yapmamışlar. Drenaj "120 cm. derinliğe değil 60 cm'e "yapılmış. Madonna konseri, kongreler filan,alt yapıyı tahrip etmiş.

* Sizce stat zemini ve drenajı hatalı mı yapıldı?
5 yıl önce stad inşaat aşamasındayken, "Galatasaray yeni stadını suniçim yapmalıdır"demiştim. Bugünün teknolojisinde zemin yapımlarında doğalı, sunisi, combo olmak üzere Fİ-
FA normlarına uygun zeminler vardır.
Bunun için "futbol zemini/football turf" kavramı ve teknik şartları geçerlidir.
Labaratuarlarda denenir sahalara nasıl uygulanacağının şartnameleri Fİ-
FA tarafından yayınlanır ve denetlenir.
19 Mayıs Stadı'nda bunun en mükemmelini yaptık. Luzhniki Olimpik Stadı da bu biçimde yapıldı. Ama "suni çim şişme kadına benzer" mantığıyla sökülüp atıldı.

* Drenaj sizce hatalı mı?
Müteahhit gözüyle üç kuruşluk imalattır ama zeminin kalbi orda atar. Zemin altı katmanlardan filtre edilen suyun, taşıma debisine göre aralık ve iç eğimleri projelendirilerek altyapıya balık sırtı döşenen büz veya drenfleksler içinden kenar rögarlara akıtılmasıdır işin özü. Zemin suyununda ayrıca üst yapıya gerekli eğim verilerek kanar kanaletlere akıtılarak deşarj edilmesi gerekir ki TT Arena'nın en büyük eksiğide budur.