DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 7 Şubat 2024

Hep isteksizim

Benim 2 yıldır sertleşme ve isteksizlik şikayetim var. Eşimin işi nedeniyle köye geldik. Buradaki muhtar bir bitkiden bahsetti. 'Demir dikeni' dedi. Çayını içmemi önerdi. 'Bir şey kalmaz' dedi. İşe yarar mı?
ÖNCE bitkiden başlayalım.
Demir dikeni deve çökerten ya da çoban çökerten isimleriyle bilinen bir bitkidir. Erkeklik hormonlarının artmasına neden olduğu bilinir. Bu artış ereksiyon ve cinsel istekte artışa neden olur. Sendeki sorun bunlarla ilgiliyse iyi gelebilir.
Ancak örneğin guatr hastalığı nedeni ile şikayetlerin olmuşsa işine yaramayabilir.
Önce Üroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı'na muayene ve takip yaptır.

DERDİM KİLOLARIM
Zayıflamak istiyorum. Marketteki çalışan arkadaşım "Burada glutensiz ürünler var, al" dedi. Alsam zayıflar mıyım?
GLUTEN maddesi arpa, çavdar, buğdayın içinde bulunur. bazı insanların bağırsağında bu madde hastalığa neden olur. Çölyak hastalığı olan kişiler glutensiz beslenmek zorundadır.
Glutensiz hazırlanan gıdalar zayıflama ürünü değildir. Bu amaçla kullanılmaz.
Şişmanlığının sebebini öğrenmen için İç Hastalıkları Uzmanı'na muayene ol.
Şişmanlığının nedeni belli olsun. Sonrası kolay.

51'İNDE PROSTAT
51 yaşındayım. İdrarda kanamalarım oldu. Hafif ağrım da var. Meğer prostatım büyümüş. Kan testinden de bakıldı. Prostat değerim yüksek çıkmış. Antibiyotik verdiler. Ne yaptıysam değeri düşüremedim. Başka doktora göstereyim mi?
SÜREKLİ doktor değiştirilmez.
Hastalıkların çözümü adım adımdır. 2 adımda çözülmediyse 3. adımı atalım. Aynı doktora git.
Sonraki aşamayı başlatalım.
Biyopsi alınması gerekebilir.
Başta kanser olmak üzere bazı ihtimaller açısından Biyopsi önemlidir. Mutlaka İç Hastalıkları Uzmanı'na görün. Genel muayene olman, yaşına uygun, şikayetlerine uygun tahlil ve ek filmler gerekebilir. Özellikle erken başlangıçlı prostat kanserleri açısından tanı önemli. İhmal etme.

FOLİK ASİT FAYDALI
Senelerdir beklediğimiz haber geldi. Hamileyim. Daha 1 aylık. Beslenmeme dikkat etmek istiyorum. Bebeğim ve kendim için hangi vitamin takviyelerini almalıyım? Herkes folik asidi öneriyor. Faydalı mı?
BESLENMEN, uykun, hareketlerin sadece senin değil bebeğin için de çok önemli. Folik asit takviyesi önemli. Seni takip eden doktorunun tavsiyeleri öncelikli önemli. genel olarak Özellikle de demir, kalsiyum, iyot, çinko, B12 vitamini, Omega-3 gibi vitamin ve mineraller bebeğin sağlıkla büyümesi ve gelişmesi için belirleyici bir rol üstlenir.
Doğal yollardan mevsiminde, taze beslenme en önemli yöntem.