DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Kasım 2023

Saçkıran problemi

SEVGİLİM beni terk etti. Yıkıldım! Saçlarım dökülmeye başladı. Doktora gittim, 'Saçkıran olmuşsun' dedi. Ne yapmalıyım?
SAÇKIRAN yerine 'kılkıran' desek daha doğru olur. Her yaşta görülebilir.
Sakal, kaş ve kirpikler, vücut, kol ve bacaklar gibi kıl bulunan her yeri etkileyebilir. Kıllı deride küçük, madeni para büyüklüğünde, yuvarlak kel alanlara sebep olur. Kılların yeniden büyümesi uzun sürebilir.
Cildiye uzmanına gitmelisin.

UÇAĞA BİNEMİYORUM
45 yaşındayım. Uçağa binmekten korkuyorum. Nefesim kesiliyor. Uçağa binmem sakıncalı mı?
ASTIM, amfizem, kistik fibrozisli ve akciğer zarı yırtılması geçirmiş kişilerin başka bir ulaşım aracını seçmeleri önerilir. Kansızlığı bulunan hastalar kabin oksijen basıncındaki ani değişikliklerden kolaylıkla etkilenebilir.
Operasyon geçiren hastalar iki hafta uçakla yolculuk yapmamalıdırlar.

TEK TİP BESLENME
KİLOLUYUM. Zayıflamak istiyorum. Arkadaşlarım lahana çorbası içmemi önerdi. Bir haftada 3 kilo verdiriyormuş. Bir zararı olur mu?
HEDEF kilolardan kurtulmak değil.
Hedefimiz sağlıklı yaşamak.Kilolardan kurtulmak için başına hastalık saran bir sürü insan var.Tek yönlü beslenme diyetleri uygun değil. Sana uygun planlamayı doktorunla yapabilirsin.
Her okuduğunu yapmaya kalkma.

TANSİYONA PANCAR
AİLECEK tansiyonumuz var. 4 aydır tansiyonum yüksek. Pancar tansiyon hastalığında işe yarar mı?
YARAR. Pancar çok faydalı bir sebzedir. Vitamin ve kan tuzlarından zengindir. Tansiyonu düşürmekte faydalıdır. Pancarda nitrat fazladır.
Bağırsaklardan emildikten sonra nitrik asit üretilir. Kan damarlarını genişletir. Hipertansiyonda fayda sağlar. Tansiyon yükselmesine engel olur. Egzersizden 2 saat önce tüketilirse enerji üretimi artar.Kalorisi de düşüktür. Yani kilo yapmaz.

GEBELİKTE ZORDUR
30 yaşındayım. İltihaplı eklem romatizması hastasıyım. Çocuk istiyoruz. Ancak aldığım ilaçlar çok ağır. Ne yapmam gerekir?
METOTREKSAT hamilelerde tercih edilmez. Beslenme bakımından zayıf düşmüş hastalarda, ciddi böbrek ve karaciğer bozukluğu olanlarda, kansızlık, alkol bağımlılığı ve bu ilaca karşı aşırı duyarlılık hallerinde kesinlikle kullanılmaz. İltihaplı eklem romatizması hastalarının çoğunda gebelikte hastalık aktivitesi azalır.
Gebelikte bu hastalığın tedavisi zordur.