DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 4 Kasım 2023

Bomba gibidir

23 yaşındayım. Biraz fazla kiloluyum. Ben kilomdan memnunum ancak herkes gözümü korkutuyor. Kilolu olmak bu kadar tehlikeli midir?
EVET daha da tehlikeli.
Obezite, yani şişmanlık bir hastalıktır. Kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, inme yani felç, TİP-2 diyabet yani şeker hastalığı, meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri, romatizma, varis, uyku-apne sendromu ve depresyon gibi hastalıklara neden olan bir durum. Yani patlamaya hazır bir bomba. Yemek ve yeme alışkanlıkları ile ilgili olduğundan masummuş gibi duruyor. Ama maalesef tıbbi çalışmalar aksini söylüyor.
Can boğazdan gelse de kolay kolay gitmeyebiliyor.
Az ye, hareket et.

GENCİM AMA...
Daha 24 yaşındayım. Çok sıkıntılıyım. Yeni evlendim. Ama ilişkide hemen boşalıyorum. Aklıma başka şeyler getirmeye çalıştım, hiçbir şey değişmedi. Bir şeyler önerir misiniz? Hasta mıyım?
ÖNCELİKLE eşinle olan cinsel ilişkini iş olarak görme. Eşinin de seninle aynı hisleri yaşaması gerektiğini unutma. Yani aklına başka bir şeyler değil eşin gelsin. Erken boşalmayı engellemek için dikkatini başka konulara yöneltmek başlangıçta herkesin aklına gelebilen ilk ihtimaldir.
Ama hakimiyeti tamamen kaybetmene neden olabilir.
Cinsel ilişkinin hazzını da yaşayamazsın. Mutlaka iç hastalıkları uzmanına görün.
Geciktirici jel, prezervatifle ilişkiye girme veya diğer yardımcı yöntemlerin sana uygun olanlarını doktorunun tavsiyesiyle uygulamaya başlayabilirsin.

KRİZDEN SONRA...
Babam kalp krizi geçirdi. Coumadin ilaç başladılar. Bir de yemek konusunda bir liste vermişler. Ancak doktorlar bize vermedi. Neye dikkat edelim?
WARFARİN etken maddeli ilaçlar kanın pıhtılaşmasını engellerler. Kanamaya yatkınlık artar. Bazı gıdalar bu ilacın etkisini arttırabilir.
Kanama ihtimalini arttırabilirler.
Bu nedenle Coumadin kullanan hastalar ıspanak, brokoli, marul, Brüksel lahanası, lahana, karaciğer, yeşil çay ve nohut gibi yiyeceklerden uzak durmalarını öneriyoruz.
Bunlara dikkat edin.
Fazla kilosu varsa versin.