DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Şubat 2018

Çocuğumuz olmuyor

Doktor bey, merhaba. Çocuğumuz olmuyor. Benim sperm testim normal. Eşimde hastalık yok. Başka ne yapabiliriz, bize ne önerirsiniz?
Öncelikle aynı doktorun takibinde kalın. Erkek için üroloji uzmanı, kadın için kadın hastalıkları ve doğum uzman takibi şart. Erkeklerde penis hastalıkları da, çocuk olması açısından risk olabilir. İdrar deliğinin penisin uç noktasında olmayıp orta kısımlarına doğru olması söz konusu olabilir. Bu da meninin kadın cinsel organına tam boşalmasına engel olur. Doğuştan veya sonradan (Peyroni hastalığı) olan penis eğriliği ilişkide zorlanma ve meninin iletilmesinde güçlüğe neden olabilir. Doktoru seç, takibe geç.

Babamın tansiyonunu ölçüyorum. Bazen 13/9 bazen 15/9 çıkıyor. Acaba ben mi yanlış ölçüyorum?
Bu konudaki dikkatin için teşekkürler. Çünkü ölçümün doğru yapılması tedavi ve takibi etkiler. Tansiyon ölçmeden yarım saat önce sigara ve kafeinli içecek içmeyin. Tansiyon ölçümünden 10-15 dakika önce istirahat edin. Kola sarılan manşon kolu rahatlıkla saracak kadar geniş olsun.
İki dakika arayla iki kere veya daha fazla ölçün. Her iki koldan da ölçüm yapın. Yüksek ölçtüğünüz koldan kontrol yapın.

3 AYDIR İSHALİM
40 yaşındayım. Son 3 aydır sürekli ishalim. Tahliller yapıldı mikrop yok. Ne yapacağımı şaşırdım. Ne olur yardım edin. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?
Panik yapmayın. Bağırsaklar panik yapınca da hızlanıp ishale neden olabilir. Uzun süreli ishali en önemli nedenlerinden biriside "Çölyak Hastalığı" veya "Gluten enteropatisi" dediğimiz hastalıktır. Özellikle yağlı gıdaların alınmasından sonra belirginleşen ishal, karında gaz ve rahatsızlık hissi, karın ağrıları, iştahı iyi olduğu halde kilo alamama veya kilo kaybı ve yorgunluk olur. Bazı tahliller gerekir. Doktorunuzu tekrar ziyaret edin. Hastalığınızın geçmediğini belirtin. Yeni tahlil ister. Kendine has perhiz gerekebilir.

​ADETİM ÇOĞALDI
Doktor bey merhaba. Benim son 3 aydır fazla adet kanamamın miktarı arttı. Halsizlik başladı. Korkmaya başladım. Ne yapayım?
Adet kanamalarının düzenli aralıklarla, ancak fazla miktarda ve/veya 7 günden uzun süreyle oluşuyorsa "Menoraji" dediğimiz durum akla gelir. Normal bir adet düzeni ortalama 28 gün (7 gün daha fazla veya daha az olabilir) devam eder. Kanama yaklaşık 4 gün (2 gün fazla veya az olabilir) sürer. Beklenen ortalama kan kaybı 40 mililitre olabilir. Yani yaklaşık bir su bardağının beşte biri. Bu tariflerden fazla olması durumunda demir kaybı olur. Halsizlik, çarpıntı ve bir sürü şikâyet eklenebilir. Hemen kadın Hastalıkları uzmanına başvur. Tedbir al.

CİNSEL HAYATIM ÇOK KÖTÜ
Bir sürü sıkıntım var. Depresyon hapı almaya başladım. Cinsel hayatım allak bullak oldu. Hapı bıraksam iyi olur mu?
Depresyon hapını doktor mu başladı, yoksa sen mi açık bir eczaneden aldın? Evin şalteri atınca elektrikçiye gidiyorsunuz kendi şalteriniz atınca kafanıza göre ilaç alıyorsunuz. Olmaz. Her ilaç her şeye iyi gelmez. Bu tip ilaçlar, cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir. Ama zaten depresyonda da cinsel istek azalabilir. Tavuk mu yumurtadan çıktı yumurta mı tavuktan diye düşünmeyin. İlacı kesin. Psikiyatri uzmanına muayene randevusu alın.

KORTİZON KEMİKLERİ ETKİLER
Romatizma dediler. kortizon verdiler. Kortizonlu ilaçlar kemik erimesi yapar mı?
Uzun süreli kullanımlarda yapar. Kemik erimesi yani Osteoporozda kemik kütlesi azalır ve kemik yapısı bozulur. Kemik kırılması riski artar. Erkeklerde de olur. Erkeklerde ve menopozdan önce kadınlarda yıllık kemik kayıp oranı yüzde 0.25-1'dir. Kemik kütlesindeki her yüzde 10'luk düşüş kırık riskini 2 katına çıkarır. Genetik, yaş, yumurtalıkların alınması sonrası ve hareketsizlikte kemik erimesi artar.

Evdeki ecza dolabında bazı ağrı kesicilerin son kullanma tarihi geçmiş. Yazık olur diye atmadım. Kullanabilir miyim?
"Yemek arıya gideceğine, midem arıya gitsin" diyenleri duydum. Sakın böyle bir şey yapmayın. İlaçla oyun olmaz. Son kullanma tarihi geçen ilaçları atın. İlaçları normalde prospektüste yazılan şekilde muhafaza edin. Son kullanma tarihi geçenler, uygun olmayan şartlarda muhafaza edilen ilaçlar zararlı sonuçlar doğurabilir. Tutumlu olmanız sevindirici ama ilaçta kaideler kesindir.

Hamileliğimden beri sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorum. Hangi antibiyotiği kullanayım?
Uzaktan antibiyotik yazılmaz. Ancak gebelik sonrası şeker hastalığı olanlar hem yüksek şeker düzeyi hem de kolay mikrop kapma nedeniyle sık idrar yolu şikâyeti yaşayabilirler. Bu bilgilerini doktoruna anlat. İdrar kültür antibiyogramı, kan şeker ölçümü, haemogram, tam idrar tahlili isteyebilir.
Doktorun testlere göre hangi antibiyotiği verirse onu kullan. Tedaviyi tamamla yoksa mikrop direnç kazanır. Hastalık tekrar eder.