DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Kasım 2014

Şeker ölçüm cihazına dikkat!

Doktor bey 3 aylık şeker hastasıyım.
Yaşım 47. Başta kızsam da sonra hastalığıma alıştım. Perhiz yapıyorum.
Daha fazla spor yapıyorum. Eskisi kadar kızmıyorum ama son 10 gündür şekerim bir yüksek bir düşük çıkıyor. Şikayetim olmuyor. Kafam karıştı. Ne olabilir?

Bu anlattıklarınıza bakılırsa önce şeker ölçüm cihazını ve ölçüm çubuklarını gözden geçirmelisiniz. Cihaz ve çubuklardaki arızalar tutarsız sonuçlara neden olabilir.
Öncelikle pil seviyesi, son kullanım tarihi gibi bilgisi verilen konuları gözden geçirin.
Başka bir cihazla aynı anda 2 ölçüm yapın.
Ölçüm çubukları ısı ve nemden etkilenirler.
Orjinal kutundan çıkartarak saklamayın.
Rutubetten koruyun. Güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde oda sıcaklığında muhafaza edin. Yeni ölçümleri yapın.

2 yıldır çok kiloluyum.
İnternetten baktım aslında obezmişim. 34 yaşındayım. Kalp krizi geçirme riskim varmış diye okudum.
Sigara kullanmıyorum ama gazozdan vazgeçemiyorum. Bir de uykuyu çok seviyorum. Şekerime baktırdım, 109 çıktı. Sizce kalp krizi geçirme ihtimalim var mı?

Evet var. Her insanın kalp krizi geçirme ihtimali vardır. Ancak sende bu risk daha fazla. Obeziteye ve obeziteye neden olan durumlarda damarların hasar görmesi ve damar içi kanın pıhtılaşmaya yatkınlığı artar.
Gazoz, uyku ve kilo beraberse kan glikozu, yani şeker düşüklüğünü araştırmalıyız derim. Bu nedenle uykuya yatkınlık, hareketsizlik, şekerli gıda tüketimine düşkünlük söz konusu olabilir. 75 gram glikoz ile 3 saatlik 'Oral Glikoz Tolerans Testi' dediğimiz testi yaptırman uygun olabilir. Beraberinde HOMA-İR, TSH, T. kolesterol, trigliserid, HDL kolesterol, LDL kolesterol, CRP testlerini de yaptırman uygun olabilir.
Tanıya göre ilaç ve yaşam alışkanlık değişiklikleri ile sağlıklı ve doğru kilolu bir insan olman mümkün.

23 yaşındayım. Sık sık boğazım mikrop kapıyor. Eczaneden antibiyotik alıp kullanıyorum. Boğazım iyileşiyor ama bu sefer de akıntım oluyor. Anneme söyledim. 'Mikrop çıkıyor olabilir' dedi.
Doktora gitmeli miyim?

Bence gitmelisin. Öncelikle tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonunun nedenini öğrenmeliyiz. O nedeni tedavi etmeliyiz. Belki alerjin, belki burun duvarı bozukluğun, belki başka bir neden bulacağız. Onu tedavi edeceğiz. Yoksa sürekli antibiyotik kullanarak şu ana kadar çözememişsin. Ayrıca sürekli antibiyotik kullanmanın zararlarına maruz kalman gereksiz. Bununla beraber antibotik sonrası vajinal akıntı, idrar yolu akıntısı olabilir. Özellikle penisilin grubu ilaçlarda alerjiye, doğal mikrop yapısının bozulmasına bağlı bu tip yan etkiler ortaya çıkabilir. İhmal etme.

50 yaşına yeni girdim. Reflüm var.
Arkadaşlar 'Aspirin kullanmaya başlamadın mı?' diye soruyor. 50 yaşından sonra aspirin kullanmak zorunda mıyım? Daha önce baş ağrısı için ağrı kesici yutunca 2 gün midem ağrıyordu. Siz ne önerirsiniz?

Tüm ilaçlar kişinin sağlık durumu, beden yapısı, gereksinimleri düşünülerek doktoru tarafından düzenlenip uygulanır. Otomatik tedavi uygulaması uygun bir davranış değildir. Her bedenin ihtiyaçları ve bu tedavilerin uygulama dozu, şekli farklıdır.
Bence önce takip edileceğin doktorunu seç.
Reflü, alışkanlıklar düzeltilemeden tekrarlayan bir hastalıktır. Uygun ilaç tedavisi ile tedavi edilmezse ülsere neden olabilir. Mide hastalıkları olanlar ağrı kesici, özellikle aspirin ve aspirin benzeri ilaç kullanımları ile kanmaya kadar varabilen yan etki ve etkilere maruz kalabilirler. Ağrı kesicilerin kullanılmasıyla mide alarm vermiş. Bu tip ilaçlardan sakının. Ayrıca bir endoskopi yapılması uygun olabilir.