CANLI YAYIN
DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Behçet hastalığında eklemler tutulabilir

Eklenme Tarihi 05 Haziran 2015
1 aydır ağzımda yara çıkıyordu. Komşumuzun oğlu Behçet hastası. Bize benimki de böyle başladı dedi. Behçet hastalığının belirtileri nelerdir?
Behçet hastalığı hemen bütün beden organlarını ilgilendiren çok fazla şikayet ve belirtiler ile seyredebilir. En sık görülen belirtileri ağız ve genital bölgede tekrarlayan yaralar ve deri bulguları, göz ve eklem tutulumudur. Ancak doktor bu hastalıktan şüphelenirse yapılacak bir çok tetkik var. Bununla beraber ağız içi yaralar çok sık rastlanan şikayetlerdir. Bu nedenle her ağız içi yarası olan kişide de Behçet Hastalığı düşünülmez. Bence önce doktorunla şikayetlerini paylaşmalısın. Bir kez muayene ol. Daha sonra bana tekrar yaz. Tekrar sonuçlar üzerinde konuşalım.

51 yaşındayım. Gece sık idrara çıkmaya başladım. Şeker olmasın diye doktora gittim. Prostatın büyük, dikkatli ol dediler. Kanser olur mu?Yardım ederseniz sevinirim.
İyi huylu prostat büyümeleri kanser değildir. Kansere sebep olmaz. Ancak, gerek prostat bezi büyümeleri gerekse prostat bezi kanserleri ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar. Prostat kanseri prostat bezi büyümesi olmayanlarda da çıkabilir. Prostat bezi büyüdü diye kanser olmaz. Şikayet olmaksızın da kanser olabilir. Bu nedenlerden dolayı daha önce prostat kanseri için hiçbir inceleme yapılmadıysa bile prostat belirtileri ile başvurduğunuz üroloğunuz kanser açısından takip yapabilir.

Babamın tansiyonu yüksek. Doktorlar makine alın ölçün dediler. Hangi koldan ölçelim?
Başlangıçta tansiyonu ölçerken her iki koldan da ölçün. Eğer her iki kol arasında ölçüm farkı yoksa mesele yok . Ancak bir kolda diğerine göre tansiyon ölçümü hafif yüksek ise bundan sonraki ölçümleri yüksek olan taraftan yapın. Çoğunlukla sağ kolda kan basıncı sol kola göre 1 veya birim ( ya da diğer bir ifadeyle 10-20 mmHg) daha fazla ölçülür. Eğer bu miktardan daha fazla fark varsa (mesela sol kolda 12 -sağ kolda 15 veya tam tersi) hemen doktora başvurun.