Bir Türk şirketi küresel bir marka nasıl olur? Bunun hikayesini Eczacıbaşı Holding CEO'su Erdal Karamercan'dan dinlemek büyük şans oldu.
Eczacıbaşı her yıl olduğu gibi bu yıl da Vitra ve Burgbad markalarıyla bu fuara katılmış.
Karamercan, uluslararası fuarlara 1985 yılında katılmaya başladıklarını ve ilk katıldıklarında 15 metrekarelik bir alan kiraladıklarını söyledi. Bu yıl kiraladıkları alan ise 2 bin metrekareye ulaşmış. Markanın değeri büyüdükçe, fuar alanı da büyümüş. Doğrusunu söylemek gerekirse böylesine büyük bir fuarda bir Türk markasının ilgi odağında olması gurur vericiydi. Asıl merak ettiğim konu, Eczacıbaşı ürünleri nasıl küresel marka haline geldi? Ezcacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Emrah Gümrah'ın verdiği rakamlar çok çarpıcı. Yapı Ürünleri Grubu neredeyse Holding'in lokomotifi. Yapı Ürünleri Grubu'nun satıştaki payı yüzde 37.
Grubun temel faaliyet alanları banyo ve karo ürünlerinden oluşuyor. Vitra ve Burgbad markaları, 40 milyar euroluk banyo ürünleri ve 70 milyar euroluk karo ürünleri pazarında dünyanın en büyük 10 oyuncusundan biri haline gelmiş. Holding bünyesinde yapı ürünleri yüzde 37 ile en büyük satış payına sahip. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu son 10 yılda 3 kat büyüyerek cirosu 2014 yılı itibariyle 2.8 milyar TL'ye ulaşmış. Türkiye dışında Almanya, Fransa ve Rusya olmak üzere 4 ülkede 16 üretim tesisinde karo, banyo mobilyası, armatür üretimi yapılıyor. Yapı Ürünleri Grubu, Türkiye'den Almanya'ya yapılan SSG ve karo ihracatının % 74'ünü yapıyor.
Grubun 34 farklı ülkeden 6 bin 500 çalışanı bulunuyor. Çalışanların yüzde 70'i Türkiye'de, yüzde 30'u yurt dışında istihdam ediliyor. Tam anlamıyla bir küresel şirket haline gelmiş durumda.
MÜŞTERİYİ ANLAMAK
Böylesine bir başarının arkasındaki nedenleri, Yapı Ürünleri Banyo Grubu Pazarlama Direktörü Arzu Uludağ Elazığ iki kelime ile özetledi: "Müşteriyi Anlamak".
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri'nin büyüme noktası müşteri olmuş.
Müşteri ihtiyaçları sürekli izleniyor.
Geri bildirimler alınıyor. Ve sonra iş tasarım ekibine düşüyor. Tasarım ekibi müşterilerinin hayatını kolaylaştıracak ürünleri geliştiriyor. Marka olmanın evrensel kuralları vardır. Tasarım, yenilik ve inovasyona yatırım yapan şirketlerin marka olmaları bir tesadüf olabilir mi? Vitra ve Burgbad markaları, 'tasarım', 'inovasyon' ve 'sürdürülebilirlik' yaklaşımı birleştirildiğinde neler yapılabileceğini gösteren iyi örneklerinden.