DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 26 Şubat 2011

Her gün bir elma ye doktoru uzaklaştır

Elma'dan bahsedip de ünlü İsveç atasözünden bahsetmeden geçmek olmaz, 'Get an apple a day, get the doctor away!' yani, 'Her gün bir elma ye, doktoru uzaklaştır'. Elmanın o kadar farklı organ ve sisteme birden fazla faydası var ki, hepsinin bu köşeye sığması mümkün değil...

HER ZAMAN YANINIZDA BULUNDURUN!
Ben bugün sizlere, kansere karşı koruyucu özelliklerinden bahsedeceğim yalnızca. Konuya 'quarcetin' ile girmek istiyorum. Bu madde en fazla soğan ve elmada bulunan ve birçok kanser türüne karşı koruyuculuğu bulunan bir madde. Soğanın kansere karşı koruyucu gücünü anlatırken bahsetmiştim, çiğ olarak tüketilmesi daha etkili. Ancak soğanı çiğ olarak tüketemiyoruz çoğu zaman sosyal kısıtlamalardan ötürü. İşte size çiğ olarak tüketebileceğiniz, kötü kokmayan, yanınızda işyerinize de götürebileceğiniz bir 'quarsetin' kaynağı, elma…

LÖSEMİYE KARŞI KORUYUCU
Yapılan bilimsel araştırmalar quarsetin'in kalın bağırsak, meme, yumurtalık ve akciğer kanserleri ile lösemiye karşı koruyucu olduğunu ortaya koyuyor. Mayo Klinik'de 2001'de yürütülen bir hücresel çalışmada, quarsetinin prostat kanseri hücrelerinin üremesini engellediği gösterildi. 2002'de yapılan ve 'International Journal of Cancer' adlı bilimsel dergide yayınlanan bir hayvan deneyinde ise quarsetin, pankreas kanseri hücrelerinin üreme hızını yavaşlattı.

TÜMÖRÜN BÜYÜMESİNİ DURDURUYOR
2009'da Journal of Agriculture and Food Chemistry dergisinde sunulan çalışmada, elma ekstresinin meme tümörlerinin büyümesini yavaşlattığı gösterildi. 'European Journal of Pharmacology' dergisinin 2011 Mart sayısında yayınlanan, oldukça yeni bir çalışmada, elmadaki quarsetin dışında bir maddenin de kanser savaşçısı olduğunu ele alan bir çalışma yayınlandı. Bu madde 'kaempferol' ve elma dışında brokolide, yeşil çayda, üzümde de mevcut. Brokolinin kansere karşı koruyucu etkisinden bahsettim bu köşede, yeşil çay ve üzümün etkilerinden ise yakında bahsedeceğim ayrıntılı olarak.

HER MEVSİM BOLCA TÜKETİN!
ÜLKEMİZDE dört mevsim bol ve ucuz bir şekilde bulunan bu meyveden bolca istifade edin. Eğer şeker hastasıysanız, ekşi cins elmaları tüketebilirsiniz. Beni üzen bir durumdan bahsetmeden geçemeyeceğim, son günlerde kanser hastalarından bana sıklıkla şu soru geliyor ; şeker kanser hücrelerini de besliyormuş, meyve de mi tüketmeyeceğim? Bu oldukça asılsız bir şehir efsanesi, elmadaki veya dozunda tüketilen herhangi bir meyvedeki şeker kanser hücresini beslemez. Doğaya güvenin ve faydalanabildiğiniz kadar faydalanın ondan. Sağlıkla ve lezzetle kalın.