Domatesle aynı aileden olan ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmez sebzesinin kansere karşı koruyucu etkilerinden bahsedeceğim bugün. Bu sebzenin kanserden koruyucu etkisinin anlatacağım 'dolaylı etkiye' bağlı olduğu düşünüldü yıllarca ancak son dönemde yapılan birkaç yeni çalışmada direkt etkisi de olabileceğine dair veriler var. KÖTÜ KOLESTEROLE KARŞI...
Önce dolaylı etkilerinden bahsetmek istiyorum... Bu sebze besinlerdeki kanserojenlerin, yani kanser yapıcı maddelerin bir kısmını sünger gibi çekerek, bunların bağırsak yüzeyiyle temasını en aza indiriyor, yani dolaylı bir şekilde bağırsak kanserlerine karşı koruyucu. Bu etkisine, kabızlığı önleyici etkisini de eklersek bu etki çok daha güçleniyor, çünkü, bugün istatistiksel olarak biliyoruz ki kronik kabızlık, bağırsak kanserlerinin en önemli sebeplerinden biri. Bu sünger etki yüksek kolesterol değerlerine karşı da iş görüyor, alınan gıdalardaki 'kötü kolesterol' diye tabir ettiğimiz kolesterolün bir kısmını emiyor ve dışkıyla atılmasını sağlıyor.
BİLİMSEL KANITLAR
2004'te; 'Journal of Agricultural Food Chemistry' dergisinde, patlıcandaki 'Solanum glikozidleri' diye adlandırılan bileşiklerin kalın bağırsak ve karaciğer kanseri hücrelerinin üremesini durdurduğuna dair bir araştırma yayınlanınca bu sebzenin yalnızca dolaylı yollarla değil direkt bir koruma da sağlayabileceğine dair soru işaretleri oluştu. Daha sonra 2007'de yürütülen başka bir bilimsel araştırmada patlıcan antosiyaninlerinden elde edilen bir sulu çözeltinin anti-mutajenik etkisinden bahsedildi. Mutasyon, hücrelerimizdeki genetik yapının kanser oluşma yönünde değişmesi demek, antimutajenik etki de bunun engellenmesi anlamına geliyor.
MEVSİMİNDE TÜKETİN
Doğru etki için; birincisi mevsiminde tüketmek gerekiyor bu güzel sebzeyi.. İkincisi, yemeklerin, özellikle de et yemeklerinin yanında… Kebap gibi kanserojen gıdalar tüketilirken, bir sıra et, bir sıra patlıcan şeklinde şişe dizilmesi oldukça akıllıca bir gelenek. Bir de yanmış yağlarda kızartmamak gerekiyor. İşte o zaman kanserden koruyan sebzenin kendisi kanser yapıcı hale geliyor.