DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 21 Ekim 2010

Sağlıklı tırnaklar için sağlıklı beslenin

Tırnak sağlığı yalnızca güzellik, temizlik ve zerafeti temsil etmekle kalmaz ayrıca genel vücut sağlığının da göstergesidir. Biz hekimler hastanın tırnağına bakarak, kemik iliğindeki, akciğerindeki, bazen bağışıklık sistemindeki bir sorundan şüphelenebiliriz veya sedef hastalığının ilk teşhisini tırnaklara bakarak koyabiliriz, yani sağlığın da aynasıdır çoğu zaman tırnaklar... Tırnakların da saç ve cilt gibi içten ve dıştan beslenmesi gerekir, yalnızca besleyici tırnak kremlerini sürmek yeterli olmaz. Sağlıklı bir beslenme, sağlıklı tırnaklar için şarttır. Protein, yağ, vitamin ve mineral eksiklikleri, bazı toksik maddeler, tırnakları kırılgan ve cansız yapar hatta bazen bazı vitamin ve mineral eksiklikleri ilk belirtilerini tırnakta verir.

OMEGA 3 ve DEMİR DEPOLAYIN
Tırnak sağlığı için en gerekli besinler, bolca, mevsiminde, her renkten taze meyve ve sebzelerdir. Yeşil yapraklı sebzeler, özellikle ıspanak, marul, tere, roka, semizotu ve maydanoz en önemlileridir. Arı poleni desteği almak, saç ve cildinizi güçlendirdiği gibi tırnaklarınıza da iyi gelir. Yağlı tohumları, özellikle de tuzsuz badem, fındık ve cevizi özellikle tavsiye ederim, önerdiğim alma şekli ise ikindi vakti, öğle ve akşam yemekleri öğün arası olarak, biraz kuru meyve ile bir arada tüketilmeleridir. Kuru meyveler tam bir vitamin, mineral, omega 3 ve demir deposudurlar. Bazılarının çekirdekleri bile faydalıdır, örneğin siyah kuru üzümü çekirdeğiyle birlikte çiğneyerek tüketiniz, cilt, saç ve tırnak sağlığı için çok faydalıdır, ayrıca kanserden koruyucu özelliği vardır.

İŞTE SİZE TIRNAK KÜRÜ
Bitkisel tırnak bakım ürünlerinden fayda görebilirsiniz. Unutmayın, tırnak kırılmasının en sık nedeni tırnak kurumasıdır. İşte size muhteşem bir tırnak yağı:
1 çay kaşığı tatlı badem yağı
1 çay kaşığı hint yağı
1 çay kaşığı kayısı çekirdeği yağı
1 çay kaşığı üzüm çekirdeği yağı
1 çay kaşığı sızma zeytin yağı
5 damla E vitamini
5 damla çam reçinesi esansı
Bunların hepsini karıştırıp ağzı sıkıca kapalı cam kavanozda saklayın, her kullanımdan önce çalkalayın, kullanımlar arasında buzdolabında tutun. Kullanımı ise şöyle, pamuklu bir çöple önce tırnak diplerine sonra üzerine sürün ve masaj yaparak yedirin. Haftada iki kez uygulamanız yeterli, birkaç hafta sonra etkisini görmeye başlayacaksınız, sağlıklı ve güzel kalın.

EN BÜYÜK TEHLİKE ŞOK DİYETLER
Bitkisel çaylardan da tırnak sağlığına olumlu etkileri olanlar var, bu konuda en faydalı çaylar, papatya, ısırgan ve kuşburnu, karışık olarak demlenip günde 2 fincan içilirlerse tırnaklar yanında saç ve cilt için de faydalılar.
Tırnaklar için en büyük tehlikelerden biri, aynı saç ve cilt sağlığı için de olduğu gibi, şuursuzca yapılan kontrolsüz zayıflama diyetleridir. Haftada bir kilodan fazla verdiren ve yeterli, doğru, potent besinlerle takviye edilmeyen diyetlerde, saçlar ve cilt gibi tırnaklar da hasar görür. Ben zayıflamasına yardımcı olduğum kişilerin günlük diyet listelerine mutlaka arı poleni, yağlı tohumlar ve kuru meyveleri eklemeyi tercih ediyorum. Kendi kendilerine zayıflamaya çalışan insanlara da en önemli önerim, bu güçlü besin takviyelerinden vücutlarını, dolayısıyla cilt, saç ve tırnaklarını esirgememeleri… Tabii, gerek normal hayatımızda, gerekse zayıflama esnasında, karbonhidrat, yağ ve protein oranını da çok iyi ayarlamak gerekiyor. Çünkü tırnaklar, saç ve cilt, protein ve yağ eksikliklerinden de olumsuz etkileniyorlar. Bu konuda en kıymetli yağlar saf sızma zeytinyağı ve saf sütten yapılmış tereyağı. Günde ortalama 2 çay kaşığı tereyağı ve bir çorba kaşığı sızma zeytinyağı, tırnak, cilt ve saçımız için gerekli olan yağı sağlıklı bir şekilde karşılıyor.