DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 11 Ekim 2010

Kozmetik sirke

Güzelleştirici ürünleri çok uzaklarda arayıp onlara tonlarca para dökmeye aslında hiç gerek yok biliyor musunuz, mutfağımız mükemmel birçok kozmetikle dolu! On beşinci yüzyılda ünlü İtalyan güzeli Catherine de Sforza, 'Ricattario di Belezza' yani 'Güzellik Reçeteleri' adlı o dönem çok popüler olan kitabında, yüz ve eller için mutfakta bulunan maddelerden yapılan 543 güzellik sırrı vermişti.

'Ekmeğin içini çıkarın, iki yumurta akı ile işleyin, bütün gece sirkenin içinde yatırın, yumuşak ve beyaz olmaları için, kızarmış ve sertleşmiş ellere baloya gitmeden önce uygulayın' gibi tarihin derinliklerine gömülü çok hoş tarifler mevcut bu kitapta. Eski Yunan, Roma ve Alman tarif kitaplarında da ot buharlarına, yağlara, süt, bal ve sirkeye dayanan yüzlerce güzellik reçetesi var.

Tarihin başlangıcından bu yana hanımlar mutfağındaki yağı, balı, yoğurdu, sütü, meyveleri, sebzeleri hatta baharatları güzellik amaçlı kullanmışlardır. Bunların çoğunu ve bilimsel etkilerini köşemde teker teker işleyeceğim ama bugün üstünde durmak istediğim ürün sirke!

Salatalarınızda, yemeklerinizde kullandığınız bu harika madde birçok kozmetik soruna da yardımcı olabiliyor. Kozmetik sirke, hafif asitli yapıya ve antioksidan özelliklere sahip bir eriyik, cildi ve saçlı deriyi saran asitli muhafazanın korunmasında yararlı. Kozmetik amaçlı olarak halen yaygın kullanıldığı ülkeler var, örneğin Almanya'da sakal tıraşından sonra 'kozmetik sirke' sürülür.

PRATİK TARİF
İki yemek kaşığı dolusu kurutulmuş naneyi yarım litre içme suyuna atın, kaynatın, iki dakika kısık ateşte bırakın, indirdikten sonra içine bir çay bardağı elma sirkesi karıştırın, 48 saat bekletin. Kuru-tulmuş nane yanına ıtır çiçeği, fes-leğen, lavanta ve papatya da ekle-yerek hem daha hoş kokulu bir kozmetik sirke elde edersiniz hemde ürünün mikrop öldürücü etkisi-ni artırırsınız. Elde ettiğiniz bu koz-metik sirkeden küvetinize bir fin-can koyup yarım saat ılık bir küvet keyfi de yapabilirsiniz, ferahlatıcıve rahatlatıcı etkisi vardır, cildi ku-ru olanlara özellikle tavsiye ede-rim, sağlıklı ve güzel kalın.

ETKİLERİ NEDİR?
Cildimiz ve saçlı deri terlediğinde hafif bir asit de salgılanır ve böylece mikroplara karşı doğal bir savunma kazanılmış olur ama biz saçımızı ve ellerimizi, yüzümüzü, gereğinden fazla ve özellikle sabunla yıkadığımızda bu koruyucu asit perdesini kaldırıp atarız ve sonuçta güzelliğin önemli iki düşmanı olan saç ve cilt kuruması olur. Bunu önlemek için saç diplerine ve cilde haftada bir-iki kez kozmetik sirke sürülebilir. Peki, nedir bu kozmetik sirke? Sirke