Tarihi 14 Temmuz 2016

Bodrum'da kazıklanmak sizin tercihiniz

Eskiden Bodrum denilince akıllara 'deniz, kum, güneş' gelirken şimdilerde ilk düşündüğümüz 'kazık fiyatlar' oldu… Maça Kızı, Blue Marlin İbiza ve Nikki Beach'teki cep yakan fiyatlarıyla vatandaşın korkulu rüyası haline gelen Bodrum'un bir de 'ekonomik' yüzü var. Tatil cennetinin hangi yüzünü tercih edeceğiniz ise size bağIı. Topuklu ayakkabılarınızı giyip en popüler mekanlardan snapchat'e video yüklemek tatil anlayışınız ise yüksek fiyatlı mekanlar sizi bekliyor… Birilerine hava atmak istiyorsanız tabii ki Maça Kızı'nda 95 liraya mantı, Blue Marlin İbiza'da 225 liraya çupra, Nikki Beach'te de 2 kişilik biftek tabağını 750 liraya yiyebilirsiniz… Ama sizin de tatil anlayışınız benim gibi İstanbul'un stresinden kaçıp Ege'nin eşsiz güzelliklerinin tadına varmaksa Bodrum'da kazıklanmadan karnınızı doyurabileceğiniz ve huzur bulacağınız mekanlar var. Bu mekan sahiplerinin çoğu da Bodrum'un yerli halkı… Bodrum'daki mekanlara el atan İstanbullu işletmecilerin aksine amaçları sadece 'yeterince para kazanmak' olan bu mekan sahipleri, beldenin adının 'ateş pahası' olarak anılmasından rahatsız. Bodrumlu esnaf, "Müşterileri kazıklamak için yüzde 300 kar oranıyla çalışan mekanlar yüzünden, halkımız restaurantımızdan içeri adım atmaya korkuyor. Bir insan kendi vatandaşını böyle nasıl kazıklar! Bizler utanarak müşterilerden istenilen fiyatları gazetenizden okuyoruz" diyor. Bodrum'daki çoğu aile işletmesi olan bu salaş ama bir o kadar da huzurlu ve lezzetli mekanların sayısı aslında hiç de az değil…. İşte size birkaç örnek…



Gülben Ergen'den Mustafa Sandal'a kadar birçok ünlünün de evinin bulunduğu Gündoğan sahilindeki balık lokantaları, her akşam dolup taşıyor. Kaan'a ve Yelken gibi mekanların denize nazır masalarında balık keyfi yaşamak istiyorsanız fiks mönüden yararlanabilirsiniz. 2 kadeh içki, 6 çeşit meze, 1 ara sıcak, 1 ızgara çupra ya da levrek ile meyvenizi yediğinizde ödeyeceğiniz fiyat; 70 lira. Sadece bir tabak ızgara çupranın birkaç kilometre ötedeki Blue Marlin İbiza'da 225 olduğunu da hatırlatayım…



EKONOMİK MÖNÜ
♦ Canınız balık değil de midyeli spagetti mi çekti? O zaman da 1 tabağının 85 liraya satıldığı Blue Marlin İbiza'ya gitmek yerine yine Gündoğan'daki Şehmuz Usta'ya gidebilirsiniz. Midye dolma tezgahıyla yıllardır Bodrum koylarını arşınlayan usta, girişimci ruhunu konuşturup Gündoğan'da bir restaurant açtı. Midyeye dair her lezzeti bulabileceğiniz mekanda 2 kişi içki de dahil en fazla 70-80 liraya çıkabilirsiniz. Manzaranız ise bedava…
♦ Mantı yemek istediniz ama aklınıza 'Maça Kızı'nda 95 liraya satılan mantı' geldi. Paniğe gerek yok. Gündoğan'daki Giritli Cafe'de mantı 15 lira. Çiğ börek tercih ederseniz de 14 lira ödeyeceksiniz...
'İlle kebap' diyorsanız da ekonomik yerler var. Nikki Beach'teki 2 kişilik ve 280 liralık kebapta ısrarcı değilseniz Gündoğan'daki Kebapçı Emin'i deneyebilirsiniz. 2 Adana Kebap, bir gavurdağı salatası ve 2 ayran; 35 lira.
♦ Canınız pide çekiyorsa da sizi Akyarlar'a götüreceğim. Nuri Usta'da pide 10 liradan başlıyor. Maça Kızı'nda otlu pideyi 50 liraya yerken, burada kıymalı pide 14 lira.
Ali Şen gibi ünlü isimlerin ev yemeği için adresi ise Yalıkavak'taki Özkonyalı... Etli kuru fasulyenin 6, İzmir köftenin 10 liradan satıldığı mekanda tüm zeytinyağlılar 8, salata ise ikram.
♦ Gelelim deniz keyfine… Bunun için de girişte 200- 300 lira verip denizden çıkınca saçlarına fön çektiren kesimle yan yana güneşlenmenize gerek yok….
Akyarlar Sahili'ndeki Zorba Beach'in şezlong ve şemsiyesinden yararlanmak isterseniz de giriş ücreti yok; 40 liralık harcama şartı var.
Cem Yılmaz'ın müdavimi olduğu Bitez'deki Sarnıç Beach'te deniz keyfi için 80 lira ödüyorsunuz.
Yalıkavak'ta ise bilinen en ekonomik popüler mekan Magi Beach. 60 lira harcama zorunluluğu olan mekanda, fiyatlar da ortalama…
Türkbükü'nde denize girmek istiyorsanız da 'köprünün sol tarafı'ndaki aile işletmelerinde yaklaşık 50 liraya tüm gün deniz ve güneş keyfi yapabiliyorsunuz.
Küçükbük'teki Birol'un Yeri gibi aile işletmelerinde gün boyu deniz ve güneş keyfi yapmanın bedeli ise yine size kalmış. Belirli bir tutarda harcama zorunluluğu ya da giriş ücreti yok.

NOT: Bahsi geçen mekanlar bazı meslektaşlarım gibi 'bedava yiyip içtiğimiz için ya da mekana torpil olsun diye' yazılmadı. Sadece tatil için Bodrum'u tercih edecek okurlarımıza kazıklanmamaları için öneride bulunduk. Sizden gelen önerilere de açığız.