CANLI YAYIN
BÜLENT ERANDAÇ
BÜLENT ERANDAÇ

Türkiye Libya konusunda iyi hamle yaptı

Eklenme Tarihi 01 Nisan 2011

Türkiye ve ABD arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyette olan ve merkezi Washington'da bulunan, Amerikan- Türk Konseyi (ATC) Yönetim Kurulu üyesi ve emekli Koramiral Işık Biren, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde meydana gelen olayların Türkiye'ye etkilerini, TAKVİM okurları için analiz etti.
Emekli Koramiral Işık Biren, ABD Başkanı Barack Başkan Obama'nın, Libya'daki muhalif güçlere silah dağıtmaktan bahsetmesini, 'Olası sıkıntılı ve tehlikeli bir duruma işaret' olarak yorumladı ve şunları söyledi: "Kaddafi koltuğunu bırakıp gitmezse, çok sıkıntılı günler dünyayı bekliyor.
Libya'da iki tarafın çatışması kanlı bir noktaya doğru yönelirse, BM ve NATO'nun kara gücünü kullanması gibi bir sonuca doğru gidilir. İnşallah Kaddafi, Venezüela'ya gitmeye ikna edilir."

AKTİF GÖREV...

Türkiye'nin, NATO'nun çok fonksiyonlu bir üyesi olduğuna işaret eden emekli Koramiral Işık Biren, "Libya konusunda, Türkiye iyi hamle yaptı. Bu hamle sonucu, önce Türkiye'ye NATO Müttefik Kuvvetleri Başkomutanı Amerikalı Amiral Stavridis geldi. Ve ardından da Pazartesi günü NATO Genel Sekreteri Ramusssen Ankara'ya gelecek. Türkiye, NATO'nun işi daha dikkatli ve planlı yürütmesini sağlayıcı bir pozisyonda bulunuyor" yorumunda bulundu.
Emekli Koramiral Işık Biren, Türkiye'nin , Libya'da koalisyon güçlerinin vurucu tarafında yer almadığı için çok iyi bir iş yaptığını belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye çok iyi yaptı. Barış ve insani yardım pozisyonlarının etkili gücüdür.
NATO'nun bu konuyu İzmir'den yönetme kararı alması dikkate şayandır. Türkiye bu atağı ile Libya'nın geleceğinde aktif görev yapacaktır.
NATO, Kaddafi'nin, lojistik gücünü kırarak, moral çöküntü yaratarak, Kaddafi'nin arkasındaki güçlerin parçalanmasını sağlamak istemektedir. Bu bir zaman işidir.
Kaddafi ikna edilirse Libya'nın önü açılır.''

IRAK'IN GELECEĞİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son Irak gezisinin, Türkiye'nin izlemekte olduğu aktif dış politikanın anlamlı bir başka hamlesine işaret ettiğini vurgulayan emekli Koramiral Işık Biren bazı önemli ayrıntılara şöyle değindi: "Ortadoğu'da üç önemli ülke, Türkiye, İran ve Mısır'dı. Mısır'ın yerini Suudi Arabistan aldı. Bölgede Amerika ve İngiltere küresel güç pozisyonunda. Rusya ise bölgeyle İran üzerinden ilgileniyor.
İşte böyle bir satranç tahtasında, Türkiye bölge gücü.
Etki sahasını adım adım geliştiriyor. Çok yönlü olmak zorunda.
Herkese eşit mesafede yaklaşırken, küresel güçlerle de dikkatli politika izlemek durumunda.
ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi sonrasında Irak'ın yeni yapısı Türkiye'yi çok ilgilendirir.
Bir taraftan İran ile diğer taraftan Suudi Arabistan ile uzun mesafeli strateji uygulamak zorunluluğu var."

OBAMA İLE BAŞLAYAN GERGİNLİK

Amerika'nın, Afganistan'da ve Irak'ta, tek başına hareket etmenin sıkıntılarını hem kendisinin hem de bölge ülkelerinin yaşadığını belirten, emekli Koramiral Biren, "Bu sıkıntıları hisseden derin Amerika, Obama'nın başkan olmasını sağlayarak, yeni bir modele geçti.(Amerika lider ama Don Kişot değildir) modeli bu.
Amerika, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde, bu modele göre davranıyor, yanına İngiltere'yi aktif bir biçimde alarak, Türkiye ile olaylara eskiye göre farklı şekilde yaklaşıyor.
Amerikan'ın Ortadoğu konusunda en büyük sıkıntısı, İsrail'in mevcut yönetimi. O yönetim ile Türkiye'nin ilişkilerinin bozuk olması. Ortadoğu olaylarının İsrail'de de bir yönetim değişikliğine kadar etkili olmasını beklemeliyiz."