Bulgurdan sebzeye, tavuktan balığa kadar farklı malzemelerle köfte hazırlamak mümkün olsa da köfte denilince akla ilk olarak kırmızı etle yapılan çeşitleri gelir. Bu da temel olarak, dana veya kuzu eti kıymasına soğan ve baharat eklendikten sonra yoğurularak hazırlanır. Tarife göre içine yumurta, ekmek, un, maydanoz, bulgur, pirinç gibi malzemeler de ilave edilebilir. Ramazan beslenmesinde ana besin gruplarının sofrada bulunması önemli olduğundan, kırmızı et tüketmenin en lezzetli şekillerinden biri olan köfte çeşitlerine yer verilmesi de önerilir. Ayrıca kıymaya eklenen malzemeler de köftenin besin değerini arttırır. Ancak oruç boyunca susamamak için, Ramazan'da hazırlayacağınız köftelerin tuz ve baharat oranını da göz önünde bulundurmanız gerekir.
EN LEZZETLİ KÖFTELER İÇİN:
TÜRKiYE'NiN GÜVENDiĞi TARiFLERiN ADRESi SOFRA DERGiSi'NDEN RAMAZAN MENÜSÜ:
SÜTLÜ NOHUT ÇORBASI 4-6 KİŞİLİK
ÜZERİ İÇİN:
SÜSLEMEK İÇİN:
Nohudu akşamdan ıslatıp, ertesi gün suyunu süzün. Üzerini dört parmak geçecek kadar su ilave edip haşlayın. Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğan ve ezilmiş sarımsağı margarin-zeytinyağı karışımında soteleyin. Un ilave edip 2 dakika kavurun. Nohudu suyu ile birlikte ekleyin. Kimyon, toz kırmızıbiber, karabiber ve tuz ilave edip, 30 dakika arada bir karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp blenderden
geçirin. Süt ve limon suyu ekleyip karıştırın. Çorbayı tabaklara alın. Üzeri için margarini eritip, pulbiber ve nane ilave edin. Şöyle bir karıştırdıktan sonra çorbanın üzerine ekleyin. Nohut ve nane ile süsleyip servis yapın.
BIBER YATAĞINDA KIZARTMA - 6 KİŞİLİK
SERVİS İÇİN:
SOS İÇİN:
Domates sosu için sıvı yağ, rendelenmiş domates ve rendelenmiş sarımsağı küçük bir tencerede pişirin. Daha sonra kenara alın. Biberleri boylamasına ortadan ikiye kesin. Çekirdek yataklarını çıkarıp, kızdırılmış sıvı yağda hafifçe kızartın ve servis tabağına yerleştirin. Aynı sıvı yağda sıra ile küp doğranmış patatesleri, alacalı soyulup küp doğranmış patlıcanları ve kabakları kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarıp fazla yağını alın. Tuzunu ayarlayıp, daha sonra biberlerin içlerine yerleştirin. Domates sosu ve yoğurtla birlikte servis yapın.
KURU KÖFTE - 4 KİŞİLİK
SERVİS İÇİN:
Kıymayı yoğurma kabına alıp, rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, yumurta, ufalanmış ekmek içi, kimyon, karabiber, kıyılmış maydanoz ve tuzu iyice yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp oval şekil verin. Sıvı yağı tavaya alıp orta ateşte kızdırın. Köfteleri önlü arkalı kızartıp patates kızartması ile servis yapın.
MANTARLI BULGUR PİLAVI - 4-6 KİŞİLİK
Yağı eritip ince doğranmış soğan ve dilimlenmiş mantarı birlikte kavurun. Üzerine salçayı ekleyerek salçanın kokusu çıkana kadar 1-2 dakika daha kavurun. Bulgur, su, tuz, karabiber ve nane ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın. Tamamen suyunu çeken pilavın altını kapatıp ince doğranmış dereotu ekleyin. 10 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.
KAYMAKLI KADAYIF - 8-10 KİŞİLİK
TEPSİYİ YAĞLAMAK İÇİN:
ŞERBETİ İÇİN:
SERVİS İÇİN:
Kadayıfı geniş bir kapta elinizle didikledikten sonra margarinle karıştırın ve iki eşit parçaya ayırın. Orta büyüklükte bir fırın tepsisini yağlamak için eritilmiş margarin ve pekmezi karıştırın. Tepsinin dibini ve kenarlarını yağlayın. Kadayıfın yarısını tepsinin dibine elinizle bastırarak yerleştirin. Kaymağı sıkma torbasına doldurun ve kadayıfın üzerini kaplayacak şekilde sıkın. Toz Antep fıstığı serpin ve kalan kadayıfı üzerine bastırarak döşeyin. Ocağın üzerinde orta ateşte ters yüz ederek pişirin. Şerbeti için toz şeker ve suyu kaynatın. Sıcak tatlının üzerine sıcak şerbeti gezdirin ve şerbeti çektikten sonra dilimleyerek dondurma ile birlikte servis yapın.