NE İŞE YARAR?
EKSİKLİĞİNDE NE OLUR?
HANGİ BESİNDE VAR?
A vitamini hayvansal besinlerde retinol, bitkisel besinlerde karoten şeklinde bulunur. Karaciğer iyi bir A vitamini kaynağıdır. Ayrıca süt, süt ürünleri, tereyağı ve yumurta, kırmızı et, balık yağı önemli A vitamini kaynaklarıdır. Sarı, turuncu, kırmızı sebze-meyveler, yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunan beta karoten önemli bir A vitamini kaynağıdır. Besinlerle alınan beta karoten bağırsaklarda ve karaciğerde aktif A vitaminine dönüşür. Yeterli beta karoten alındığında fazladan A vitamini almaya gerek yoktur. Kavun, kayısı, papaya, havuç, kabak, bal kabağı, kırmızı ve yeşilbiber, domates, yeşil yapraklı sebzeler iyi bir beta karoten kaynağıdır.
Günlük ne kadar alınmalı? A vitamini ilk keşfedilen, yağda eriyen, karaciğerde depolanan bir vitamindir. Vücutta depolanır ve her gün tekrar tekrar alınmasına gerek yoktur. Alınması gereken miktar erkeklerde günde 3000 IU, kadınlarda 2333 IU'dır. Hamilelik sırasında günlük alımında artış tavsiye edilmez. A vitamini ihtiyacı hayvansal ve bitkisel besinlerden rahatlıkla karşılanabilir.
Fazla kullan ılırsa ne olur ? İhtiyaçtan fazla alındığında ciddi sorunlar ortaya çıkar. Özellikle hayvansal A vitamini kaynaklarından alınan fazla doz A vitamini karaciğer hasarına, bulanık görmeye, kemik gücünde azalmaya, doğumsal kusurlara, saç dökülmesine ve akciğer kanserine yol açabilir. Günlük önerilen dozlardan fazla alınması kemiklere zarar verir. bi tkisel kaynaklar ı ter cih edin Bitkisel kaynaklardan A vitamini almak gerekir. Karotenoidler sebze-meyvelere rengini veren fitokimyasallardır. Bunlar kanserden korur, kolesterolü düşürür, kalpdamar hastalığı riskini azaltır. Ciğer, havuç, ıspanak, tatlı patates bol miktarda tüketilirse vitamin desteğine gerek yoktur.