HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
MUZDAN DAHA ÇOK POTASYUM İÇERİYOR
Kalsiyum, magnezyum, demir ve A, B1, B2, Niasin ve C vitamininin yanında hurmada en az 15 çeşit mineral bulunduğunu söyleyen Mine Şenarslan, şöyle devam ediyor: "Potasyum, bor, kalsiyum kobalt, bakır, flor, demir magnezyum, manganez, fosfor, sodyum, selenyum ve çinko bunlardan bazılarını oluşturuyor. Muzdan 2.5 kat daha fazla potasyum barındıran hurma, zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde sinir sistemine destek sağlıyor."
BESLENME HATALARI HASTA EDİYOR
Oruç tutarken sağlığını kaybetmek istemeyenlere Kayseri Acıbadem Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula'dan uyarı geldi. Kula, Ramazan'da en sık yapılan 4 beslenme hatasını, 'Az su tüketmek, abartılmış iftar sofraları, aşırı tatlı yemek, fazla miktarda çay ve kahve içmek' olarak sıraladı. İftar ve sahur arası, günlük 2 litre suyun aralıklarla içilmesi gerektiğine dikkat çeken Esra Kula, şunları söyledi:
SUSUZLUK YORGUN DÜŞÜRÜR
"Abartılmış iftar sofralarından uzak durun. Zengin sofralar mide ve bağırsaklarda sıkıntı yaratır. Karaciğeri yorup yağlandırır. Aşırı tatlı yemek kan şekerini yükseltir, şişmanlatır, midede asit artışına yol açar. Hamur ve şerbetli yerine sütlü tatlıları tercih etmek gerekir. İftar sonrası aşırı çay ve kahve içmek de su tüketimini engeller. Çay, kahveyi çok içince susuzluğumuz gider, suya olan ihtiyacı unuturuz. Bu nedenle Ramazan'ın son günlerine doğru halsizlik, yorgunluk gibi şikayetler artar. Susuzluk baş ağrısı, konsantrasyon düşüklüğü ve agresifliğe neden olur. Vücut için en tehlikeli durumlardan biridir susuzluk. Aşırı kahve ya da çay, ekstra su atılımına da neden olur. Özellikle bazı bitki çayları vücuttan su atımını sağlar. Bu nedenle Ramazan'da bitki çaylarını çok tüketmemek lazım."