Busenaz ne kadar gurur duysak az! Sürmeneli ve Çakıroğlu Türkiye'yi ayağa kaldırdı

Boksör kızlarımız 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda tarih yazdı. Busenaz Sürmeneli altın, Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya kazandı. 83 milyon ikisini de alkışladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ağustos 2021 Güncelleme 08 Ağustos 2021, 06:58
Busenaz ne kadar gurur duysak az! Sürmeneli ve Çakıroğlu Türkiye’yi ayağa kaldırdı

İÇİNDEKİLER

Busenaz Sürmeneli, finalde Çinli Hong Gu'yu yendi. Altın madalyayı Türkiye'ye getirdi. "Başkan Erdoğan'a söz vermiştim. Ona hediyem olsun" dedi.



Buse Naz Çakıroğlu ise Bulgar rakibine yenildi. Gümüşle yetindi. İki Buse'nin bu başarıları 83 milyonu sevindirdi.

Busenaz Sürmeneli

DOĞUM GÜNLERİ AYNI
Busenaz Sürmeneli, 26 Mayıs 1998'de doğdu. Buse Naz Çakıroğlu ise 26 Mayıs 1996 doğumlu. İkisi de Trabzonlu...

Buse Naz Çakıroğlu

73 YILIN REKORU
1948'de Londra'dan 12 madalya ile dönen Türkiye, Tokyo'da 13 madalya kazandı. 73 yıllık rekor kırıldı.



TÜRK YUMRUĞU
69 kiloda Busenaz Sürmeneli, Çinli Hong Gu'yu devirdi ve altın madalyayı boynuna geçirdi... Buse Naz Çakıroğlu ise finalde Bulgar rakibine yenilmesine rağmen gümüş madalyayla sevindirdi.

Türk sporunun altın günü... 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda boksta kadınlar 69 kiloda Busenaz Sürmeneli, altın madalya kazandı. İlk raundu 4-1 kaybeden milli sporcumuz ikinci raundda hakemlerin tamamından tam puan aldı. Son rauntta da üstün olan Busenaz, maçı kazanarak altın madalyayı aldı ve tarihi bir başarı elde etti.


MADALYA HERKESE UMUT OLSUN
Busenaz Sürmeneli, "İnanılmaz mutluyum. 13 senedir bugünü hayal ediyordum. Çocukluk hayalimi yaşıyorum. la başardım. Bu madalya herkese umut olsun. Yangınla mücadele edenlere, kız çocuklarına..." dedi.


ÇAKIROĞLU GÜNÜNDE DEĞİLDİ
51 kiloda Buse Naz Çakıroğlu, Bulgar Zhelyazkova'ya kaybetti. İlk rauntta Bulgar boksör 5 hakemden tam puan aldı. 2. rauntta Bulgar boksör 4-1 üstünlük kurdu. Son rauntta da istediğimizi yapamadık ve ikincilikle yetindik.

SADECE İSİMLERİ BENZER DEĞİL!
İki başarılı boksörün sadece isimleri aynı değil! Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu'nun memleketleri de aynı. İkisi de Trabzonlu... Ayrıca iki boksörün doğum tarihleri 26 Mayıs... Bu ilginç bir benzerlik...


BU MADALYA SİZE ARMAĞAN OLSUN
Busenaz Sürmeneli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Size sözümü tuttum. Bu madalyayı size armağan ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tokyo'da altın madalya kazanan Busenaz Sürmeneli'yi tebrik etti.


Erdoğan, "Gözlerim yaşlı olarak son anları izledim. Gerçekten çok mutluyum. Milletçe duyguluyuz. Çakıroğlu gümüş aldı, Sürmeneli olarak sen de altını kaptın. Sizleri şahsım, ailem ve milletim adına tebrik ediyorum." dedi.



Busenaz ise görüşmede, "2013 yılında Sultanbeyli'nde mitingde yanınıza gelmiştim ve size 'Olimpiyata gidip altın madalya alacağım ve söz veriyorum size hediye edeceğim' demiştim. Buradan da sözümü tutmuş olayım, karşınızda sözlerini tutan bir Buse var. Bu madalyamı size armağan ediyorum." ifadelerini kullandı.


DEDE SANA SÖZ VERDİM!
Busenaz Sürmeneli'nin geçen yıl vefat eden dedesi torununa, "Kızım ben göremem, sen git altını al" demişti. Final mücadelesinden sonra büyük bir duygu patlaması yaşayan Sürmeneli "Dede sana söz vermiştim. Sözümü tuttum" ifadelerini kullandı.



BABASI YOLDA İZLEDİ
Busenaz Sürmeneli'nin Trabzon'da yaşayan ailesi büyük sevinci evde yaşarken, baba Ahmet Sürmeneli ise uzun yol şoförü olduğu için mutluluğu seferdeyken yaşadı. Baba Ahmet Sürmeneli, yaşadığı gurur için, "Tarif edilemez. Bu anı anlatmaya kelimelerim yetmiyor... Zor günlerden geçen ülkeme armağan olsun. Bu bir babanın yaşayabileceği en büyük gururlardan bir tanesi oldu" ifadelerini kullandı.

TOKYO'DA TARİHİ BAŞARI
Türkiye, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda elde ettiği 13 madalyayla tarihinin en çok madalya kazandığı olimpiyatı yaşıyor. Japonya'nın başkenti Tokyo'da devam eden 32. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda milliler, 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 13 madalyayı boynuna taktı. Ay- Yıldızlı sporcularımız, Londra 1948'i (6 altın, 4 gümüş, 2 bronz) geçerek tarihinin en çok madalya topladığı organizasyonu yaşadı.



İŞTE TOKYO'DAKİ GURUR TABLOMUZ

Mete Gazoz (Okçuluk-Altın)

Busenaz Sürmeneli (Boks-Altın)

Eray Şamdan (Karate-Gümüş)

Buse Naz Çakıroğlu (Boks-Gümüş)

Hakan Reçber (Tekvando-Bronz)

Hatice Kübra İlgün (Tekvando-Bronz)

Rıza Kayaalp (Güreş-Bronz)

Yasemin Adar (Güreş-Bronz)

Ferhat Arıcan (Cimnastik-Bronz)

Taha Akgül (Güreş-Bronz)

Ali Sofuoğlu (Karate-Bronz)

Merve Çoban (Karate-Bronz)

Uğur Aktaş (Karate-Bronz)

AKTAŞ'TAN BRONZ MADALYA
Milli karateci Uğur Aktaş, Tokyo'da bronz madalya kazandı. Milli sporcumuz yarı finalde İranlı Ganjzadeh'e yenilmesine rağmen ülkemize madalya kazandırdı.



ŞAMPİYON BREZİLYA
Olimpiyat Oyunları'nda futbolda Brezilya, uzatmalara giden maçta İspanya'yı 2-1 yendi ve şampiyon oldu. Brezilya, 38'de Richarlison ile kazanılan penaltı atışından yararlanamadı. Sambacılar, Cunha'nın 45+2'deki golüyle soyunma odasına 1-0 önde gitti. İspanya, 61'de Oyarzabal ile yanıt verdi: 1-1... Normal süre 1-1 sonuçlandı. Brezilya 109'da Maicon'un golüyle şampiyon oldu.

DURANT'TAN ÜÇLEME!
Olimpiyat erkekler basketbol finalinde Fransa'yı 87-82 yenerek altın madalya kazanan ABD Milli Takımı'nın yıldız oyuncusu Kevin Durant, 3 olimpiyat şampiyonluğuyla tarihe geçti.