Toplumda sık görülen böbrek taşı sırt ağrısına neden oluyor

Böbrek taşı, erkekleri tehdit ediyor. Sırt ağrısına yol açıyor. İleri yaş ve fazla kilo bu hastalığa zemin hazırlıyor. Tedavi, taşın türüne göre belirleniyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2022 Güncelleme 27 Nisan 2022, 06:43
Toplumda sık görülen böbrek taşı sırt ağrısına neden oluyor

İÇİNDEKİLER

Dayanılmaz ağrılara yol açan böbrek taşları, toplumda sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral, daha çok erkeklerde görülen bu hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor.



BOL SU İÇMELİ
Diyet, şişmanlık, bazı tıbbi takviyeler ve ilaçlar böbrek taşlarının nedenleri arasında yer alıyor. Taşlar böbreklerden mesaneye kadar idrar yollarının herhangi bir bölümüne yerleşebiliyor. Genellikle, idrar fazla konsantre hale geldiğinde taşlar oluşuyor ve minerallerin kristalleşmesine ve birbirine yapışmasına neden oluyor. Böbrek taşlarının düşmesi oldukça ağrılı olabiliyor. Duruma göre böbrek taşını düşürmek için ağrı kesici ve bol su içmek gerekiyor. Bazı durumlarda örneğin, taşlar idrar yoluna takılırsa, böbrek çalışmasında bozulma başladıysa, beraberinde idrar enfeksiyonu eşlik ediyorsa veya komplikasyonlara neden olursa ameliyatla müdahale gerekebiliyor. Tekrarlayan böbrek taşı riskini azaltmak için önleyici tedaviler öneriliyor. Böbrek taşlarının kalsiyum, strüvit, ürik asit ve sistin taşları gibi türleri bulunuyor. Tedavi, taşın cinsine göre belirleniyor. Çünkü bütün taşlara tedavi gerekmiyor. Eğer taş şikâyete neden oluyorsa, ve böbrek çalışmasını bozduysa tedaviye ihtiyaç doğuyor.



AMELİYAT GEREKİR...
Herhangi bir rahatsızlığa sebep olmayan küçük boyuttaki taşlar için genellikle tedaviye gerek görülmüyor, böbrek ve taşın durumunu değerlendirmek ve düzenli kontroller yeterli oluyor. Taşın idrarla atılması muhtemelse, bu süreyi kolaylaştıracak ilaçlar verilebilir. Taş büyük ve büyümeye devam ediyorsa, sık ve şiddetli ağrı yapıyorsa ve böbrek fonksiyonlarına engel oluyorsa, enfeksiyon ve kanama neden oluyorsa taşa müdahale yani aktif tedavi gerekiyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte taş ameliyatları endoskopik (kapalı) yöntemler ile yapılıyor.



BELİRTİLERE DİKKAT
Böbrek taşları, kaburgaların altında yan ve sırtta şiddetli ve keskin ağrı, alt karın bölgesine yayılan ağrı, idrar yaparken ağrı veya yanma hissi, pembe, kırmızı veya kahverengi idrar, bulanık veya kötü kokulu idrar, sürekli idrara çıkma, normalden daha sık idrara çıkma veya az miktarda idrar yapma ihtiyacı, mide bulantısı ve kusma ve enfeksiyon varsa ateş ve titreme gibi şikayetlere yol açıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN