55'ten sonra tehlike çok yakın: Sarı nokta hastalığında erken teşhis önemli!

Sarı nokta, göz sağlığını tehdit ediyor. 55 yaşından sonra görülen bu hastalık, tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor. İşte sizler için derlediğimiz 14 Eylül tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Eylül 2023 Güncelleme 14 Eylül 2023, 07:00
55’ten sonra tehlike çok yakın: Sarı nokta hastalığında erken teşhis önemli!

İÇİNDEKİLER

Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen 'makula dejenerasyonu' 55 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Hastalıkta, gözün sarı nokta bölgesi, yaşın ilerlemesiyle birlikte bozulup dejenerasyona uğruyor.

Tedavisinde geç kalınması, körlük riskini artırıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Koçak, hastalığın kuru ve yaş tip olmak üzere iki gruba ayrıldığını belirtiyor. "Kuru tipte, yaşam tarzına yönelik önerilerde bulunuyor. Beslenme tarzının değiştirilmesi, sigaranın bırakılması gibi. İleri evrelerde ise göz içi enjeksiyonlar tercih ediliyor" diyor. Diyabetin bile sarı nokta hastalığına neden olduğunu belirten Doç. Dr. Koçak, hastalığın ömür boyu devam ettiğini söylüyor. Erken teşhisin tedavideki büyük önemini sözlerine ekliyor.

ÇİTLETİN GÜÇLENİN
Antioskidan deposu kabak çekirdeği, prostat kanseriyle savaşır. İçerdiği magnezyum sayesinde kemik ve kalp sağlığını korur. Tansiyonu dengeler. Kan şekerini dengeler ve diyabetten korur. lifli yapısı sayesinde sindirimi hızlandırır. Sperm kalitesini yükseltir. Doğurganlığı artırır.

AYAĞINIZA SAĞLIK
Bazı hastalıklar, vücutta neden olduğu ufak sorunlarla belirti veriyor. Ayak Hastalıkları Uzmanı Emma McConnachie, kronik hastalıkların ayakta yol açtığı sıkıntılara değiniyor.
- Kemik çıkıklığı: Ayak baş parmağın hemen yanında görülür. Genellikle genetiğe bağlıdır. Yanlış ayakkabı kullanımından ortaya çıkar. Eklem romatizması hastalarında da görülür.
- Topuk çatlağı: Genellikle kuru ciltten kaynaklanır.
- Şişlik: Sıcak hava, uzun süre ayakta durma gibi nedenlerle ortaya çıkar. Diyabet, kalp, karaciğer ve akciğer hastalıklarından kaynaklanabilir.
- Nasır: Diyabet ve obezite, nasır oluşumunu tetikler.
- Soğuk ayaklar: Dolaşım bozukluğundan kaynaklanır.

KİLOLARI 'BİTTER'İN
Yediden yetmişe herkesin sevdiği, ağızları tatlandıran çikolata, sağlığı da koruyor. İçerdiği polifenol, mineral ve posa içeriği sayesinde çikolata, pek çok hastalığı engelliyor. Polifenol, özellikle kalp hastalığı ve diyabete karşı koruyucu etki gösteriyor. Damarları güçlendiren çikolata, kan basıncını düşürerek yüksek tansiyon riskini azaltıyor. Buna ek olarak çikolata kolesterolle de mücadele ediyor. Mutluluk hormonu serotonin salınımını artıran çikolata, yorgunluk halini ve stresi önlüyor. Ancak tüketirken porsiyon kontrolünü unutmamak gerekiyor.
ABD'li oyuncu Jennifer Lawrence, formda kalmak için her gün iki parça bitter çikolata yediğini açıkladı.

TARHANA TOK TUTAR
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti tarhana bağışıklığı güçlendirir. Vücuda direnç sağlar. Kan şekerini dengeler ve diyabetten korur. Damar tıkanıklığını önler. Tok tutar ve zayıflatır. Antioksidan etkisiyle kanserden korur. Astım şikayetlerini azaltır. Kan basıncını dengeler. Bağırsakları temizler.

DERDE DEVA KESTANE
Kış aylarının göz bebeği kestane, hücreleri besler. Kansere karşı koruma sağlar. Kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını destekler. Tansiyonu dengeler. İshale karşı koruma sağlar. Unutkanlığı giderir. Kansızlığı önler. Kemikleri güçlendirir.

ŞİŞKİNLİĞE ZERDEÇAL
Rengiyle göze, içeriğiyle sağlığa hitap eden zerdeçal, sindirim sistemini düzenler. Hormonları dengeler. Vücudu iltihaplardan temizler. Bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı bitirir. Şişkinliği alır. Kansere karşı koruma sağlar. Ağrı kesicidir. Alzheimer'ı önler.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN