Toplumda sık görülen hastalıklardan
kolesterol, hayati fonksiyonları yerine getirmede büyük rol üstleniyor. Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, kolesterolle ilgili
bilinmesi gerekenleri açıklıyor. Beyindeki sinir sistemini uyaran, yağların emilimini sağlayan
kolesterol, hücreleri koruyor. Ancak belli bir seviyeyi aştığında
damar sertliğine neden olabiliyor. Özellikle sigara, kilo ve genetik faktörler, yüksek kolesterol ile buluştuğunda felç, kalp krizi ve
böbrek yetmezliğine davetiye çıkartıyor. Özellikle
tereyağı, krema veya etlerin birleşmesinden meydana gelen gıdalar kolesterolü yükseltiyor.
KURTARICI BALIK
Kolesterolle mücadelede doğru besinleri tüketmet etkili oluyor. Güçlü antioksidan etkisi ile
sarımsak, kolesterolü düşürüyor. Lif ve doymamış yağlar içeren fındık, Omega-3 kaynağı balık da
kolesterolün yükselmesini engelliyor.
ÇAY İÇİN
Ceviz: Kötü kolesterolü düşürür. Kalbi korur ve güçlendirir.
Yulaf: Tansiyonu ve kolesterolü dengeler.
Fındık: Kolesterolü düşürür.
Balık: Kalp dostudur. Kolesterolü düşürür.
Roka: Kalp hastalıklarını engeller.
Domates: Kolesterolü düşürür.
Çay: Yeşil ve siyah çay, kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Limon: Kolesterolün yükselmesini engeller.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Obezler
Diyabet hastaları
Yanlış beslenen kişiler
Kalp hastalığı olanlar
Genetik yatkınlık