329 bin personel aranıyor! İşte yıldızı parlayacak meslekler!

İŞKUR Türkiye İş Kurumu, ‘2019 yılı işgücü piyasası araştırmasını’ sonuçlandırdı. Bu bağlamda 118 bin 588 işyerinde açık iş pozisyonu var. İşyerlerinde Ar-Ge çalışmaları yapılmasının oranı ise sadece yüzde 5.4. Buna karşılık bilgi ve iletişim sektöründeki işyerlerinin yüzde 41.7’si, imalat sanayindeki işyerlerinin yüzde 34.3’ün AR-GE çalışmasına kaynak ayırıyor. İŞKUR, 2000 yılında kapatılan İş ve İşçi Bulma Kurumu yerine 2003 yılına kadar süren yasal düzenlemelerin ardından kurulmuş bir istihdam kurumudur. İşte İŞKUR üzerinden alım yapılacak olan meslekler...

Giriş Tarihi 10 Kasım 2019, 16:23 Güncelleme 10 Kasım 2019, 16:24
329 bin personel aranıyor! İşte yıldızı parlayacak meslekler!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'deki çalışma hayatının 2019 yılı fotoğrafı ortaya çıktı. Türkiye İş Kurumu'nun tamamladığı çalışmaya göre halen 329 bin açık iş var. Kadınlarda en çok makineci, erkeklerde imal işçisi aranıyor. İşyerlerinin yüzde 10'u bir yıl içinde yatırım planlıyor. Gelecek 10 yıl içinde 3 boyutlu katı model teknikeri, network güvenlik uzmanı, homologasyon uzmanı gibi mesleklerin ise öne çıkması bekleniyor. İŞKUR kayıt işlemini kolayca yapabilmeniz için kurumun sunduğu 2 farklı kayıt seçeneği bulunuyor. Milyonlarca işçi ve işverenin kullandığı İŞKUR istihdam sistemine kayıt olmak için Türkiye genelindeki İŞKUR il ve ilçe bürolarına bireysel başvuruda bulunabilirsiniz.

SON DAKİKA MEMUR ALIM İLANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İŞKUR İLANLARI İÇİN TIKLAYINIZ


İMALATTA 117 BİN AÇIK İŞ

Araştırma sonuçlarına göre, imalat sektöründe 117 bin 135, toptan ve perakende ticaret sektöründe 76 bin 71, konaklama ve yiyecek hizmeti sektöründe 41 bin 506, inşaat sektöründe ise 18 bin 238 açık iş bulunuyor. Türkiye'deki her 100 işyerinden 8.4'ünde açık iş varken, en çok açık iş olan 10 meslek, "dikişçi, garson, satış danışmanı, üretim imal işçisi, temizlik görevlisi, ayakçı(tekstil), pazarlamacı, sevkiyat görevlisi, konfeksiyon işçisi ve kasiyer" olarak sıralandı. Yükseköğretim mezunları için açık iş olan ilk 10 meslek ise, 'pazarlamacı, yazılım mühendisi, satış danışmanı, makine mühendisi, muhasebeci, ithalat-ihracat sorumlusu, İngilizce öğretmeni, ön muhasebeci, bilgisayar mühendis ve zihinsel engelliler öğretmeni' oldu.

BİLGİ VE TECRÜBE

İşverenlerin çalışanlarda aradığı temel özellikler ise, 'yeterli mesleki-teknik bilgi ve tecrübe, fiziksel ve bedensel yeterlilik, takım çalışması, iletişim ve ifade yeteneği, sorun çözme ve inisiyatif alabilme, bilgisayar kullanımı, ikna kabiliyeti ve pazarlama gücü, analitik düşünebilme, yenilikçi düşünce yeteneği ve yabancı dil' olarak sıralandı. İşverenlerin yüzde 68.4'ü gençlerin istihdamında en çok pratik beceriyi önemsediğini belirtti. Araştırmaya göre, 1 yıl içinde 970 bin kişilik istihdam artışı beklenirken, en fazla istihdam artışı beklenen meslekler, "inşaat işçiliği, garson, üretim imal işçiliği, şoför, soğuk demirci, makineci, satış danışmanı, temizlik görevlisi, pazarlamacı ve güvenlik görevlisi" oldu.

YILDIZI PARLAYACAK MESLEKLER

*3 boyutlu katı model teknikeri-mühendisi * üretim mühendisi-render uzmanı * bilişim uzmanı * biyomedikal mühendisliği * bütünleyici tıp uzmanı, * drone operatörü, * e-pazarlama elemanı *endüstriyel otomasyon teknikeri * hibrit araç uzmanı * homolagasyon uzmanı * iklimlendirme teknikeri * inovasyon mühendisi * nano teknoloji mühendisi * network güvenlik uzmanı * otonom araç mühendisi * robotik cerrahi * robotik kodlama eğitmeni * siber güvenlik uzmanı * sürdürüleblir enerji mühendisi*kuzay teknolojileri uzmanı * veri analisti *yapay zeka programcısı * yazılım mühendisi * yenilenebilir enerji sistemleri mühendisi.

İŞKUR'A NASIL KAYIT OLABİLİRİM?

İŞKUR kayıt işlemini kolayca yapabilmeniz için kurumun sunduğu 2 farklı kayıt seçeneği bulunuyor. Milyonlarca işçi ve işverenin kullandığı İŞKUR istihdam sistemine kayıt olmak için Türkiye genelindeki İŞKUR il ve ilçe bürolarına bireysel başvuruda bulunabilirsiniz. İŞKUR bürolarına gitme vaktiniz bulunmuyor ya da daha kolay bir şekilde İŞKUR kaydınızı yaptırmak istiyorsanız İŞKUR "İnternet Şubesi" size yardımcı oluyor. İŞKUR online şubesini kullanarak da İŞKUR kayıt işlemlerinizi dakikalar içerisinde tamamlayabilirsiniz. Kayıt işlemleri için;

• İŞKUR resmi web adresi "iskur.gov.tr" adresini tarayıcınızda açın.

• İŞKUR web sitesinin üst menüsünün en sağında bulunan "İnternet Şubesi" seçeneğine tıklayın.

• Açılan İŞKUR E-Şube sayfasında "İş Arayan" ve "İşveren" şeklinde iki bölüm bulunmaktadır. İŞKUR kayıt işlemi için hangi pozisyonuna uygunsanız o bölümden işleminizi yapabilirsiniz.

İŞKUR NEDİR?

İŞKUR, 2000 yılında kapatılan İş ve İşçi Bulma Kurumu yerine 2003 yılına kadar süren yasal düzenlemelerin ardından kurulmuş bir istihdam kurumudur. Faaliyet süresi boyunca Türkiye'de milyonlarca istihdamı sağlayan İŞKUR, istihdam en önemli kurumlardan birisi haline gelmiştir. İş arayan milyonlarca işçi ile işçi arayışında olan işvereni bir araya getiren İŞKUR, özellikle işçi ve işveren arasındaki iş ilanlarının birbirleriyle uyumluluğuna göre oluşturulmasını sağlıyor. Yani milyonlarca iş arayan vatandaş, İŞKUR'da mesleğine ve eğitim niteliğine göre uygun olan iş ilanlarına kolayca ulaşabiliyor. Bu şekilde kolay ve güvenilir istihdam imkanı sunan kurumun tüm istihdam olanaklarından yararlanmak içinse yapmanız gereken İŞKUR kayıt işlemini oluşturarak, açık iş ilanlarını güncel olarak takip etmek olacaktır.