Rapçi Muti'den 'Youtuber'lığa soyunan Merve Boluğur itirafı! 'Yok artık sen de mi?'

Heijan ile yaptığı ‘Yansın Geceler’ adlı şarkıyla büyük çıkış yapan, klipleri milyonlarca izlenmeye ulaşan rapçi Muti (Mücahit Doğan) Bi’ Başka’da İrem Erbaş’ın konuğu oldu. Rap dünyasına dair çarpıcı açıklamalar yapan Muti, Ben Fero ve Cash Flow’u çok beğendiğini söyledi. Muti, Bi’ Başka YouTube kanalında yaptıkları en kötü şarkının Davay Davay olduğunu söyleyerek “Hâlâ açıp dinleyemem, konserde söylemeyiz. Baya tepki aldı” dedi. Bu şarkıya gelen tepkilerden sonra müziği bırakmayı düşündüğünü de ekledi. Samimi açıklamalarıyla gündeme gelen ünlü rapçi, Merve Boluğur itirafıyla dikkat çekti.

Giriş Tarihi 24 Şubat 2021, 16:56 Güncelleme 24 Şubat 2021, 17:03
Rapçi Muti’den ’Youtuber’lığa soyunan Merve Boluğur itirafı! ’Yok artık sen de mi?’

İÇİNDEKİLER

Heijan ile yaptığı 'Yansın Geceler' adlı şarkıyla büyük çıkış yapan, klipleri milyonlarca izlenmeye ulaşan rapçi Muti (Mücahit Doğan) Bi' Başka'da İrem Erbaş'ın konuğu oldu. Rap dünyasına dair çarpıcı açıklamalar yapan Muti, Ben Fero ve Cash Flow'u çok beğendiğini söyledi.

Muti, Bi' Başka YouTube kanalında yaptıkları en kötü şarkının Davay Davay olduğunu söyleyerek "Hâlâ açıp dinleyemem, konserde söylemeyiz. Baya tepki aldı" dedi. Bu şarkıya gelen tepkilerden sonra müziği bırakmayı düşündüğünü de ekledi.

Pandemi, karantina… Nasıl gidiyor hayat şu sıralar?

Kötü geçiyor, yatıyoruz. Biz hareketli insanlarız. Sürekli şehir şehir gezip konser veren insanlarız. Hem maddi hem manevi açıdan bizim için baya kötü oldu. Diğer yandan da üretime devam ettik. Hatta son patlayan şarkımız 'Hokkabazlar'ı Pandemide yaptık. Ama ürettiğinin karşılığını konserlerde alıyorsun. Ve bu dönemde bunu yapamıyoruz.

Yeni çalışmalar var mı?

Şimdi Heijan'a solo bir albüm yapıyoruz, 7 şarkılık. Tekli düetlere de devam edeceğiz. Bu sene daha hareketli geçecek bizim için, ayda bir şarkı yapmayı planlıyoruz.

"Heijan ile dostluğumuz baki"

Heijan ile dostluğunuz nasıl başladı? Birbirinizin kariyerinde önemli bir yere de sahipsiniz. Dönüm noktalarımdan biri diyebilir misin?

Dönüm noktam değil başlangıç noktam. Benim ondan önce müzik kariyerim yoktu. Elime mikrofon dahi almamıştım. Bir arkadaş vasıtasıyla tanıştım Heijan ile. O 7-8 senelik başarılı bir rapçi. Bana göre Türkiye'nin sayılı rapçilerinden biri. Benimle tanıştığı dönem kazanç sağlayamadığı için rapi bırakmayı düşünüyordu. Dostluk başladıktan sonra "Beraber parça yapalım" dedi. Benlik bir şey değil. Mikrofon tutmayı bilmem. Sesim de güzel değil. "Yapalım eğlencesine" dedi. İlk şarkımızı çıkardık. Baktık ki insanların tepkisi güzel dedik ki bir tane daha yapalım. 'Yansın Geceler'i yaptık ve patladı. Biz dostuz. Heijan ile ticaret yapmıyoruz. İlişkimizde para hiçbir zaman önceliğimiz değil. Müziği de bıraksak dostluğumuz baki kalacak.

"Fight Kulüp'e falan katılmam"

Birçok rapçi güçlerini birleştirip parçalar çıkarıyor. Fight Kulüp, Katliam gibi. Sizi de böyle bir oluşumun içinde görecek miyiz? İster misin?

Bu isimler yıllarını vermişler rap'e. Türkçe rap'in öncüleri onlar. Ortada emek varsa saygı duyulması lazım. Dinlersin dinlemezsin orası ayrı. Fight Kulüp falan katılmam. Beni de çağırmazlar zaten. Oraya girecek kadar tecrübe görmüyorum kendimde. Dışarı çıktığımda rapçiyim de demiyorum. Diyebilirim, en büyük hakkım aslında. İzlenmeler ortada. Sen bu haberi yayınlarken "Rapçi Muti konuğumuzdu" diyeceksin. Ama söylemiyorum. Bu tip oluşumlara benden önce Heijan'ın katılmasını isterim.

Peki, kiminle en çok feat atmak istersin?

En çok istediğim insanla zaten feat atıyorum ben :) Ben Fero olabilir, Cash Flow olabilir.

"Ben Fero'nun rap'ini seviyorum"

Ben Fero da rap dünyasına girdiğinde çok tepki aldı. Ne düşünüyorsun?

Ben Fero'yu o yüzden çok seviyorum. Yapmadıklarını bırakmadılar. Ama izlenmeler ortada. Kimisi "Biz sayıya takılmıyoruz, gerçek rap dinlemek istiyoruz" diyor. Boş işler bunlar. Ben Fero'nun rapini severek dinliyorum. Çok eğlenceli şarkılar. Son çıkardığı albümde adam rap yaptı. Orman Kanunları kadar stream alamadı mesela. Tamam, sokak rap'i eyvallah ama bazı şeyleri eğlenceli de anlatabilirsin insanlara. Sokağı da eğlenceli anlatabilirsin. Gazapizm, Cash Flow da dinlerim. Ezhel de dinlerim. Kişiliklerini bilmem ama müziklerini dinlerim. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın, dokunursa da…

"Rap dünyasında bizi sevmezler"

Siz Heijan ile rap dünyasından biraz farklı takılıyorsunuz. Bu sizin tercihiniz mi? Yoksa dışlandığınızı düşünüyor musunuz?

İkisi de diyelim. Bizi sevmezler. Türkçe Rap'te kanser bir kitle var. Kafalarında beş tane rapçi vardır, o beş rapçiden başkası rapçi değildir onların gözünde. Ama zamanla insanlar kabullenmeye başladı. Bizim rapçilerle işimiz yok, onlarla oturup kalkmak bizim için bir artı değil. Bizim rakamlarımız, yaptığımız iş, konser için şehir şehir gezdiğimiz ortada. İstatistikler ortada. Bizim için önemli değil. Ama iyi insanlar da var. Hepsini dinlerim bu arada. Kişiliklerini bilmem. Ama bizi çok sevdiklerini düşünmüyorum. Neden acaba? Bilmiyorum. Bir anda mı parladık diye? :) Rakamlara mı takılıyorlar? :) Daha yeni yeni rap camiasından sevdiğimiz birileriyle oturup kalkıyoruz. Bizde menfaat yok. Onu basamak olarak kullanayım, bununla oturayım gibi bir şey yok bizde. Genelde çıkar ilişkileri daha baskın olduğu için biz biraz ayrı kalıyoruz onlardan.

Rap dünyasında daha gelenekçi ve daha yenilikçi iki farklı taraf var. Fight Kulüp 2'ye Reynmen dâhil olmuştu. Ama tepkiler sonucu projede yer almadı. Sosyal medya fenomenlerinin rap şarkı çıkarması hakkında ne düşünüyorsun?

O tarz şeylere hiç takılan bir insan değilim. Çok özgüvenli olmalarına takılıyorum sadece. Bana burada "Bir şarkı söyle" desen söyleyemem, utanırım. Benim kayıtlarım ilk zamanlar 3-4 saat sürüyordu. Sesimi binlerce kez dinliyordum. Çünkü ben de çok tepki aldım. 5 senede yediğim küfrün haddi hesabı yok. Ama fenomenler çok özgüvenli yani. Kayda alıyor, gidiyor. Özgüvenli olmak güzel ama onu sürdürebilmek önemli. Reymen onu sürdürebildi. Sesiyle, duruşuyla, klipleriyle hep üstüne katarak ilerlerdi. Berkcan da aynı şekilde. Ama "Ben şarkı çıkardım, şarkıcıyım" modunda olanlar hoşuma gitmiyor. Ama "Ben bu yola baş koydum, TikTok'u YouTube'u basamak olarak kullandım" diyenlere saygım var.

"Çok linç yedim"

Sosyal medyadaki linç kültürü hakkında ne düşünüyorsun? Çok linç yedin mi?

Linç yemediğim zamanları sorsan cevap daha kısa olur :) Linç hep yedim, hâlâ da yiyorum. Ben şan eğitimi almadım, 10 senelik rapçi de değilim. Ama çok iyi bir rap dinleyicisiyim. Çocukluğumdan beri rap dinlerim. Tabii iyi bir dinleyiciysen iyi bir şarkıcı olacaksın diye bir şey yok. Biz kliplerimizde beni daha zengin, Heijan'ı biraz daha getto gösterdik. Eksi artıdır bunun mantığı. Zıtlığı, çatışmayı göstermek istedik. Kimisi "Bu adam Heijan'ın sponsoru, Heijan'a birlikte klip çekmek için para veriyor" dedi. Ben rapçiyim, şarkıcıyım demedim. Ama sürekli çalıştım. Sürekli söyledim, yazmaya çalıştım. Son iki senedir linçler azaldı. Özellikle son olarak çıkardığımız 3-4 şarkıdan sonra. Sesime göre de yazmaya başladık şarkıları. Şimdilerde farklı bir şekilde linç ediyorlar. "Saça bak. Muti varsa kız vardır, Muti yoksa kız yoktur" gibi. İlk başladığım zamanlar linç yerken bırakmayı düşündüm. Hayatında hiç beklemediğin bir anda şarkı çıkarıyorsun, milyonlar izliyor. Yorumları okursun herhâlde. Küfür kaldırabilen bir insan da değilim. Çıldırıyorum, kafayı yiyorum. "Bırakacağım" dedim. O zamanlar da Davay Davay parçasını çıkarmışız. O şarkı da yaptığımız en kötü şarkıydı. Hâlâ açıp dinleyemem, konserde söylemeyiz. Baya tepki aldı. Bırakıyorum derken Heijan beni tuttu.

"Yok artık sen de mi?" dediğin seni hayal kırıklığına uğratan kişi kim?

Merve Boluğur'un YouTube kanalı açması :)

Sosyal medyadan aldığın en kötü veya en saçma yorum neydi?

"Heijan'a para veriyor, şarkı çıkarıyor"

Seni bu hayatta en çok ne şaşırttı?

Şarkıcı olmam :)

Ne yapıyordun önceden?

Hiçbir şey yapmıyordum. Liseyi de bırakmıştım. Mesleğim de yoktu. Zar zor askere gönderdiler. Askerden dönüşte de ne yapacağımı bilemedim. Sonra bu dünyaya atıldık.

Ergenlikte ailenle zıtlaşıp yaptığın en büyük saçmalık neydi?

Biz hep sokaktaydık, ailemizle zıtlaşmadık. Ama aslında bir evin varken gitmemen, sokakta olmayı sevmen sokakta olman sıkıntı yaratmıştı tabii.

Gün içinde en çok kullandığın kelime hangisi?

Selamun aleyküm.

Bir ilişkinin içindeyken en berbat özelliğin ne olur?

Çok kıskancım.

Bugüne kadar hiç kimsenin duymadığı, sevenlerini şaşırtacak neyin var?

Zengin değilim. Bunu bilsinler, yeter.