CHP'de baba-oğul kavgası başladı! Ekrem İmamoğlu 40 ilin desteğini aldı, Kemal Kılıçdaroğlu "MYK" temizliğine hazırlanıyor

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nın ezici üstünlüğüyle tamamlanan seçimlerin ardından, CHP'de kazan kaynamaya başladı. Seçim gecesi, "mücadeleye devam edeceğim" diyerek parti için muhalefete ilk dakikadan mesaj gönderen Kılıçdaroğlu'na karşı,ilk hamle "aramızda baba-oğul" ilişkisi var dediği İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan geldi. 40 il yönetiminin desteğini alan İmamoğlu isyan bayrağı açarken, Kılıçdaroğlu rakibi için "yalnızlaştırma" politikasını taktik olarak benimsedi. Öte yandan, seçim mağlubiyetinin tozunu üzerinden atmak isteyen Kılıçdaroğlu, faturayı MYK'ya kesti. Kurulu tamamen değiştirme kararı alan Kılıçdaroğlu, yeniden kendisine yakın isimlere görev vermeyi hazırlıyor. CHP'li gazeteci İsmail Saymaz, parti içindeki kulis bilgilerini paylaşarak muhtemel MYK'ya ilişkin çarpıcı bilgileri sızdırdı.

Giriş Tarihi 01 Haziran 2023, 07:12 Güncelleme 01 Haziran 2023, 13:55
CHP’de baba-oğul kavgası başladı! Ekrem İmamoğlu 40 ilin desteğini aldı, Kemal Kılıçdaroğlu MYK temizliğine hazırlanıyor

İÇİNDEKİLER

28 Mayıs hezimeti sonrası Cumhuriyet Halk Partisi'nden işler kızıştı. İmamoğlu'nun yaklaşık 40 il başkanı ve milletvekili aday listelerinden dışlanan isimlerden destek aldığı iddia edildi. Kılıçdaroğlu'nun ise rakibini yalnızlaştırma politikası yürüteceği öne sürüldü.

YEREL SEÇİM KOZU
CHP'de kurultay takvimi henüz netleşmeden koltuk savaşı zirve yaptı.

Genel başkanlığa oynayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yaklaşık 40 il başkanı ve milletvekili aday listelerinden dışlanan isimlerden destek aldığı iddia edildi.

İmamoğlu'na "evladım" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise belediye başkanlarını yanına çekerek rakibini yalnızlaştırma politikası yürüteceği öne sürüldü.

Kılıçdaroğlu'nun özellikle yaklaşan yerel seçimleri koz olarak kullanıp belediye başkan adaylığına talip olan isimleri kendi tarafına çekeceği iddia ediliyor.

"İstifa" seslerinin yükseldiği bu süreçten hasarsız çıkabilmek için kurultay takvimini yerel seçim sonrasına sarkıtmayı hedefleyen Kılıçdaroğlu'nun parti içindeki baskısını artırarak İmamoğlu'na yönelik desteği kırmaya çalışması bekleniyor.

KILIÇDAROĞLU'NA ÖFKE BÜYÜK
28 Mayıs hezimeti sonrası istifası beklenen Kılıçdaroğlu, seçim gecesi "Gitmiyorum, buradayım" mesajı vermişti.

Kılıçdaroğlu'na ilk isyan bayrağını açan isim Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan oldu. Özcan'ın, "İstifa et" çağrısı sonrası Kılıçdaroğlu'nun "Evladım" dediği İmamoğlu da "değişim" mesajı verdi.

CHP'nin ağır toplarından olan Akif Hamzaçebi de Kılıçdaroğlu'nu başarısızlıkla suçlayarak, Meclis'teki koltuk sayılarının 2011'in bile altına düştüğünü hatırlattı.

CHP'li eski Devlet Bakanı Mehmet Sevigen ve eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Kılıçdaroğlu'nu istifaya davet ederek "acil olağanüstü kurultay" çağrısında bulundu.

"ADAY OLMA" ÇAĞRISI YAPTI
Çanakkale'nın Bayramiç ilçesinin belediye başkanı Mert Uygun da sosyal medyadan yaptığı açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğu bırakması gerektiği mesajını paylaştı.

Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, "Sayın Genel Başkanım yaptığınız mücadele için teşekkür ederim...

Fakat bir daha CHP Genel Başkanlığı'na aday olup da kazanırsanız maalesef ben canım kadar sevdiğim CHP ailesinden ayrılmak zorunda kalırım.

Not: Benim şahsi fikrimdir. Bayramiç CHP ailesini bağlamaz" ifadelerini kullandı.

Uygun bu paylaşımını kısa bir süre sonra ise sildi.

"ARTIK SİZİNLE OLMAYACAK"
Kılıçdaroğlu koltuğunu bırakmamak adına çareler aramasına karşın, yandaş gazetecileri bile CHP liderine sırt çevirmeye başladı. Önce Fatih Portakal, "Kemal Bey, artık sizinle olmayacak. Sizinle seçim zaferi yaşanmayacak" diye çıkış yaptı. Bugün de CHP'ye yakınlığı ile bilinen İsmail Saymaz, CHP'nin MYK toplantısıyla ilgili kulis bilgilerini kaleme aldı.

MYK DEĞİŞİKLİĞİ
İsmail Saymaz, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçmeni yatıştırmak ve en önemlisi de kendisine karşı parti içinde başlayan tepkileri önlemek için kritik isimleri görevden alacağını, MYK'ya kendisini destekleyen yeni atamalar yapacağını yazdı. Seçmenlerin tepkisinden dolayı MYK üyelerinin istifa edeceği, yeni üyelerin de pazartesi günü seçileceği bilgisini paylaştı.

İSTİFALARINI SUNACAKLAR
CHP'ye yakınlığı ile bilinen İsmail Saymaz, "Kılıçdaroğlu'nun CHP liderliğinden ayrılmayacağı artık anlaşılmış oldu. Ancak CHP lideri, seçmeni yatıştırmak için kimi kelleleri alacak, kimi atamalar yapacak. Bugün Merkez Yürütme Kurulu üyeleri Kılıçdaroğlu'nun elini rahatlatmak için istifalarını sunacak. Pazartesi günü Parti Meclisi'nde yeni MYK üyeleri seçilecek" ifadesini kullandı.

"CHP MÜTHİŞ BİR ŞEY YAPTI"
İsmail Saymaz'ın iletişime geçtiği bir CHP'li MYK üyesi, PKK ile yapılan işbirliğinin mağlubiyetin en büyük nedeni olduğunu vurguladı. Bir başka ismin de yedi cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan modeli sorumlu tuttuğunu vurguladı. Buna rağmen Tuncay Özkan başta olmak üzere pek çok isim yaşanan hezimeti başarı olarak yorumladı. İsmail Saymaz, Özkan'ın "CHP müthiş bir şey yaptı. Kemal bey büyük başarı elde etti" dediği bilgisini de paylaştı.

SAYMAZ'DAN İMAMOĞLU'NA DESTEK
Seçim boyunca Millet İttifakı'na sınırsız destek veren İsmail Saymaz, CHP liderinin istifa etmeyeceğinin kesin olduğu vurguladı. Ayrıca yazısında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'değişim' mesajını da yorumladı. CHP koridorlarında 'İmamoğlu'nun ayak seslerinin' yükseldiğini yazdı.

MYK'DA KİMLER VAR?
Ahmet Akın
Ali Öztunç
Bülent Kuşoğlu
Bülent Tezcan
Devrim Barış Çelik
Faik Öztrak
Fethi Açıkel
Gamze Akkuş İlgezdi
Gökçe Gökçen
Gülizar Biçer Karaca
Lale Karabıyık
Muharrem Erkek
Oğuz Kaan Salıcı
Selin Sayek Böke
Seyit Torun
Veli Ağbaba
Yüksel Taşkın

İşte İsmail Saymaz'ın o yazısı:
'Ben Kemal, gitmiyorum'

Kılıçdaroğlu'nun CHP liderliğinden ayrılmayacağı artık anlaşılmış oldu.

Ancak CHP lideri, seçmeni yatıştırmak için kimi kelleleri alacak, kimi atamalar yapacak.

Bugün Merkez Yürütme Kurulu üyeleri Kılıçdaroğlu'nun elini rahatlatmak için istifalarını sunacak. Pazartesi günü Parti Meclisi'nde yeni MYK üyeleri seçilecek.

Sular durulur mu?

Sanmam.

MAĞLUBİYETİN 4 NEDENİ!
Bir MYK üyesi mağlubiyeti şu dört nedenle açıklıyor:
-Kazanacak aday söylemi
-İyi Parti'nin Altılı Masa'dan kalkması
-Milletvekili listeleri ve ittifaka fazla kontenjan verilmesi
-PKK ile işbirliği suçlaması

MYK üyesi, "PKK algısını görmemize ve partiyi uyarmamıza rağmen birinci turda cevap verilmedi" diyor.

Bir başka ağır top yedi cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan modeli sorumlu tutuyor.

"KEMAL BEY BAŞARILI"
Buna karşın Tuncay Özkan gibi, liderlerini başarılı görenler de var.

Özkan, şöyle diyor:
"CHP müthiş bir şey yaptı. Demokrasi bloğu tuttu. Bloğun 2.5 milyon seçmene daha ulaşıp Türkiye'yi kurtarması gerek. Kemal bey büyük başarı elde etti."

CHP'nin seçimi kaybettiğini hatırlattım.

Özkan şu karşılığı verdi:
"Her şeyi kusursuz yapsanız bile kaybedebilirsiniz. Mücadele esastır. Öyle baksaydık cumhuriyet tarihinde siyasetçi kalmazdı. Amerika'da bile böyle değil. Mücadelemizi ideolojik temele dayandırdığımız için olayları biz öyle değerlendirmiyoruz."

CHP'liler Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanmak için insanüstü bir çaba gösterdiğini ve kılpayı kaybettiğini belirterek, hakkını teslim ediyor. Hiçbiri 'Bay Kemal'e kıyamıyor.

KILIÇDAROĞLU, ADAY
Sonuç?

CHP'liler temmuzda olağan kurultay takviminin başlayacağını ve olağanüstü kurultaya gerek olmadığını kaydediyor. Hepsi Kılıçdaroğlu'nun yeniden aday olacağını düşünüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Genel başkan aday olur. Ayrılma gibi bir düşüncesini görmüyorum" diyor.

CHP'deki genel kabul, partinin Mart 2024'teki yerel seçimlere Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde girmesi gerektiği yönünde.

Bu görüşü savunanlar Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nı bir arada tutabilecek tek lider olduğunu dillendiriyor.

Çünkü AK Parti ve MHP'den alınan İstanbul, Ankara, Adana ve Mersin'i elde tutmak için hem ittifakın hem HDP'nin desteğine ihtiyaç var.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN