Gabar'da petrol ateşi yanıyor: Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Gabar'da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulduk. Cizre'ye 20 kilometre mesafedeki bu petrol rezervi çok yüksek kaliteye sahip." ifadeleriyle müjdelediği yeni keşfin yapıldığı alanda çalışmalar aralıksız sürüyor. Petrol keşfi, Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak büyüklükte. Günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip sahadaki petrolün şimdiye kadar bulunan en kaliteli petrol olduğu belirtiliyor. Enerjide bağımsızlık fişeğini yakan dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın, "Burası Çok Önemli" adlı eserinde, petrol keşiflerinin yol haritası detaylıca ele alınmıştı. Öte yandan TPAO tarafından yapılan açıklamada, "Petrol arama-üretim sektörü açısından bakir bir bölge olan Cudi-Gabar bölgesinde yeni keşif potansiyeli de yüksektir" ifadeleri kullandı.

Giriş Tarihi 04 Mayıs 2023, 08:47 Güncelleme 05 Mayıs 2023, 12:28
Gabar’da petrol ateşi yanıyor: Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Gabar'da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğu müjdesini verdi. Türkiye'nin en kaliteli petrolünün keşfedildiği yeni sahaya Şehit Aybüke Yalçın'ın ismi verilirken, yeni petrol sahası petroldeki dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltacak.

SONDAJLAR ARTIYOR
2022 sonu itibariyle Türkiye'de toplam 5 bin 532 kuyuda 10 milyon 534 bin 898 metre sondaj yapıldı. Sondaj yapılan kuyulardan 2 bin 236'sında üretim gerçekleştirildi.

ÜRETİM 3,6 MİLYON TON SEVİYESİNDE
Bu arada, Türkiye'de 1999'da 2 milyon 939 bin 896 ton ham petrol üretimi gerçekleştirilmişti. Üretim, 2020'ye kadar 2 milyon bandında seyrederken, 2020 itibariyle 3 milyon tonun üzerinde çıktı.

2020'de 3 milyon 202 bin 924 tona ulaşan üretim, 2021'de 3 milyon 441 bin 659 tona, 2022'de de 3 milyon 583 bin 40 tona ulaştı.

KUYULARIN ÇOĞU TPAO'NUN ELİNDE
Ayrıca, Türkiye genelinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) başta olmak üzere yerli, yabancı ve yerli-yabancı ortaklı şirketler faaliyet gösteriyor.

Türkiye'deki 5 bin 532 kuyunun 3 bin 407'si TPAO'ya, 104'ü MTA'ya, 346'sı diğer yerli şirketlere, bin 304'ü yabancı şirketlere, 371'i de yerli-yabancı ortaklı şirketlere ait.

PETROL REZERVİ 1,5 MİLYAR TONA YAKLAŞIYOR
Türkiye'nin petrol rezervi de hatırı sayılır durumda. 2022 sonunda yapılan tespitlere göre, Türkiye'de toplam 8 milyar 304 milyon 261 bin 249 varil, diğer bir deyişle 1 milyar 205 milyon 926 bin 331 ton petrol rezervi bulunuyor.

Bunun 239 milyon 659 bin 1 tonu üretilebilir olarak değerlendiriliyor.

Kümülatif üretim de 168 milyon 829 bin 912 ton olarak hesaplanırken, kalan üretebilir petrol miktarı ise 70 milyon 829 bin 89 tondu.

Yeni keşifle bu miktarlar doğal olarak daha da artacak.

DIŞA BAĞIMLILIĞI DÜŞÜRECEK
Geçen aralık ayında da Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedilmişti.

Bu sahaya, Şehit Esma Çevik'in adı verilirken, 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezerv değerinin yaklaşık 12 milyar dolar olduğu açıklanmıştı.

Petrol kalitesinde en yüksek derece 42 API olarak belirlenirken, kalitenin dünya ortalaması ise 22 API seviyesinde.

Geçen yılki keşfin 35 API (American Petroleum Institute) değerinde olduğunu ifade edilmiş, tespit edilen rezervin yüzde 80 kaliteli olduğu anlamına geldiği açıklanmıştı.

Türkiye'nin en kaliteli petrolünün keşfedildiği yeni sahaya da Şehit Aybüke Yalçın'ın ismi verilirken, yeni petrol sahasının Şehit Esma Çevik sahasından 4 kat büyük olduğu ifade edildi.

41 API kalitesindeki yeni keşifle, petroldeki dışa bağımlılık oranı, yüzde 90'dan yüzde 80'lere indirilecek.

"BURASI ÇOK ÖNEMLİ"
Türkiye'nin enerjide kendi kendine yeterliliğinin yapı taşlarını ören dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın, "Burası Çok Önemli" adlı eserinde, petrol keşifleri detaylıca ele alınıyor.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemde, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için reform niteliğinde adımlar atan Berat Albayrak, "Burası Çok Önemli" isimli kitabında, günlük 100 bin varillik petrol keşfinin hikayesini çarpıcı ifadelerle anlatıyor.

KEŞİFLERİN SEYRİ ANLATILIYOR
Kitabın "Artık Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak" başlıklı bölümünde Türkiye'nin denizlerde ve karalardaki enerji keşiflerini hikayesi detaylıca ele alınıyor.

İlgili bölümün 49. Sayfasında kara rezervlerinin aranması şu ifadelerle anlatılıyor: "Derin sondajları ve petrol arama seferberliğini yalnızca denizlerde değil karada da başlattık. Önce Şemdinli'den Cizre'ye, kuzeyde Van'dan Siirt'e kadar olan alandan uçakla gravite manyetik veri toplama işlemini ülkemizde ilk kez gerçekleştirdik. Dikkatiniz çekerim bu daha önce yapılmamış bir çalışmaydı."

"SIFIR NOKTASINDA BAŞLATTIK"
Albayrak, sınırın sıfır noktasında derin sondajlara başladıklarını da vurguladı.

Albayrak, "Daha sonra Hakkari Çukurca'da Irak sınırına 3 kilometre mesafede yani sınırın sıfır noktasında derin petrol sondajını başlattık. Bakan olduğum dönemde bizzat sondaj bölgesine gidip çalışmaları yerinde inceledim. İlk derin sondaj için 4 bin 500 metrelik hedef koyduk." İfadeleri yer alıyor.

BİZ SAHAYA İNDİK
Efsaneleri gerçeğe çevirdiklerini belirten Albayrak, "Yıllardır bu bölgedeki yeraltı kaynaklarıyla ilgili hep konuşulur, efsaneler, hikayeler üretilirken, biz sahaya indik ve ülkemiz tarihinde bu bölgedeki ilk derin sondajı başlatmış olduk. O gün atılan tohumlar Türkiye Petrolleri A.O'yu bugün günde 60 bin varil petrol üreten bir şirket haline getirdi. İnanıyorum ki karada da güzel keşifler yapacak ve çok yakında günlük 100 bin varili geçeceğiz" ifadeleri yer alıyor.

YENİ KEŞİF POTANSİYELİ YÜKSEK
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan (TPAO), Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu Cudi-Gabar'da bulunan petrolle ilgili yapılan açıklamada, Şehit Aybüke Yalçın-1 arama kuyusunun Cizre'nin 20 kilometre kuzeybatısında yer aldığı ve günde yaklaşık 10 bin varil üretimle Türkiye'nin en çok üreten petrol sahası olan Şehit Esma Çevik sahasının 7 kilometre kuzeydoğusunda yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, "Şehit Aybüke Yalçın-1 kuyusu 2 bin 609 metrede rezervuar seviyeye girmiş, 2 bin 771 metre derinlikte sondaj tamamlanmış ve Kretase Karbonatları içerisinde 41° API graviteli hafif petrol içeren 162 metre kalınlıktaki rezervuar keşfiyle sonuçlanmıştır. Türkiye'de kara alanlarında şimdiye kadar yapılan en büyük keşif olma özelliğindeki sahanın yerinde petrol miktarı yaklaşık 1 milyar varil olarak hesaplanmakta olup petrol arama-üretim sektörü açısından bakir bir bölge olan Cudi-Gabar bölgesinde yeni keşif potansiyeli de yüksektir. Keşifler gerek Şırnak ve bölge ekonomisinin gelişimine gerekse Türkiye'nin enerji bağımsızlığı hedefine ulaşmasına önemli katkılar yapacaktır" denildi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KEŞFİ
TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin de "Bu, Türkiye'nin şimdiye kadar kara alanlarındaki en büyük keşfi ve TPAO'ya Şırnak'ta bir Bölge Müdürlüğü kurarak yerel kalkınmayı destekleme imkanı veriyor. Şehit Aybüke Yalçın ve Şehit Esma Çevik sahaları ile yeni gelecek ilave keşifleri üretime kazandırarak yalnızca Şırnak ve bölge ekonomisini geliştirmekle kalmayıp, kuracağımız son teknolojiye sahip petrol rafinerisi ile hem bölgedeki sahalarımız hem de komşu ülkelerdeki petrol sahalarının potansiyelini ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde art arda tespit kuyuları kazarak ve kuyu testlerini icra ederek 2023'ün sonuna kadar saha geliştirme planını sonlandırmayı hedeflemekteyiz. Şehit Aybüke Yalçın kuyusundan deneme üretimi nisan ayı sonu itibarıyla başlamıştır ve halihazırda devam etmektedir. Hedefimiz sahadan günlük 100 bin varil üretime ulaşarak Türkiye'nin toplam üretimini yalnızca bu sahanın katkısıyla 2 katından daha fazla artırmaktır. 2023'ün ikinci yarısında yeni keşif amaçlı kuyuların sondajı da yapılacak olup sahadaki petrolümüzü taşıyacak boru hattının ön mühendislik anlaşması da imzalanmıştır" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN