Arka planda 'Burası Çok Önemli' diyen biri var! Ekonominin kalbini İstanbul'da attıracak İFM'de Berat Albayrak imzası

Ekonominin kalbini İstanbul'da attıracak olan İstanbul Finans Merkezi'nin açılışına sayılı bir zaman kaldı. Megakentin değerine değer katan sembol projede Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın önemli bir payı bulunuyor. Albayrak 2020 yılında Türkiye'de sermaye piyasalarının büyüdüğünü ve yatırımcı ailesinin genişlediğinin altını çizmiş, enstürman çeşitliliğini artırmak için kolları sıvadıklarını duyurmuştu. İstanbul Finans Merkezi'ni işaret eden Albayrak, "İstanbul'a 'finans merkezi' olmak çok yakışacak" demişti. Öte yandan bir dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini üstlenen Berat Albayrak, milli enerji hamleleriyle bugünkü doğal gaz keşiflerinde öncü rol oynamıştı.

Giriş Tarihi 15 Nisan 2023, 01:06 Güncelleme 15 Nisan 2023, 13:28
Arka planda ’Burası Çok Önemli’ diyen biri var! Ekonominin kalbini İstanbul’da attıracak İFM’de Berat Albayrak imzası

İÇİNDEKİLER

Ekonomi ve finans alanında uluslararası piyasalarla etkin bir ekosistem sunma amacıyla yola çıkan İstanbul Finans Merkezi, 17 Nisan 2023'te açılıyor.

İstanbul Finans Merkezi, kısa vadede bölgesel, orta vadede ise küresel bir merkez olmayı hedeflemekte ve bu doğrultuda kamu ve özel sektör bankalarını, portföy yönetim şirketlerini, aracı kurumları, sigorta şirketlerini, profesyonel hizmet şirketleri ile farklı kategorilerden ulusal ve uluslararası finansal kuruluşları bir araya getirecek.

Açılıştan önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamalarda bulundu.

Kurum'un açıklamalarından satır başları şu şekilde;
"Finans Merkezi'nin içerisinde, Kongre merkezimiz var. 30 bin metrekare büyüklüğünde 5 yıldızlı bir otelimiz var. 26 bin 500 kapasiteli bir otoparkımız var. Burada hem çalışan hem de gelecek misafirleri de düşündüğümüzde 100 bin kişiyi ağırlayacak bir merkezden bahsediyoruz.

İçerisinde, akademi ve araştırma merkezimiz yer alıyor. Dünya standartlarında bir eğitim merkezi olacak. Bu eğitim sayesinde finans alanında ihtiyaçlara yönelik katkı sağlayacak.

MERKEZ HALİNE GELECEK
2 bin 100 kişi kapasiteli kongre merkezi de aynı işlevi görecek. Burada kültrel sanatsal etkinlikler yapacak. Şirketler kendilerini tanıtacaklar. Finansın her türlü sorunun tartışıldığı görüşüldüğü bir merkez haline gelecek.

İçindeki 400 yatak kapasiteli 5 yıldızlı bir otel mevcut.

2 gün sonra hem İstanbulumuza hem de memleketimize İstanbul Finans Merkezi'ni kazandırmış olacağız. Tüm zamanların en gözde şehri İstanbul için çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir proje. Biz de bu manada çok heyecanlıyız. 10 yıl uğraştığımız, 65 milyar lira yatırım değerine sahip."

BAKAN NEBATİ: TÜRKİYE YÜZYILI'NA YARAŞIR BİR ESER

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de merkeze ilişkin paylaşımda bulundu. Bakan Nebati, "Cumhuriyetimizin 100. Yılının arifesinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde, Türkiye Yüzyılı'na yaraşır bir eser olan İstanbul Finans Merkezi 17 Nisan Pazartesi günü açılıyor. Dünyanın en önemli finans başkentlerinden biri olma yolunda büyük bir adım olan finans merkezi artık İstanbul'umuzun… Ülkemize hayırlı olsun!" ifadelerini kullandı.


EKONOMİNİN KALBİNİ İSTANBUL'DA ATTIRACAK PROJEDE BERAT ALBAYRAK İMZASI
Ekonominin kalbini İstanbul'da attıracak olan İFM'nin yapılış sürecinde Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın da önemli bir payı bulunuyor.



Albayrak 2020 yılında Türkiye'de sermaye piyasalarının büyüdüğünü ve yatırımcı ailesinin genişlediğinin altını çizmiş, enstürman çeşitliliğini artırmak için kolları sıvadıklarını duyurmuştu. İstanbul Finans Merkezi'ni işaret eden Albayrak, "İstanbul'a 'finans merkezi' olmak çok yakışacak" ifadelerini kullanmıştı.


ÇOK KRİTİK BİR ZAMANDA ÇOK KRİTİK BİR ROL İFA EDECEK
Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konuya ilişkin geçmiş dönemde yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin ilk günden itibaren ifade etiğimiz değişen ve dönüşen yeni finansal mimarisinin en önemli yapı taşı burası olacak. İstanbul Finans Merkezi Projesi fiziksel bir inşaat projesinin önüne geçerek, özellikle yeni yüzyılın, finansal rekabetin dünyadaki küresel likilite akışlarının değiştiği bir dönemde çok kritik bir zamanda çok kritik bir rol ifa edecek. Bunu 2019'un Ekim ayında ifade ediyorum. Buraya not düşelim. İnşallah bittiğinde ve o süreci yaşadığımızda göreceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

MİLLİ ENERJİ SERÜVENİNİN DE ÖNCÜSÜ
Öte yandan bir dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini üstlenen Berat Albayrak, milli enerji hamleleriyle bugünkü doğal gaz keşiflerinde öncü rol oynamıştı.

Türkiye'nin kendi sondaj gemileriyle arama faaliyetleri yürütmesinde pay sahibi olan Albayrak, "Türkiye'nin enerji tarihinde yeni bir milada tanık oluyoruz" demişti. Bugün o gemiler Karadeniz açıklarında önemki bir doğal gaz keşfine imza atarak Türkiye'ye önemli bir kazanım sağladı.



Berat Albayrak'ın 'Burası Çok Önemli' deyip ekonomide attığı özgün politika adımlarının sonucu olarak bugün hayata geçirilmeye hazırlanan İstanbul Finans Merkezi'ni yakından tanıyalım;

MERKEZ BANKASI, BDDK, SPK, BORSA İSTANBUL, KAMU BANKALARI, TÜRKİYE SİGORTA...

Türkiye ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacak ve finansal piyasaların gelişimini destekleyecek ürünlerin ve araçların merkezi haline gelecek projede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye Sigorta ve İŞ GYO ofisleri bulunuyor.



İstanbul Finans Merkezi, 1,4 milyon m2 ofis alanları, 100 bin m2 alışveriş merkezi, 2.100 kişilik konferans merkezi, 30 bin m2 5 yıldızlı oteli, 26 bin araç kapasiteli otoparkı ve akıllı şehir modeliyle yönetimi ile iş dünyasının tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

Günlük yaklaşık 75 bin çalışan ve ziyaretçileri sağlıklı, konforlu, çevreye ve sosyal hayata değer katan bir ortamda ağırlamayı hedefleyen İstanbul Finans Merkezi'ni dünyadaki diğer merkezlerden ayıran temel noktaların başında, inşaatın önemli bir kısmının COVID-19 salgını döneminde tamamlanması sayesinde gelecekte yaşanabilecek benzer krizlere karşı en hazırlıklı, en donanımlı proje olması geliyor.



Ataşehir`deki kentsel dönüşüm konulu toplantıda konuşan Bakan Kurum, "Ataşehir`de, Ümraniye`de yapmış olduğumuz, projesini ilk günden itibaren takip ettiğimiz, bölgeye değer katacak, bölgenin istihdamına, üretimine katkı sağlayacak finans merkezimizin açılışını da Fikirtepe ile aynı gün, ayın 17`sinde büyük bir coşkuyla yapacağız" dedi.

Bakan Kurum, sözlerine şöyle devam etti:

"Bölgenin kalkınması adına, İstanbul`un finans merkezi olması adına burada çocuklarımızın istihdamı adına, geleceği adına bu adımı atmış olacağız ki bu finans merkeziyle birlikte Ataşehir hem değerini daha da arttıracak hem buradaki aslında dönüşümleri daha da kolaylaştıracak adımları atmış olacağız. Niye? Çünkü burada hem Avrupa`ya hem Orta Doğu`ya hizmet eden bir finans merkezi olacak. Bu finans merkeziyle birlikte işte bölgenin cazibesi de artacak."