HIDIRELLEZ'DE YAPILMASI GEREKENLER: Hıdırellez adetleri nelerdir, dinde Kura'an'da yeri var mı? Hıdırellez anlamı ve önemi!

Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri de Hıdırellez'dir. Hızır günü olarak da bilinen Hıdırellez günü bu yıl 5-6 Mayıs tarihleri arasında kutlanıyor. Hıdırellez gününü ilk kez duyanlar Hıdırellez adetleri nelerdir, dinde Kura'an'da yeri var mı? Hıdırellez anlamı ve önemi nedir? sorularının yanıtlarını araştırmaya başladı. İşte HIDIRELLEZ'DE YAPILMASI GEREKENLER ve araştırılan soruların detaylı yanıtları...

Giriş Tarihi 05 Mayıs 2022, 13:18 Güncelleme 05 Mayıs 2022, 13:18
HIDIRELLEZ’DE YAPILMASI GEREKENLER: Hıdırellez adetleri nelerdir, dinde Kura’an’da yeri var mı? Hıdırellez anlamı ve önemi!

İÇİNDEKİLER

HIDIRELLEZ GÜNÜ HAKKINDA BİLGİLER | Hıdırellez için hazırlıklar günler öncesinden başladı. Bugün ve yarın kutlanacak bu özel gün dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve ülkemiz dahil bir çok bölgede her yıl kutlanır. Peki Hıdırellez adetleri nelerdir, dinde Kura'an'da yeri var mı? Hıdırellez anlamı ve önemi nedir?

HIDIRELLEZ NEDİR, NE ZAMAN KUTLANIR?

Her sene Mayıs ayında kutlanan Hıdırellez baharın gelişini temsil ediyor. Geleneksel ritüellerin yapıldığı Hıdırellez'de dualar edilir, dilekler tutulur. Yöreden yöreye değişen farklı ritüelleri bulunan Hıdırellez'de sağlık, bolluk, bereket, şans getirileceğine inanıldığından kimi kesim tarafından çok önemlidir.

Hıdırellez 2022 yılında 5 Mayıs Perşembe akşamı başlayıp 6 Mayıs Cuma akşamı bitecek.

HIDIRELLEZ GÜNÜ YAPILMAMASI GEREKENLER

Doğaya zarar verilmemesi, süt sağılmaması, çift sürülmemesi, boya ve badana yapılmaması, dikiş dikilmemesi, çamaşır yıkanmaması, un elenmemesi, makas tutulmaması gibi inanışlar da yer alıyor.

HIDIRELLEZDE NELER YAPILIR?

Hıdırellez denince akıllara ilk olarak her tür hastalık ve kötülükten korunmak için yakılan ateşin üzerinden üç kez atlanması ve dileklerin kağıda yazılarak gül ağacının altına gömülmesi ya da asılması geliyor.

Üzerine çeşitli dilek, niyet yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor. Otlarda biriken çiğ damlalarından yoğurt yapılıyor ve hamur mayalanıyor.

O gün yapılan bir başka ritüele göre deniz ya da dere kenarından dilek tutularak toplanan 41 taş 1 yıl boyunca saklanıyor bir sonraki Hıdırellez'de bu taşlar suya atılıp, yenisi toplanıyor.

Bekar kızlardan alınan yüzük, kolye ve boncuk gibi eşyalar içerisi su dolu çömleğin içerisine konup, çömleğin ağzına yeşillik bırakılarak üzeri kırmızı bir yemeni ile örtülüp kilitlenerek gül ağacının dibine bırakılıyor. Ertesi gün çömlek başına toplanan kızlardan birinin üzerinden kilit açılarak maniler eşliğinde çömlekteki eşyalar çıkarılıyor.

Verim vermeyen ağacın yanına balta ile gidilerek ürün vermesi yoksa kesileceği söyleniyor.

Deniz kenarından kırık dalgalardan bir kaba doldurulan deniz suyu da bolluk ve bereket için evin içerisine serpiliyor.

Bereket getireceği düşünülerek keselere konan bakliyat, gül ağacına asılarak 1 gece bekletiliyor, bu malzemeler 1 yıl boyunca yemeklere az az konarak tüketiliyor. Kurulan salıncakta oturan genç kızı bu kişiyle evlenmek isteyen delikanlı sallıyor.

HIDIRELLEZ DUASI

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.
Hıdırellez günü "Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS" duası okunur ve senenin bereketli geçmesi dilenir.

HIDIRELLEZDE GÜL AĞACINA NASIL DİLEK BAĞLANIR, NASIL DİLEK TUTULUR?

Gül ağacı altına dilek dilemektir en yayın hıdırelllez geleneklerinden biridir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir.
Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Niyetler edilir, dualar edilir ve dilekler gün kavuşmadan gül ağacının altına bırakılır.
Ertesi sabah olduğu yerden toplayıp akan suya atılır.

KURAN'DA 'HIZIR' GEÇİYOR MU?

Kur'an'da Kehf Suresi'nde (60-82) Musa ve bir gencin kıssası anlatılmaktadır. Kehf Suresi'de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır.

Olayın yaşandığı yer için "iki denizin birleştiği yer" denilmektedir. Uzun bir yolculuk yapan Musa ile yanındaki gencin beraberlerinde, yemek için getirdikleri balığın kaçması ile başlayan olay sonrasında, 65. ayette "Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik." denilerek gönderme yapılan Hızır'dan söz edilir.